Rovatok

Hogyan mesélj a gyerekednek a múltadról? – Csak őszintén…

Azon aggódsz, hogy ha a gyereked megtudja, a múltban csináltál valamit, amire nem vagy büszke – például öntudatlanra ittad magad, elverted az anyukád pénzét szerencsejátékon vagy becsaptad a barátodat –, akkor kevésbé vesz majd komolyan, vagy úgy fogja fel, mintha engedélyt kapott volna arra, hogy ugyanezt ő is megteheti? Amikor olyan kényes témákról beszélgetsz a kamasz gyerekeddel, mint a szex és a kapcsolatok, a drogok és az alkohol, a pénz, a zaklatás stb., nehéz eldönteni, hogy helyénvaló-e (vagy egyáltalán hasznos-e!)megosztanod múltad egyes részleteit. Különösen akkor, ha úgy érzed, nem igazán makultátlan az a múlt.

Valójában, ha őszintén beszélsz a gyerekeddel a múltbeli hibáidról, az jó módja lehet a kapcsolatteremtésnek, és annak, hogy nyíltan beszéljetek a nehezebb témákról is. Így ahelyett, hogy elrejtené a saját titkait vagy aggodalmait, talán nagyobb eséllyel fordul majd hozzád, ha problémája adódik.

Mielőtt elmerülnél a múltad vaskos részleteiben, van néhány fontos irányelv, amelyet érdemes figyelembe venned:

  • Először is, tegyél fel néhány kérdést a gyereknek, hogy megtudd, valójában miért érdeklődik, és mi aggasztja. Esetleg valaki az iskolában drogot ajánlott neki? Vagy a buliban leitta magát az egyik osztálytársa? Számtalan különböző oka lehet annak, hogy a gyerek a tapasztalataidról kérdezzen, de nem biztos, hogy okos ötlet részletesen beszámolni a kamaszkori botlásaidról. Vedd figyelembe a gyermeked korát és temperamentumát. Hogyan lesz képes majd felhasználni az általad átadott információt?
  • Ha végül úgy döntesz, hogy beavatod, semmiképpen sem baj, ha visszatartod a rázós részeket, de ne állíts valótlanságokat. Ne feledd, a gyerek később bármikor rajtakaphat a hazugságon, ami a végén a bizalom megtöréséhez és a kapcsolatotok romlásáshoz vezethet.
  • Győződj meg róla, hogy a múltbeli hibák miatt a szégyen és a bűntudat helyett a fejlődés munkál már benned, mielőtt megpróbálnád azokat a gyereked számára tanulsággá tenni.

Néhány hasznos mondat, amellyel elkezdheted a múltbeli hibáidról való beszélgetést:

    „Ez egy nagyon fontos kérdés, és mindenképpen szeretném megbeszélni veled. Kaphatnék egy kis időt, hogy átgondoljam?”

    „Amikor annyi idős voltam, mint te, valóban hoztam néhány nem túl átgondolt döntést, amelyet aztán megbántam. Bárcsak beszélhettem volna erről a szüleimmel annak idején!”

    „Tisztán emlékszem arra az érzésre, hogy azt akartam, elfogadjon néhány gyerek az osztályban, ezért olyan dolgokat mondtam vagy tettem, amelyekről azt hittem, hogy a szemükben menő leszek. De hosszú távon nem segített rajtam, amit tettem, és olyan hatása lett, amire nem számítottam…”

Ha nincs olyan történeted, amelyet el szeretnél mesélni a saját életedből, akkor van néhány egyéb megközelítés, amelyet megfontolhatsz:

  • Hozd fel valamilyen híresség vagy ismerős példáját, aki hasonló problémákkal küzdött.
  • Beszéljen a tinédzsereddel egy olyan megbízható rokon/barát, aki már túljutott egy hasonló problémán, vagy aki szakértelemmel rendelkezik egy bizonyos területen.
  • Meséld el, hogy fiatal korodban mit nem csináltál, és végül hogyan vált be jobban, ha helyette valami mást választottál (vagy megvártad, amíg idősebb leszel).
  • Nézz rá a genetika szemszögéből, ha a családotokban van hajlam a függőségre, bizonyos anyagok/viselkedések okozta károkra vagy mentális egészségügyi problémákra.

Mit kell és mit nem szabad elvárnod, ha bepillantást engedsz a múltadba?

Bár a múltadról való nyílt beszélgetés segíthet a gyerekednek a szükséges perspektívát elsajátítani, de ez nem jelenti azt, hogy nem ismétli majd meg a hibáidat. Bármennyire is kényelmetlen lehet erre gondolni, ne feledd, hogy az egyik legutolsó dolog, amit szülőként tenni akarsz, hogy arra neveld, valaki más mondja meg helyette, hogy mit tegyen, mondjuk, a saját testével.

Ezek a beszélgetések leginkább abban segíthetnek, hogy elinduljon a párbeszéd köztetek, így a jövőben talán nagyobb eséllyel fordul hozzád, ha problémája adódik. Ugyanakkor a gyerek reális képet kaphat az adott helyzetről és a lehetséges következményekről, így képes lesz megalapozott döntést hozni, amikor eljön az ideje.