Rovatok

Hogyan találj olyan bébiszittert, akivel jól érzi magát a gyereked, és te sem aggódod halálra magad?

A szülők érthető módon aggodalmaskodnak, ha idegenre bízzák a gyereküket – különösen olyan gyerekek esetében, akik nem szoktak hozzá a gondolathoz, hogy a szüleik néha elmennek otthonról, és felnőtt életet élnek. Ez nagyon stresszes lehet számodra, de mi igyekszünk megkönnyíteni a dolgodat. Összeszedtünk néhány gondolatot, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venned, és milyen kérdéseket kell feltenned, mielőtt rábíznád másra a gyerekeid felügyeletét.

Biztonsági kérdések

Tudja-e, hogyan kell csecsemőt/gyermeket újraéleszteni? Van ilyen képesítése?

        Ha úgy döntöttél, hogy az újraélesztési ismeretek megléte követelmény a bébiszittereddel szemben, és még nincs tapasztalata ezen a területen, nézz utána, hogy nyitott-e arra, hogy részt vegyen egy tanfolyamon. Akár azt is felajánlhatod, hogy fedezed vagy megosztjátok ennek a költségeit.

    Mit tenne, ha a gyermek megsérülne vagy megbetegedne a felügyelete alatt?

        A bébiszitternek nem feltétlenül kell elsősegély-szakértőnek lennie, bár némi tapasztalat hasznos lehet. Elsősorban nyugodt, magabiztos reakciót várj el, ami azt mutatja, hogy a bébiszitter képes a problémákat menet közben megoldani: értesíteni a szülőket, és mindent megtenni a gyerekek biztonságáért és megnyugtatásáért.

    Dohányzik?

        Bár lehet, hogy kellemetlen kérdés, de meg akarsz győződni róla, hogy nem veszel fel olyasvalakit, akinek cigarettaszünetekre lesz szüksége, és aki cigarettát hord a táskájában, amelyet a kíváncsi gyerekek felfedezhetnek.

Tapasztalati kérdések

    Melyek a kedvenc tevékenységei az ilyen korú gyerekekkel?

        Ez a kérdés a bébiszitter kreativitására kérdez rá. Elmondhatod neki, hogy a gyereked általában mit szeret csinálni, hogy lásd, ez felkelti-e a szitter érdeklődését.

    Előfordult már, hogy nem értett egyet egy család szabályaival vagy fegyelmezési módszereivel? Hogyan kezelte a helyzetet?

        Egy jó bébiszitternek arra kell törekednie, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a saját, jól bevált gyermekgondozási stílusa és elvei, valamint a család igényei között.

    Mikor kezdett el bébiszitterként/gyermekfelügyelőként dolgozni? Hogyan kezdett el érdeklődni a gyerekekkel való munka iránt?

        A szakmai tapasztalat éveinek száma talán nem is annyira számít, mint a bébiszitter lelkesedése és képessége a munka iránt. Olyan gyermekfelügyelőt keress, aki szeret gyerekekkel dolgozni, szívesen tanul a gyermekkori fejlődésről (formálisan vagy informálisan), komolyan veszi a felelősséget, és úgy tűnik, hogy sok kreatív energiája van a munkához.

Személyiség és „családba illeszkedés”

Ezek a kérdések attól függően változnak, hogy mi a fontos a te családod számára. Ne feledd, hogy a „családba illeszkedés” nem egyenlő azzal, hogy olyan személyt találj, aki mindenben egyetért a családod felfogásával, ám nem árt, ha nyitott a különböző kulturális megközelítésekre és viselkedésmódokra.

A legfontosabb, hogy nyíltan fogalmazd meg a munkával kapcsolatos elvárásaidat:

    „A mi gyerekeink nem néznek sok tévét, helyette inkább a kreatívabb vagy szabadtéri játékok felé próbáljuk terelni őket. Szívesen találnál ki kreatív vagy szabadtéri tevékenységeket számukra?”

    „Az egyik gyerekünk nagyon sokat beszél, a másik pedig nagyon csendes. Hogyan tudnád megadni mindkettőjüknek a szükséges figyelmet?”

    „A gyermekemnek X allergiája/érzékenysége/betegsége van. Volt már dolgod hasonlóval? Nyitott vagy arra, hogy többet tudj meg az ezzel kapcsolatos követelményekről/stratégiákról?”

    „Mennyire szívesen készítesz ebédet/ fekteted le a gyereket/segítesz a bilire szoktatásban/az iskolából való elhozatalban/maradsz késő estig?”

Végezetül pedig érdemes lenne egy rövid találkozót szervezni a bébiszitter és a gyerek között, mielőtt alkalmazod. Így megfigyelheted, hogyan viselkednek együtt, és ez megkönnyítheti az átmenetet, amikor eljön az ideje, hogy kettesben hagyd a gyerekkel.