Rovatok

Így bánj a gyerekeddel, ha folyton rajtad csüng – A szeretetnyelve a testi érintés

Mindenki hasonlóképp éli meg az őt körülvevő szeretetet, de általában van egy-két dolog, ami mindenkinek különösen fontos. Így van ez a gyerekekkel is. Szeretetnyelvük megértése segíthet az érzéseinket még jobban kommunikálni feléjük, elmélyíteni a kötődést, és segíthet abban is, hogy a srácok érezzék, megbecsülöd és elfogadod őket.

Mindenkinek megvan a saját személyre szabott nyelve, amelyen kifejezi a másik iránti szeretetét, és amelyen el is tudja fogadni a szeretetet a másiktól. A legfontosabb, hogy ismerjük a magunk és a másik szeretetnyelvét.

Az öt szeretetnyelv (Five Love Languages) egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotott meg 1992-ben. Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.
Az öt szeretetnyelv a következő: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés

A mai modern, felgyorsult világunkban egyre több akadály gördül a szülők elé, hogy egészséges gyerekeket neveljenek. Ha azonban a gyerekkel megismertetjük az öt szeretetnyelvet és megtanítjuk azokat felismerni, használni, sokkal érzékenyebb felnőtt válik belőlük. Ehhez azonban nekünk, szülőknek is sokat kell tanulnunk. Sorozatunk első részében azzal foglalkoztunk, hogyan bánjunk a gyerekekkel, ha a szeretetnyelve szerint minőségi időre és elismerő szavakra vágyik, a második részben a szívesség szeretetnyelvet veséztük ki, most pedig azokhoz a gyerekekhez adunk tanácsácsot, akik folyton csak bújnának, születésüktől fogva a szüleiken csüngnek. Az ő szeretetnyelvük testi érintés.

Hozzájuk így kezülhetsz a legközelebb:

  • Öleld meg, puszild meg és érintsd meg őket gyakran.
  • Simogasd meg a kobakjukat, amikor elmennek melletted.
  • Fogd meg a kezét, miközben sétál a parkban vagy egy boltban.
  • Bújj össze film nézés, könyv olvasás közben, vagy csak úgy amikor a kanapén üldögéltek.
  • Lefekvés előtt vakargasd a hátát, vagy masszírozd meg a talpát.
  • Ha szereti a vadabb játékot, birkózzatok egy jót.