Rovatok

6 üzenet, amivel garantáltan feldobod a gyereked napját

A gyerekeknek is igen nehéz volt az utóbbi 1-2 év. A koronavírus-járvány világszerte lecsengőben van, a gyerekek is kezdenek visszatérni a normális kerékvágásba. Ám ezzel együtt egyre több felelősséggel, szociális elvárással, mentális problémával is szembesülnek. Miközben rohanó napjaikat élik, nagy segítség lehet számukra egy kedves, kéretlen SMS üzenet, egy post-it cetli a hátizsákba vagy a fürdőszobatükörre, vagy akár a párnájuk alá csúsztatva. Így emlékeztetheted a gyerekedet arra, hogy minden körülmények között támogatod. Összeszedtünk hat hatásos üzenetet, amelyek biztosan szebbé teszik a gyereked napját. Most pedig jöjjenek a szeretetbombák!

1. Gondolok rád.

A gyerekek jóval nehezebben élik meg a stresszt, mint a felnőttek, mert nem fejlesztettek még ki hasznos megküzdési mechanizmusokat. Ha emlékezteted arra, hogy fontos számodra, akár közel van, akár távol, az remek módja lehet a stressz csökkentésének.

2. Miben segíthetek?

Adj neki egy kis teret, hogy segítséget kérjen, ha szüksége van rá. Minden gyereknek jó, ha tudja, valaki figyel rá, és törődik vele, amikor nehéz napja van. Ha nagyon feldúlt, segíthet, ha konkrét lehetőségeket kínálsz fel neki. Mondhatod például, hogy „Mi segítene jobban: egy kis uzsonna vagy inkább egy közös séta?”

3.  Itt vagyok, ha beszélgetni szeretnél. 

Tudasd vele, hogy biztonságos hely vagy számára, ahol nyíltan beszélhet az érzéseiről és a problémáiról. Emlékeztesd rá, hogy bármikor fordulhat hozzád bármivel.

4. Mit szeretnél később csinálni?

Adj döntési lehetőséget neki. Ez nagyon erősítő lehet a gyerekek számára. Az idejük nagy részét azzal töltik, hogy utasításokat követnek, és rutinokat végeznek. Nagyon feldobja őket, ha néha-néha maguk dönthetnek!  

5. Együtt fogunk dolgozni azon, hogy a napod hátralévő részét jobbá tegyük. 

Ezzel a tudtára adod, hogy érdekel, hogyan alakul a napja, és támogatni fogod. A gyerekek nehezen tudják egyedül feldolgozni a stresszt, ezért nagyon megnyugtató lehet, ha tudják, hogy van valaki, aki segít nekik átvészelni ezt. 

6. „❤️” 

Egy egyszerű szív vagy más hasonló emoji gyors és egyszerű módja annak, hogy tudasd a gyerekeddel, egész nap gondolsz rá. Még kedvesebb lehet, ha kitaláltok egy titkos emojit, amit csak ti használtok egymás között. Próbálj ki valami igazán véletlenszerűt, például a zsiráfot vagy a görkorcsolyát! Ez egy titkos módja lehet annak, hogy azt mondjátok: „Szia, most is gondolok rád!”.