Rovatok

Így bánj a gyerekeddel, ha folyton apró kacatokra vágyik – A szeretetnyelve az ajándékozás

Mindenki hasonlóképp éli meg az őt körülvevő szeretetet, de általában van egy-két dolog, ami mindenkinek különösen fontos. Így van ez a gyerekekkel is. Szeretetnyelvük megértése segíthet az érzéseinket még jobban kommunikálni feléjük, elmélyíteni a kötődést, és segíthet abban is, hogy a srácok érezzék, megbecsülöd és elfogadod őket.

Mindenkinek megvan a saját személyre szabott nyelve, amelyen kifejezi a másik iránti szeretetét, és amelyen el is tudja fogadni a szeretetet a másiktól. A legfontosabb, hogy ismerjük a magunk és a másik szeretetnyelvét.

Az öt szeretetnyelv (Five Love Languages) egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotott meg 1992-ben. Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.
Az öt szeretetnyelv a következő: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés

A mai modern, felgyorsult világunkban egyre több akadály gördül a szülők elé, hogy egészséges gyerekeket neveljenek. Ha azonban a gyerekkel megismertetjük az öt szeretetnyelvet és megtanítjuk azokat felismerni, használni, sokkal érzékenyebb felnőtt válik belőlük. Ehhez azonban nekünk, szülőknek is sokat kell tanulnunk. Sorozatunk első részében azzal foglalkoztunk, hogyan bánjunk a gyerekekkel, ha a szeretetnyelve szerint minőségi időre és elismerő szavakra vágyik, a második részben a szívesség szeretetnyelvet veséztük ki, a haradikban a testi érintést, most pedig az ajándékozás következik.

Egyes gyerekek az ajándékokat sokkal inkább a szeretet kifejezésekét értelmezik, mintsem tekintenek rájuk egy újabb kacatként, és még évekkel később is emlékeznek rá, hogy kitől kapták, nehezen is válnak meg tőlük.

Hozzájuk így kezülhetsz a legközelebb:

  • Rajzolj gyermekednek egy vicces képet, és csomagold a tízóraija mellé.
  • Szedj virágot csemetédnek a következő séta alkalmával.
  • Szervezz mini ünnepséget egy számukra jelentős eseménykor, például, amikor megnyerte az udvari foci meccset.
  • Tedd ki a lakásban az alkotásait, és hagyj helyet minden „különleges cuccuknak”.
  • Tegyél egy csokit a párnájára lefekvés előtt.
  • Írj nekik egy levelet, és küldd el hagyományos levélben.