Rovatok

5 szuper erdei vasút hétvégi kiránduláshoz

Kisvasútra szállni különleges élmény, az erdei vonatozás alatt a mesék világában érezhetik magukat kicsik és nagyok egyaránt. Kitűnő családi program keresni egy hozzánk közel eső kisvasútvonalat, és felfedezni vele a természet csodáit. Szinte minden kisvasútnak vannak köztes állomásai, amik gyönyörű tanösvények kiindulópontjai is egyben. Hazánkban 25 kisvasútvonal van, közülük most bemutatjuk a mi kedvenceinket!

Zselici Csühögő – Almamellék, Baranya megye

A zselici kisvasút Almamellék és Sasrét között közlekedik, Szigetvárhoz közel. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás várja a látogatókat,. Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad el, majd fordul a sasréti erdők irányába. Utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankásan dombos zselici tájban. A visszaindulásig megnézhetjük a Biedermann Rezső báró által építtetett patinás vadászkastélyt (ma vendégház), a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát és az ősbükkösben vezető tanösvényt.

További információ és jegyárak ITT.
Kemencei Erdei Múzeumvasút – Kemence, Pest megye

A Kemencei Kisvasút az egyetlen olyan vonal hazánkban, amit önkéntesek működtetnek. Az állomáson szuper kis játszótér várja a gyerekeket, valamint rengeteg régi járművet is kiállítottak.
Aki leszáll Godóvár megállónál nyáron, az fürödhet is, itt található a Nagyvölgy Strand, de Feketvölgy megállónál is érdemes egy sétát tenni.

További információ és jegyárak ITT.
Gemenci Állami Erdei Vasút – Pörböly, Tolna megye

A Gemenci kisvasút pályája egy ártéri erdőbe vezet. Az állomás Pörbölynél van, 7 km-re Bajától. Itt van a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ is, játszótérrel, büfével és ajándékbolttal várják a látogatókat. A múzeum bemutatja a Sárköz néprajzát, a gímszarvast, illetve az ártér élővilágát. A pörbölyi állomástól induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, és a nagyrezéti vadmegfigyelőhely. A kisvasút pályája mentén található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a halászati bemutatóhely segítségével ismerheti meg a nagyközönség a tájat.

További információ és jegyárak ITT.
Lillafüredi Állami Erdei Vasút – Lillafüred, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A lillafüredi az egyik legszebb vonalvezetésű kisvasút az országban, valódi hegyi pályán zakatol. Vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vele számos látványossághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára.

További információ és menetrend ITT.
Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, Nagycenk – Győr-Moson-Sopron megye

A vonat Nagycenk és Fertődoboz között közlekedik, a nagycenki Széchenyi-kastéllyal szemben, a Hársfasor szomszédságában van az állomás. Interaktív vasúti tanösvény, tematikus játék- és fitneszpark, mozdonyskanzen várja az idelátogatókat. Bekukkanthatunk a fűtőházba, ahol a szolgálaton kívüli járművek pihennek, és átvonatozhatunk az Ikva-patak felett. A pályát régi sorompók és őrházak tarkítják.

További információ és menetrend ITT.

A magyarországi kisvasutak teljes listáját itt találjátok.