Rovatok

„Fontos, hogy a fogadó országok szívesen lássák a menekülteket” – Hírességek, akik kiálltak Ukrajna mellett

Február 22-én csütörtökön Oroszország megtámadta Ukrajnát. Azóta férfiak és nők, idősek és gyerekek, teljes vagy csonka családok indulnak a bizonytalanság felé. Saját biztonságuk érdekében otthonaikat és értékeiket hátrahagyva kelnek útra a harcok sújtotta területekről. Vannak azonban sokan, akik a maradás mellett döntöttek, és megpróbálják hazájukban átvészelni ezt az időszakot.

Az első támadásokkal szinte egy időben, és azóta is folyamatosan cégek, karitatív szervezetek, civilek és ismert emberek állnak ki az ukrán emberek mellett. Sokan közülük közösségi oldalaikon fejezik ki együttérzésüket, támogatásukról biztosítják Ukrajnát, mások pénzt, szolgáltatást, egyéb segítséget nyújtanak.

Angelina Jolie Instagram oldalán osztotta meg gondolatait. Elmondta, hogy az elmúlt napokban több, mint fél millióan menekültek az Ukrajnával szomszédos országokba. Az UNHCR (Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága) becslései szerint, ha a helyzet fokozódik, és ez a szám elérheti a 4 milliót is. Kiemelte, hogy kritikus fontosságú a fogadó országokban, hogy szívesen lássák a menekülteket.

Vilmos herceg és Katalin hercegné Twitter üzenetben foglaltak állást és közölték, hogy az ukrán nép mellett állnak, de Harry herceg és Meghan Markle is hasonló üzenetet küldtek.

Elon Musk a világ leggazdagabb emberének számító üzletember Starlink műholdakat küldött Ukrajnába, mivel az orosz támadások miatt sokan internet nélkül maradtak. Ezek a műholdak biztonságos, gyors és a helyi infrastruktúrától független kapcsolatot képesek biztosítani. A közösségi oldalakon már olvasható, hogy a starlinkes internet elérhető, és jól működik Ukrajnában.

Forrás: https://www.instagram.com/elonofficiall/

Elina Szvitolina ukrán teniszező korábban azt nyilatkozta, hogy sem orosz, sem fehérorosz ellenféllel nem áll ki, azonban meggondolta magát és 2 nappal később orosz ellenfelén fölényes győzelemmel felülkerekedett. A mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy a pénzt, amit ezen a tornán nyer, az ukrán hadseregnek ajánlja fel. Tavalyi győzelme alapján ez körülbelül 239.000 dollárt (75 millió Ft) jelent.

Az amerikai színész házaspár Ryan Reynolds és Blake Lively Twitteren és Instagramon osztották meg hatalmas követői táborukkal, hogy a UNHCR oldalán elérhető támogatói felületen minden dollárnyi adományt megdupláznak, egészen 1 millió dolláros (323 millió Ft) végösszegig, ezzel is támogatva az orosz támadás áldozatait.

A felajánlások folyamatosan érkeznek, és kerülnek ki a különböző hír- és közösségi portálok felületeire, és egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy még egy darabig szükség is lesz rájuk.