Rovatok

Öt ingyenesen látogatható, mezítlábas ösvény Magyarországon

Mezítláb sárban és köveken, tobozokon vagy fakérgen: sétálj végig az izgalmas mezítlábas ösvényeken, hogy tested, lelked felfrissüljön. Biztos, hogy a gyerekek is imádni fognak egy ilyen kirándulást!

Minden alkalomra van egy cipőnk: túracipő, szandál, sportcipő, csizma. Nem is tudjuk megmondani, hogy a fürdőszobán kívül mikor voltunk utoljára mezítláb. Pedig nagyon jót tenne mindenkinek, ha néha újra úgy közlekednénk, mint gyerekkorunkban: cipő nélkül a szabadban, kicsi vagy nagy kavicsokon, porban, sárban, füvön, leveleken. A mezítlábas ösvényeken – vagy másnéven Kneipp-ösvényeken – sétálva megtapasztalhatjuk a természetet minden érzékszervünkkel, és közben az egészségünkért is teszünk. Felpezsdül a vérkeringés, erősödnek az érfalak és az egyensúlyérzék is fejlődik. Nem utolsó sorban pedig rengeteget fogunk nevetni!

Íme öt ingyenesen látogatható mezítlábas ösvény:

Csopaki mezítlábas ösvény

A csopaki mezítlábas park a Balaton-parti Ifjúság sétányon található. 230 méter hosszú, rengeteg féle felületet próbálhatunk ki, van itt fakorongos rész, különböző talajfajták, fenyőkéreg, zúzott kő, és még sorolhatnánk. Az út egy szakaszára akadályokat is helyeztek, gerendákon, farönkökön kell átegyensúlyozni.

Forrás: Csopak.hu
Büki mezítlábas ösvény

A büki taposópálya 510 méter hosszú, az út különféle szakaszai különböző módon masszírozzák a talp reflexpontjait. Ha már párszor oda-vissza sétáltunk az úton, kipróbálhatjuk a bokorlabirintus és gyógynövényekkel is ismerkedhetünk.

Forrás: Visitbuk.hu
Konda-völgyi Kneipp-ösvény, Dombóvár

A Konda-völgyi Kneipp-ösvény egy gyönyörű kis tó partján, egy ligetben fekszik. 125 méter hosszan tehetjük próbára talpunk tűrőképességét. Érdemes egy sétát tenni Dombóváron is, a taposópálya a város szívében fekszik.

Forrás: Utazzitthon.hu
Tabajdi mezítlábas park

A tabajdi talán a legismertebb magyar mezítlábas park, egy patak partján sétálhatunk végig a 21 féle járófelületen. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van, a patakban is lábalhatunk.

Mezítlábas övény, Irota (Herba-Park és Falusi Élményudvart)

Irota egy kis zsákfalu Mikolctól 42 kilométerre, itt alakították ki a Herba-Park és Falusi Élményudvart, aminek része a mezítlábas ösvény is. Az út itt 500 méteren kanyarog. A gyerekek az élményudvarban gyógyteákat is kóstolhatnak, és korabeli, falusi játékokat is kipróbálhatnak.