Rovatok

Szentjánosbogár-séták a hétvégén – Ezeken a helyeken csodálhatjátok meg a rajzást

Minden évben, június közepén a szentjánosbogarak elindulnak, hogy párt keressenek maguknak. A rajzásukat szentjánosbogár-sétákon lehet megcsodálni még most hétvégén, egyes helyeken július elején. Csodás élményben lesz része az egész családnak, és a gyerekek is nagyon fognak örülni, hogy egyszer nem kell korán aludni menni.

A szentjánosbogár-sétákat a hazai nemzeti parkokban, botanikus kertekben szervezik. Egyes túrákra előre jegyet kell venni, de olyanok is akadnak, ahol a helyszínen lehet megváltani a belépőket. A látvány mindenhol csodálatos: a fűben, az aljnövényzeten a röpképképtelen nőstények világítva várják a hímeket, akik kisebbek ugyan, de szintén világítanak. A sétákon az adott területet jól ismerő túravezetők a természeti adottságokról és a kulturális értékekről is mesélnek.

A szentjánosbogár-séták időtartama általában másfél óra. A rajzás este 9 óra körül kezdődik, és 10 óra előtt be is fejeződik. A szervezők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a pontos időpontot maguk a bogarak határozzák meg, a jelenséget pedig az időjárás is befolyásolhatja. Melegebb időben a rajzás dátuma korábbra tolódhat, a hirtelen lehűlés hatására pedig a rajzási idő lerövidülhet.

Összegyűjtöttük a még elérhető szentjánosbogár-séták helyszíneit és időpontjait:

Zirci Arborétum – június 24 – július 3-ig, további információ Bogármester.hu oldalon, foglalás ITT.

Felsőtárkány – június 24-25., további információ a Bogármester.hu oldalon, foglalás ITT.

Eplény, libegővel – június 24-26., további információ a Bogármester.hu oldalon, foglalás ITT.

Cserépfalu, Hór völgy – június 24-26., további információ a Bogármester.hu oldalon, foglalás ITT.

Diósjenői Erdei Szabadidőpark – június 24- július 2., további információ ITT.

Aggtelek, Baradla-barlang – június 25. és július 2., további információ ITT.

Agostyáni Arborétum – június 24-25., további információ ITT.