Rovatok

Olvasmányok nyárra – 5 lebilincselő regény kamaszoknak

Közeleg a szünidő. A nyaralás és a strandolás talán a legmegfelelőbb idő arra, hogy olvasásra bírjuk a kamaszokat. A tópartra, fürdőbe, nyaralóba nem vihetjük a számítógépet és az x-boxot, a telefon előbb-utóbb lemerül, de lehet, hogy internet sincs. Ilyenkor jól jön egy könyv, pláne olyan, aminek már az első oldalai is nagyon izgalmasak. Ha a tinik kezébe megfelelő könyveket adunk a megfelelő pillanatban, elültethetjük bennük az olvasás szeretetét. Nyári könyvajánló következik!

Wéber Anikó: Az osztály vesztese – Pagony Kiadó

Wéber Anikó napközis tanárként rengeteget tanult a gyerekekről és a gyerekektől. Egy feszültséggel és kérdésekkel teli regényben mesél a gyerekeknek arról, mi az a bántalmazás. Az osztály vesztese hihetetlen fordulatosan, ugyanakkor könnyfakasztó érzékenységgel mesél az iskolai bántalmazásról úgy, hogy az osztály minden tagját megismerjük szépen lassan. Mindenkinek vannak titkai, féltett gyengeségei és a terembe belépve mindenki kap egy szerepet, amiben hol kényelmesen, hol kényelmetlenül tengetheti az iskolában töltött időt.

Nógrádi Gábor: Alex hét napja – Móra Kiadó

Nógrádi Gábor regénye a 14 éves Alex ámokfutásáról mesél. A fiút rettenetesen megviseli, hogy az apja lelépett otthonról, attól a naptól kezdve csal, hazudik, ármánykodik, haragszik az egész világra, még a szerelmét is megalázza. Hét nap telik el a gonosz jegyében, a végén pedig már Alex húgának, Lucának az élete a tét.

Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala – Lampion Könyvek

Avery élete egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat. Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. A lánynak két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét.

A.M. Howell: Az elveszett titkok kertje – Manó Könyvek

Clarát 0916-ban a háború elől vidékre küldik a nagynénjéhez. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják. Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit.

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás – Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.

Krisztinek és Hubának különféle kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy rábukkanjon a kincsre. De eközben egy valódi bűnszövetkezet is dolgozik a Balaton-partján: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan. A regény végére kiderül, hogy milyen kincs várja Krisztiéket az út végén, és sikerül-e leleplezniük a tolvajokat. Olvasás közben a gyerekek bejárhatják Révfülöpöt, a Folly Arborétumot és Hegyestűt.