Rovatok

5 csodás meseösvény Magyarországon – Nem csak kicsiknek!

Korábban már bemutattunk nektek pár szuper mezítlábas tanösvényt és lombkorona-tanösvényt, most pedig csodás meseösvényeket ajánlunk hétvégi kirándulásokhoz, vagy szünidei időtöltéshez.

A legkisebbek unalmasnak találhatják a túraútvonalakon elhelyezett ismeretterjesztő táblákat, a meseösvényekkel azonban megszerettethetjük velük a természetjárást. Ezek az útvonalak abban különböznek a tanösvényektől, hogy a kirándulást végigkíséri egy mesehős vagy egy érdekes történet.

Boszorkány meseösvény, Sopron

A 900 méter hosszú Boszorkány tanösvény a Lővér Kalandpark mellől indul, egy mesebeli házikótól, ahol a gyerekek pecsétgyűjtő füzetet és térképet is kapnak. A pecséteket különböző ügyességi és logikai feladatok megoldásával lehet kiérdemelni, közben pedig megismerhetjük a Kecske-patak boszorkányának meséjét. Ha a gyerekek az összes pecsétet összegyűjtötték, az út végén jutalom vár rájuk.

További információ ITT.
Családi meseút, Noszvaj

A meseút kedző- és zárópontja a noszvaji Harmónia cukrászda és a Rozika cukrászda. Itt lehet belépőjegyeket is vásárolni, 2000 Ft/család áron. A meseút körülbelül 7 km-es sétaúton elhelyezett meseházikókból áll, amik egymástól különböző távolságokra vannak. Ezekben egy-egy népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetésindító kérdést találnak a meseutasok. A gyerekeket 7 próba, 3 szintválasztó, 3 különleges meseállomás és 11 bátorító mese várja. A varázslény kutató expedíció végén Sárkányvadász oklevelet kapnak.

További információ ITT és ITT.
Mesevers tanösvény, Babarc – Liptód

A Mesevers tanösvény két különálló szakaszból áll, a környék érdekességeit, természeti szépségeit mutatja be. Az útvonala nincs kitáblázva, az egyéni bejáráshoz a Babarc és Liptód központjában elhelyezett információs táblán található térkép, vagy telefonnal, QR-kód leolvasóval letölthető online térkép segíthet a tájékozódásban. Az útvonalon két hosszabb körtúra járható be (12 és 8 km), mindkét körben 8 állomás van, az itt elhelyezett ládikókban találunk információkat az út folytatásához, és versikéket is, melyek az adott helyszínhez köthetők. Évente többször vezetett túrákon részt lehet venni, ezek ingyenesek, a tanösvény Facebook-oldalán közlik az időpontokat.

További információ ITT.
Kincskereső játékösvény – Aggtelek

Az aggteleki játékösvény a legkisebbeknek való, hossza körülbelül 1 km. 6 állomása van, a bejárásukhoz kincskereső felszerelésre van szükség, amit a Tourinform Irodában lehet beszerezni 600 forintért. Aki az összes kincset megtalálja, a túra végén jutalmat kap.

További információ ITT.
Legyél te is kiserdész! tanösvény – Katalinpuszta

A katalinpusztai meseösvény óvodásoknak szól, Hangya Dani kíséri végig a kirándulásukat, és ismerteti meg őket az erdei állatokkal, növényekkel és az erdészek munkájával. Az ösvény hossza körülbelül 300 méter, interaktív elemekben gazdag, a környezet pedig csodás. A túra a Katalinpusztai Látogatóközponttól indul.

További információ ITT és ITT.