Rovatok

Így bánj a gyerekeddel, ha folyton segítséget kér – A szeretetnyelve valószínűleg a szívesség

Mindenki hasonlóképp éli meg az őt körülvevő szeretetet, de általában van egy-két dolog, ami mindenkinek különösen fontos. Így van ez a gyerekekkel is. Szeretetnyelvük megértése segíthet az érzéseinket még jobban kommunikálni feléjük, elmélyíteni a kötődést, és segíthet abban, hogy a srácok érezzék, megbecsülöd és elfogadod őket.

Mindenkinek megvan a saját személyre szabott nyelve, amelyen kifejezi a másik iránti szeretetét, és amelyen el is tudja fogadni a szeretetet a másiktól. A legfontosabb, hogy ismerjük a magunk és a másik szeretetnyelvét.

Az öt szeretetnyelv (Five Love Languages) egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotott meg 1992-ben. Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.
Az öt szeretetnyelv a következő: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés

Sorozatunk első részében azzal foglalkoztunk, hogyan bánjunk a gyerekekkel, a szeretetnyelve szerint minőségi időre és elismerő szavakra vágyik, most pedig azokhoz a gyerekekhez adunk tanácsácsot, akik a figyelmes gesztusokat értékelik lejobban.

Szívesség

Azok a gyerekek, akik sokszor kérnek segítséget, vagy egyszerűen csak értékelik a figyelmes gesztusokat, gyakran ezen a szeretetnyelven keresztül kommunikálnak.

  • Melegítsd fel ruháit a radiátoron egy hideg reggelen.
  • Segíts neki befejezni egy feladatot vagy házimunkát.
  • Lepd meg a kedvenc ételeivel.
  • Ajánld fel, hogy befonod a haját, vagy beágyazol neki.
  • Javíts meg valamijét, ami elromlott.
  • Tanítsd meg neki, hogyan kell bekötni a cipőjét, vagy hogyan kell egy matek feladatot megoldani, ülj mellé miközben csinálja, ezzel is bizonyítod, hogy támogatod.