Rovatok

A tavasz 17 pillanata – Üdvözöljétek a tavaszt divatbemutatóval, állatsimogatással, pocsolyába ugrálással!

Végre itt a tavasz! Örülünk a melegebb időjárásnak, a hosszabb nappaloknak és a szép virágoknak. A gyerekek rengeteget tanulhatnak a természetben – ráadásul a közös kintlét javítja a mentális egészséget és erősíti a családi kapcsolatokat. Bár néha még hűvösek a napok, ezért egy-két beltéri tevékenységet is ajánlunk. Szemezgessetek ötleteink közül! Biztosan jól fogtok szórakozni, és valószínűleg még ti is tanulni fogtok valami újat a gyerekkel együtt.

1. Mártózzatok meg a tócsákban!

A következő esős napon ahelyett, hogy a lakásban bújkálnátok, inkább vegyetek fel esőcsizmát és esőkabátot, és tegyetek egy rövid esős sétát. A gyerekek imádnak a tócsákban tapicskolni. Ne törődjetek vele, ha sáros lesz a nadrágjuk!

Ugráljatok pocsolyákba!

2. Figyeljetek meg a bogarakat!

Vigyetek magatokkal ételmaradékot, keressetek egy hangyabolyt, és figyeljétek meg, amikor a hangyák odasereglenek, és percek alatt elszállítják a zsákmányt. Tanulmányozzátok őket egy darabig, és biztos, hogy valami lenyűgözőt fogsz látni.

3. Kövessétek nyomon a rügyezést!

Sétáljatok egyet a környéken, és szemeljetek ki magatoknak egy konkrét fát vagy bokrot, és mindennap kövessétek nyomon, hogyan rügyezik. Azok a gyerekek, akiket ez igazán érdekel, többet is megtudhatnak, ha tanulmányozzák a fenológiát, azaz a növények és állatok természetes változásának tudományát.

Figyeljétek meg a fák rügyezését

4. Szervezzetek divatbemutatót!

Próbáljátok fel a legmerészebb és legszínesebb ruháitokat, és tartsatok tavaszi divatbemutatót a családdal! Tegyetek be egy kis zenét, és felváltva sétáljatok a kifutón. Akár díjakat is adhattok kitalált kategóriákért, mint például: a legmagabiztosabb séta, a legavantgárdabb vagy a legkényelmesebb ruha stb.

5. Készítsetek madáretetőt!

Készítsétek el a saját madáretetőtöket olyan anyagokból, amelyeket otthon is megtaláltok, például műanyag palackokból, jégkrémpálcikákból, LEGO-téglákból vagy papírtörlő-gurigákból.

6. Ültessetek el egy magot!

Vond be a gyereket egy – vagy néhány – mag elültetésébe egy cserépbe vagy a kert egyik sarkába. Kezdjétek egy virág-, fűszernövény- vagy zöldségmaggal, és nézzétek meg, egy kis víz és napsütés milyen csodát tesz vele. Emlékeztesd a gyerekeket, hogy 1-2 naponta ellenőrizzétek a fejlődést!

Ültessetek magot!

7. Nézzetek babaállat-videókat!

Egy olyan napon, amikor odakint nem olyan szép az idő, kényeztessétek magatokat néhány imádnivaló bébiállat-videóval, vagy akár egy bébiállat-dokumentumfilmmel. Ezek garantáltan megnevettetik és felvidítják a család minden tagját!

8. Simogassatok állatokat!

Láma, alpakka, nandu, szamár, törpemalac, nyuszi, bari, kacsa, liba, tyúk, róka ormányos maci, ló, póniló. Az állatokért minden gyerek odavan. Jó pár izgalmas állatsimogató található az országban, keressétek fel őket.

9. Gyürkőzzetek neki a tavaszi nagytakarításnak!

Tedd a tavaszi nagytakarítást az egész család számára szórakoztató projektté. Mondd meg a gyerekeknek, hogy keressenek három olyan ruhadarabot, amelyet már kinőttek vagy elhasználódott, és három olyan könyvet vagy játékot, amelyet eladományoznának. Hagyd, hogy aktívan végezzék a takarítási feladatokat, például rázzák ki a kinti szőnyegeket, vagy gyűjtsenek gallyakat és fenyőtobozokat az udvarról.

10. Készítsetek kézműves reggelit!

Készítsetek különleges, tavaszi témájú reggelit nap- vagy nyuszi alakú palacsintákkal, csibe formájú rántottával vagy koronázzátok meg a reggelit virág alakú gyümölcsökkel.

11. Mossátok le az autót!

Egy napsütéses napon vegyétek elő a tömlőket és a vödröket, és mossátok meg együtt az autót. Játékautókat és más vízálló játékokat is moshattok!

Családi autómosás

12. Járkáljatok mezítláb!

Adjatok az egész testeteknek egy érzékszervi előzetest a melegebb időjárásról (és a vele járó gondtalan, szédítő érzésről). Keressetek egy helyet, ahol a fűben vagy a homokban kinyújtóztathatjátok a lábujjaitokat, akár a teraszon vagy az erkélyen, de a kocsi ablakán is kidughatod a lábujjaidat!

13. Kerekezzetek!

Élvezzétek a friss levegőt egy közös biciklizéssel, rollerezéssel vagy görkorcsolyázással. Ne feledkezzetek meg a bukósisakokról!

Kerekezzetek együtt!

14. Készítsetek virágportrékat!

Látogassatok el egy botanikus kertbe vagy parkba, vagy sétáljatok egyet a környéken, és próbáljatok meg minden családtagról készíteni egy olyan pillanatfelvételt, amelyen egy-egy különböző típusú virággal pózol. Ezután készítsetek vidám családi fotókollázst. Így üdvözöljétek a tavaszt!

15. Csónakázzatok!

Ki a vízre! Ha a környéketeken nem tudtok igazi csónakba szállni, a gyerekek jól szórakozhatnak, ha kis csónakokat készítenek botokból, papírból vagy levelekből, és egy patakon vagy akár egy nagy pocsolyában úsztatják őket.

16. Fújjatok buborékokat!

A gyerekek minden korosztályban szeretik a buborékokat. A buborékfújás jó ürügy lehet, hogy kimozduljatok a szabadba és ugráljatok! Ha elfogyott a buborékkeverék, készíthettek magatoknak sajátot.

Fújjatok buborékot!

17. Merüljetek el a levéltudomány rejtelmeiben!

A tavasz a növények csodálatos világának az ideje. Egy frissen levágott levél a szárával, egy pohár víz és némi piros ételfesték is sokat mesélhet a növényekről. Néhány napon keresztül mindennap alaposan ellenőrizzétek a levelet, hogy megtudjátok, hogyan halad át a víz a száron és a levélen.