Rovatok

Hogyan legyetek közös nevezőn a gyereknevelésben? – 5 hatékony tipp

A szülői munka igen trükkös, de ha a társaddal nem értetek egyet abban, hogyan kezeljétek a gyerekeket, akkor még stresszesebbé válhatnak a dolgok. A veszekedés vagy az, hogy a gyerekek előtt mutatjátok ki a bosszúságotokat, esetleg következetlen visszajelzéseket adtok nekik, felerősítheti a problémás viselkedésüket, és alááshatja otthoni biztonságérzetüket.

Gondold csak meg: valójában nincs azzal semmi baj, ha különböző nevelési elképzeléseitek vannak. Ha tisztelettudóan kommunikáltok róla egymással, mindketten tanulhattok a másiktól, így még javulhatnak is a gyereknevelési képességeitek.

De hogyan is kerülj közös nevezőre a táesaddal?

Ne veszekedjetek a gyerekek előtt!

Ehelyett találjatok ki egy jelet vagy egy kódot, amely azt jelzi, hogy egyelőre addig elnapoljátok a kérdést, amíg négyszemközt nem beszélitek meg a dolgot a partnereddel. Ha valamelyikőtök úgy gondolja, hogy a másik túlságosan is feldühödött ahhoz, hogy a beszélgetést produktív módon folytatni tudja (például elkezd kiabálni vagy eltér a tárgytól, vagy nem értetek egyet a gyermek viselkedésének súlyosságát illetően, vagy akár egyéb problémába ütköztök, mondjátok ki a kódszót, vagy a speciális kézjelet használva jelezzétek, hogy itt az ideje egy rövid szünetnek.

Ha esetleg szükséged van egy harmadik fél véleményére a nézeteltérés kapcsán, kérdezz meg egy családterapeutát vagy gyermekorvost, de NE vond be a gyereket.

Hetente szakítsatok időt a gyereknevelés megbeszélésére!

Gondoljatok erre úgy, mint csapatmunkára, ahol mindketten tehettek javaslatokat. Vezethettek egy listát az összes olyan kérdésről, amely a megelőző héten felmerült a gyerekekkel kapcsolatban, és használjátok ezt az időt arra, hogy megbeszéljétek, hogyan lehetne ezeket megoldani. Sokkal könnyebb nyugodt, racionális vitát folytatni még a legforróbb témákról is, ha senki sem érzi úgy, hogy nem megfontolt érvek alapján, hanem csupán indulatból támadják.

Felvetheted azokat a témákat is, amelyek majd csak a közeljövőben érinthetik a gyereket, és kifejtheted, mi az álláspontod a kérdésben. Így nem fogsz kétéségbeeseni, ha a gyerek például egyszercsak saját mobiltelefont kér.

Íme néhány téma, amelyet érdemes előre megvitatnotok, mert komoly súrlódásokat okozhat közöttetek.

Kicsik:

  • Bilire szoktatási terv
  • Hogyan kezeljük a hazugságot?
  • Hogyan kezeljük következetesen a hisztiket?

Kisiskolások:

  • Pizsamaparti – Szabad-e részt venniük a gyerekeknek ilyeneken? Házigazdaként is?
  • Képernyőidő – Mennyi időt tölthetnek a gyerekek naponta a képernyő előtt? Milyen szülői ellenőrzést hajlandóak elfogadni, és ki lesz ennek a felelőse? Vannak olyan helyek, ahol nem engedélyezettek bizonyos eszközök használata, például a hálószoba?
  • Online beszélgetések idegenekkel

Tinédzserek:

  • Randizás és kapcsolatok, szexualitás
  • Közösségi médiahasználat és etikett
  • Közös szabályok meghatározása

Határozzátok meg együtt a szabályokat!

Mielőtt új szabályt vezetnétek be a gyerekeknek, állapodjatok meg a partnereddel a konkrétumokban. Legyen tervetek arra, hogy hogyan vetitek fel a témát a gyerekeknek, és hogyan tudjátok a leghatásosabban érvényre juttatni az elképzeléseiteket. Így elkerülhetitek a későbbi vitákat. A gyerekek kevésbé lépnek fel harciasan, ha előre tisztában vannak a szabályokkal, és ti sem fogtok majd egymással azon vitatkozni, hogy melyikőtök a „túl szigorú” vagy „túl engedékeny” szülő.

Légy megértő!

Mutass együttérzést, amikor a partnered szülői hibákat követ el. Minden szülőnek lehet nehéz napja, és ez néha kiabálásban, túlreagálásban, a másik szülő véleményének az elutasításában stb. nyilvánul meg. Beszéljétek meg később nyugodtan, elismerve, hogy mindketten követtek el hibákat, de arról is beszéljetek, amit szerintetek a partneretek jól csinál.

Teregesd ki a lapjaidat!

Beszéld meg azokat a témákat is, amelyekkel kapcsolatban határozottan úgy érzed, hogy van egy bizonyos piros vonal, amit egyszerűen nem fogsz átlépni, mert ellenkezik az alapvető értékeiddel. Például ellenzed a szobafogságot büntetésként, vagy ragaszkodsz az este nyolcas lefekvési időhöz. Bármi is van, amiből nem engedsz, mindenképp közöld a szülőtársaddal!