Rovatok

Hogyan mutasd be a gyerekednek az új partneredet?

Ha egyedülálló szülőként randizol, nehéz eldönteni, hogy mikor érett meg arra az idő, hogy bemutasd az új partneredet a gyerekednek. Az is komoly fejtörést okozhat, hogy hogyan tudod a legjobban elmagyarázni a lurkónak, hogy mit jelent ez az új különleges személy az életedben.

Először is gondolkodjatok el azon a partnereddel, hogy olyan kapcsolatban vagytok-e, ahol mindketten boldoggá teszitek egymást. Nem kell, hogy a házasság felé vezető úton járjatok ahhoz, hogy bemutasd a gyerekednek, de biztosnak kell lenned abban, hogy a kapcsolat nem hoz nem kívánt drámát vagy bizonytalanságot a családodba.

Győződj meg arról is, hogy gyereknek volt ideje teljesen feldolgozni a közelmúltban történt családi eseményeket, például válást, különélést, halálesetet, költözést stb.

Amikor eljön az ideje, hogy bemutasd a párodat, próbálj meg egy lépéssel hátrébb lépni, hogy a gyereked szemszögéből lásd a dolgokat.

Tippek az új partner bemutatásához:

  • Tájékoztasd a másik szülőt (ha van), hogy gyerek találkozni fog az új partnereddel.
  • Mesélj gyereknek olyan dolgokat, amelyeket kedvelsz a partneredben, mielőtt találkoznának.
  • Találkozzatok semleges helyen, ahol gyerek jól érzi magát, például egy parkban vagy egy fagyizóban.
  • Az első néhány találkozó legyen rövid, kötetlen és stresszmentes.
  • A partnerrel való apró gyengéd mozdulatok rendben vannak, de az érzelmek nyílt, fizikai kimutatásával óvatosan bánj.
  • Az első találkozás alatt és után fordíts a gyerekre extra figyelmet.
  • Biztosíts a gyereknek elegendő időt/teret a feldolgozásra és a kérdések feltevésére.
  • Légy türelmes, és ne várd el, hogy azonnal megkedveljék egymást.

Használd a következő forgatókönyveket a gyerek életkorának megfelelően…

Forgatókönyv kisgyermekek számára:

    „Van egy új, különleges barátom, aki nagyon boldoggá tesz engem. Szeret strandolni, akárcsak mi, és a turmixokat is imádja! Szeretném, ha hamarosan megismernéd őt. Szeretek találkozni a te barátaiddal, ezért jó, ha te is megismered az én barátaimat.

    „Van kérdésed?”

Mondatok iskoláskorúaknak:

    „Sok időt töltök egy új baráttal, és készen állok arra, hogy a páromnak nevezzem, mert boldoggá tesszük egymást. Szeret biciklizni, gitározik, és nagyon kedves. Szeretném, ha hamarosan találkoznál vele, mert jó lenne, ha mindannyian megismernénk egymást. Mit szólnál hozzá, ha a hétvégén összefutnánk vele a parkban?”

    „Bármi történjék is, az irántad érzett szeretetem soha nem fog változni, mindig te leszel az első az életemben!”

    „Van még kérdésed? Ha később eszedbe jutna valami, bármikor kérdezhetsz.”

Forgatókönyv tizenévesek számára:

    „Randizom valakivel, és szerettem volna többet mesélni róla, mert mostanában több időt töltünk együtt. Nagyon szereti a filmeket. Egy állatklinikán dolgozik. A belvárosban lakik, és mindenhova gyalog jár. Szeretnél többet megtudni róla?”

    „Szeretném, ha hamarosan találkoznál vele, és ő is szeretne veled találkozni. Meghívjam őt, hogy csatlakozzon hozzánk, amikor a hétvégén elmegyünk ebédelni, vagy inkább utána találkozzunk egy sétára?”

    „Egyszerre csak lépésről lépésre haladunk. Ha azt veszed észre, hogy valami túl gyorsan változik, vagy olyan módon változik, ami nem tetszik, akkor elmondhatod, hogy mit érzel, oké?”

    „Van még kérdésed? Ha később eszedbe jut valami, bármikor kérdezhetsz.”