Rovatok

3 jótanács – Így válassz nyári tábort a gyereknek

Nyakunkon a vakáció, el kell gondolkodnunk azon, mit is csináljon a gyerek a szünidőben. Számtalan tábor közül választhatunk, a legkülönlegesebb érdeklődésű gyerekeknek is találunk megfelelő helyet. De hogyan válasszunk jól tábort, milyen szempontokat kell végig gondolnunk, hogy a gyerek jól érezze magát és mi, szülők pedig nyugodtak legyünk?

Kép: 123fr.com
1. A táborválasztás a gyerek és a szülő közös döntése, de nem mindegy, ki mibe szól bele

Fontos, hogy a gyermeknek válasszuk a tábort, és ne magunknak. Dönthessen ő a tábor témájáról! Megjelölhet többet is, hogy aztán az igényeit könnyebben össze tudjuk hozni a mi anyagi lehetőségeinkkel. A gyerekek bevonásával elérhetjük, hogy szívesen menjenek, várják az indulást. A praktikus dolgok, mint a pénzügyek, az oda- és hazajutás dolga viszont a szülőre tartozik, abba a gyerek ne szóljon bele.

2. Legyünk őszinték magunkkal a gyermek önállóságát illetően

A napközis táborba reggel visszük, és este hazahozzuk a gyermeket. A napirend szempontjából hasonlít az iskolai vagy óvodai felügyelethez. Az ottalvós táborok viszont 5-10 napig tartanak, a gyermek erre az időszakra tulajdonképpen odaköltözik. Ha ottalvósban gondolkodunk, meg kell nézni a kiválasztott tábor korosztályi besororlását, és ezt komolyan is kell venni. Ne akarjunk se fiatalabb, de idősebb gyermeket odaküldeni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a csemeténk mennyire önálló. Előfordulhat, hogy az életkora beleesik a tábor korosztályi besorolásába, viszont még nem áll készen arra, hogy több napot a szülei nélkül töltsön, vagy nem tudja még a ruháit elrendezni reggel és este. Azért, mert mi úgy ítéljük meg, hogy a kora szerint már elég idős egy ottalvós táborhoz, még nem biztos, hogy valóban így is van. Természetesen ennek az ellenkezője is lehetséges. Előfordulhat, hogy a gyermek már szeretne ottalvós táborba menni, de a szülő nincs még erre kész, túl korainak érzi. Azzal sem teszünk jót, ha visszafogjuk.

3. Alaposan utána kell nézni, milyen a kiválasztott tábor

Az első, amiről meg kell győződnünk, hogy a tábor legálisan működik-e, kötnek-e a szerződést a szülővel, amiben minden beígért programot teljesítenek. A jó táborban rengeteg a lehetőség, az a fontos, hogy a gyerekek aktívan töltsék az idejüket. Ne a színes-szagos weboldalak szerint válasszunk, kérdezzük nyugodtan a tábor szervezőit: milyen számban és milyen végzettségű pedagógusok lesznek jelen, milyen a helyszín, milyen játékok vannak a tábor területén, milyen az étrend, mikor és hol étkeznek. A kiválasztott tábornak utánanézhetünk a Táborminősítő.hu weboldalon is.

Cikkünk a Táborfigyelő javaslatai alapján készült.