Rovatok

5 jól ismert mondat fegyelmezésre, amit ideje másképp használni – Mutatjuk, hogyan

Mindenképpen reagálnunk kell a gyerekek viselkedési problémáira, az, hogy ők tudják, mikor mi a helyes, az a szülő és a gyerek közös érdeke. A sebtében odavetett, elhamarkodott szidalmak azonban nem vezetnek jóra, többre megyünk hosszú távon is hasznos intelmekkel. Ezek nem hangulatrombolók, és nem engedik, hogy elmérgesedjen a helyzet. Átfogalmaztunk pár jól ismert, unalomig ismételt mondatot, amit eddig fegyelmezére használtunk, de nem hatott. Próbáld másképp, és az eredmény nem marad el!

Ne dobáld az ételt! Ezért most nem kapsz süteményt!
Inkább mondd neki ezt: “Látom, rengeteg az energiád! Viszont fel kell szedned mindent a földről, mielőtt hozzálátnánk a süteményhez.”

Mars a szobátokba mindketten! Ott maradtok vacsoráig!
Inkább mondd neki ezt: Nem tűröm tovább ezt a marakodást! Inkább fogalmazd meg így: Ennél biztosan tudunk jobb megoldást. Beszéljük meg most, vagy kell öt perc arra, hogy megnyugodjatok? Én mindenesetre felteszem ide a játékot, hogy biztonságban legyen.

Ha még egyszer lerúgod a paplant, nem hagyom itt a macidat éjszakára!
Inkább mondd neki ezt: Megértem, hogy szeretnél még játszani, de ideje már lepihenni. Gondolj valami kellemes, megnyugtató dologra, amiről elálmodozhatsz, én meg őrzöm az álmodat.

Mivel megint nem jöttél haza időben, neked kell elvégezned a bátyád házimunkáját is egész héten!
Inkább mondd neki ezt: Mivel úgy döntöttél, hogy nem tartod be a szabályokat, nem mehetsz el holnap sehová. Honnan tudjuk, hogy ezentúl időben érsz haza? Ezen gondolkodjunk el, és beszéljük meg vacsora után.

Ne kiabálj velem! Ezért ma nincs gépezés!
Inkább mondd neki ezt: Kérlek, beszélj velem halkabban. Végy egy mély lélegzetet, aztán fogj bele újra!

Ha nem kapcsolod ki azonnal azt a játékot, megváltoztatom az iPad jelszavát! 
Inkább mondd neki ezt: Adok egy percet, hogy elmentsd a játékodat és eltedd az iPadet. Ez már a holnapi képrernyőidőd rovására mehet. Bizonyítsd be, hogy abba bírod hagyni, amikor kell. 

Címoldali kép: 123rf.com

Forrás: Parents Together