Rovatok

5+1 magyar vár, ami különleges élményt nyújt a gyerekeknek

Több magyar várat is rekonstruálták az utóbbi években, a legtöbb helyen interaktív kiállításokkal, színes programokkal várják a látogatókat, ám a gyerekek nem élvezik mindegyiket egyformán. Egyiknél a vadregényes táj varázsolja el őket, másiknál az építmény formája, nagysága, de van olyan is, ahol a kaput őrző sárkány a legnagyobb attrakció. Mutatjuk, melyeket szerették legjobban a mi gyerekeink!

1. Sümeg vára

A sümegi vár talán az egyik legismertebb az országban, kiváló állapotban maradt meg az utókornak. A vár mellett helyet kapott egy történelmi élménypark is, ahol kőhajító gépeket, tűzfegyvereket, dárdákat láthatunk, a gyerekek pedig szerepjátékokban vehetnek részt. A várban lovagi tornákat is tartanak, sőt, aki szeretne, középkori lakomára is befizethet.


2. Gyulai vár

A gyulai téglavár igazi erődítmény hatását kelti, a katonás játékokat kedvelő fiúk imádni fogják. Kacskaringós, szűk lépcsőn mászhatunk fel a toronyba, megnézhetjük a tömlöcöt, a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz pedig korhű ruhákba öltözhetnek a kicsik.

3. Füzér vára

Füzér vára a Zempléni hegységben található. Egy vulkanikus szikla tetejére építették, igazán impozáns látványt kelt, filmbe illő. A gyerekeket animátorok várják, ők mutatják be, milyen volt a középkori élet a várban.

4. Diósgyőri vár

Diósgyőr vár ugyan most rekonstrukciós munkák miatt zárva van, de különböző programokat tartanak a Lovagi Tornák Terén. Rendes nyitva tartás esetén itt is jelmezes animátorok várják a gyerekeket, várjátékokat tartanak, lehet íjászkodni, érmét verni, sőt, még bájitalt keverni is. 

5. Siklósi vár

A siklósi várban rengeteg újítás történt az elmúlt években. Az állandó kiállítások mellett játékország is várja a kicsiket, ahol minden korosztály talál magának elfoglaltságot.

+1. Máré vára

Máré vára a Mecsekben található, az előzőekben felsoroltaknál valamivel kisebb építmény, ám bejáratát egy háromfejű sárkány őrzi. A középkori lovagvár falát meg lehet mászni, a kilátás pedig pazar. A várban virtuális túravezetés van, le kell tölteni egy applikációt, a telefonunk pedig megmutatja, milyen volt Máré vára teljes pompájában.