Rovatok

„Miért legyek én mindig Bori az idióta kisszoknyájában?” – Egy kilencéves könyvajánlója

Annie M.G. Schmidt nevét kevesen ismerik a magyar olvasók körében, pedig ő a holland gyerekirodalom királynője, olyan, mint nekünk Janikovszky Éva. Könyveit több díjjal kitüntették, és számos nyelvre lefordították. Megkérdeztük Borit, a kilencéves általános iskolai tanulót, hogy mi a véleménye az író egyik könyvéről, Minna, a macskakisasszonyról.

Bori (9) könyvajánlója

Néha macskának érzem magam, néha viszont teknősnek, de van, amikor tigrisnek. Miért legyek én mindig Bori az idióta kis szoknyájában, amit anya születésnapokon néha rám erőszakol?

Nekem pont azért tetszett a könyv, mert Minna, a főhős olyan lány, akinek több különböző személyisége van. Minna eredetileg macska volt, de egy ijesztő esemény hatására emberré változott. Macska tulajdonságai viszont megmaradtak, és ez rengeteg vicces és érdekes helyzetbe keveri. Ha megijed, felszalad egy óriási fa tetejére, vagy lábát lóbálja egy háztetőről. Mivel Minna kicsit ember, kicsit macska, máshogy látja a világot, mint a legtöbben. Különösen érdekes a regényben, hogy megmutatja, érdemes néha másképp nézni a dolgokat. Kívülről, felülről, talán néha alulról is, de mindenképp másképpen.

Azt is szerettem a könyvben, hogy Minna, bár kicsit más, mint a többiek, mégis megtalálja helyét a világban, és boldog lesz. Néha én is csodabogárnak érzem magam az osztálytársaim között, Szeretem őket, és azt hiszem ők is engem, de tudom, hogy különcnek tartanak. Ez néha zavar, máskor meg büszke vagyok rá. Szóval az tök jó, hogy a kissé fura hősnő megtalálja a boldogságot. Van, aki szereti és elfogadja. Tibbe, a barátja és ő egy szuper csapat. És megfejtenek egy rejtélyt.

Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki úgy érzi, hogy néha kicsit más, mint a többiek, de annak is, akinek cicája van, és annak is, aki csak egy jó könyvet szeretne olvasni.

A könyvről itt olvashatsz bővebben, Annie M.G. Schmidtről és magyarul olvasható könyveiről pedig itt találhattok további információt.