Rovatok

Hogyan takaríthatsz meg minél többet a család ruháin? – 7 remek módszer

Mindig csak az akciós polcokat pásztázod, és soha nem akarod kifizetni a teljes vételárat? Sok család él szűkösen országszerte. A világjárvány és a háború csak rontott a legtöbbünk anyagi helyzetén – közben pedig a gyerekek gyorsan nőnek, szerencsés vagy, ha néhány hónapot ki tudsz húzni, mielőtt le kell cserélned a tornacipőjüket. Mit tehetsz azért, hogy minél többet hozz ki a ruhára szánt pénzedből?

  • Ha fast fashionről van szó, inkább lassíts!

A fast fashion olcsó, cuki, és mindig változik. Emellett nem bírja túl jól a strapát, és gyakran egyetlen viselés után szétmállik. A fast fashion darabok készítői ugyanis azt akarják, hogy mindig valami újat kelljen vásárolnod. Ám azok az 1-2 ezer forintos pólók a végén összeadódnak! Ne feledd, az olcsó nem ingyen van! Ha csak egyszer vagy kétszer tudsz hordani egy darabot, akkor az már nem igazán számít jó vételnek.

A címkén lévő ár helyett inkább a viselésenkénti árat vedd figyelembe – ami általában azt jelenti, hogy jobban jársz, ha minőségi darabokat vásárolsz. Ezek tovább bírják, így idővel kevesebbet kell fizetned értük. Ne feledd, a jól megmunkált darabok remekül fognak kinézni kicsit használtan is. Gyakran drágább márkákat is megkaphatsz olcsó divatárakon. A minőségi gyerekruhákra – amelyek még mindig vadonatújnak tűnhetnek, mire a gyerekek kinövik őket – az elköltött pénz egy részét pedig visszanyerheted, ha később továbbértékesíted a ruhákat olyan online platformokon, mint például a Vatera vagy a Jófogás, vagy a tematikus csoportok a Facebook-on, Marketplace.

  • Sajátíts el egy-két praktikát!

Mint írtuk, a fast fashion darabokat úgy tervezik, hogy ne legyenek tartósak. Ám ha megtanulsz (vagy felfrissíted a tudásod) a tűvel és a cérnával bánni kicsit, igazán sok pénzt takaríthatsz meg. Egy gomb felvarrása mindössze egy-két percet vesz igénybe, de megkímél attól, hogy újabb inget kelljen vásárolnod. Tanítsd meg a gyerekeidet is varrni!

  • Tanulmányozd a címkéket!

Mielőtt bármilyen terméket vásárolnál, nézd meg alaposan az ápolási utasításokat. Gondold meg kétszer is, mielőtt bármit megveszel, ami csak száraz tisztításra alkalmas. A mosható ruhák hosszú távon sokkal olcsóbbak. Továbbá, ha a címkén az áll, hogy “akasztva szárítsd”, ne süsd meg a szárítóban a cuccot. Az ápolási utasítások betartása mellett azzal is sokat tehetsz a ruhákért, hogy egyszerűen csak vigyázol rájuk. Tanítsd meg a gyerekeidet is arra, hogy akasztóra rakják a ruhákat, amikor leveszik őket, és ne tömjék túl a fiókokat, ami a ruhák szakadásához vezethet, és így lerövidíti élettartamukat.

  • Hagyd ki a villám leértékeléseket!

Az akciókon remekül lehet spórolni, de a villám leértékesítések hajlamosak rövidre zárni a racionális agyunkat. Ilyenkor az emberek végül szinte mindig olyan dolgokat vásárolnak, amelyekre nincs szükségük, és ezzel csak pazarolnak. Ám mindenképpen használd ki a nagy éves vagy féléves kiárusításokat. Ezeket általában közvetlenül az ünnepek után tartják, és komoly kedvezményeket kaphatsz olyan dolgokra, amelyeket valóban használni fogsz.

  • Bővítsd az alapokat!

Ha van egy alapruhatárad, aminek a darabjait kicsit tudod variálni, az sokat segíthet az anyagi helyzeteden. Legyen néhány kedvenc alapdarabod, amelyet kombinálhatsz, és cserélgesd a kiegészítőket.

  • Állj két lábbal a földön!

Mindannyiunknak vannak álmai, de amikor a kasszánál szorongatod a kártyádat, győződj meg róla, hogy a mindkét lábaddal szilárdan állsz a talajon. Ne vegyél a gyerekeknek túracipőt, amíg nem tudod biztosan, hogy nyáron akarnak-e egyáltalán túrázni. Fontold meg, hogy kihagyod azt a ruhát, amelyről úgy gondolod, hogy a gyereknek valószínűleg szúrni fogja a bőrét. Ne vásárolj leértékelt felszerelést olyan sporthoz, amelyben a gyermeked még nem teljesen biztos, csak azért, mert te szeretnéd. Ha olyan életre vásárolsz, ami jelenleg nincs, akkor a nehezen megkeresett pénzedet épp elpocsékolod.

De van egy kivétel! Vegyél a gyerekeidnek egy kicsit nagyobb ruhákat, mint amekkorára épp szükségük van. Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekeknek az a szokásuk, hogy azonnal több centit nőnek, amint veszünk nekik valami újat! Sajnos azonban ugyanez nem mondható el a cipőkről, mivel a helytelen méretű cipőben megsérülhet a gyerek lába.

  • Tarts ruhacserét!

Remek módja annak, hogy egy csapásra új cuccokat szerezz és lomtalanítsd a házat, ha ruhacserét tartasz. Hívd meg a rokonokat, barátokat és a szomszédokat, hogy minél többen vegyenek részt a mókában. A csereberéknek nem kell csak a ruhákra korlátozódniuk. Mindannyiunknak akad rengeteg olyan holmija, amit nem használunk. A csere révén a nem használt dolgokat hasznosakra cserélhetjük, mindezt anélkül, hogy egy fillért is költenénk, miközben segítünk a környezetnek is, ugyanis a hasznos tárgyak nem a hulladéklerakókban végzik.

Ha a tippjeinket megfogadod, sok-sok pénzt spórolhatsz meg az egész családnak.