Rovatok

Major Minor, a legkisebb nyári összművészeti fesztivál

Tavaly nyáron indult és idén is lesz családbarát Major Fesztivál, amely holnap, július 14-én kezdődik és vasárnap ér véget. A legkisebb hazai, nyári összművészeti rendezvénysorozat ‒ amely ezúttal Major Minor néven fut ‒ Verőcén, a csodás Völgy Majorban várja a vendégeit. Gyerekeket, nagyszülőket és szelíd háziállatokat egyaránt.

Ez az a fesztivál, ahol sok a színház és sok a színházi zene, ami senkinek nem árt, sőt, amiből soha nem lehet elég.

Harmadik Figyelmeztetés. Fotó: Juhász Éva
július 14., szerda 

Az első, vagyis a programszervezők szerinti nulladik napra esik a 3. Színészfesztivál, amelyet az első két sikeres budapesti alkalom után fogadott be a Major. Fellép a zenélni is szerető színészekből álló Rézpróba, a Kolibri Színház zenekara, A jó, a rossz és a loop, de az igen népszerű, az egykori kaposvári színészhallgatókból alakult BEKVART is, valamint a házigazda, a legendás Harmadik Figyelmeztetés. A koncertek után Zságer-Varga Ákos húzza az elektronikus talpalávalót. 

A járvány miatt elmaradt premierbulikért is kárpótlás lesz ez a nap, így szakmai jegyeket is vehetnek rá a színházi dolgozók. 

július 15., csütörtök

Csütörtökön indul a fesztivál színházi programja Péteri Lilla Tizenhét hattyúk című, Esterházy Péter művéből készült monodrámájával Cserhalmi György rendezésében, majd Szabó Zoltán idézi fel Első kétszáz évem címmel Bánki Gergely rendezésében Királyhegyi Pál író, humorista alakját. Este pop és komolyzenei koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt.

Orwell: Állatfarm a Ciróka Bábszínház előadásában
július 16., péntek

Másnap megint színház. Öt színházi előadás látható fiataloktól: a Pesti Magyar Színiakadémia III. évfolyamának vizsgaelőadása, a Fürdőavatás, majd a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 13. évfolyamának hogy ÉN lehessek ÉN című zenés önismereti játéka. Orwell Állatfarmját – soha jobbkor és jobb helyen – a Ciróka Bábszínház mutatja be Vidovszky György rendezésében, amit Szatmári Attila előadása követ Hamvas Béla A bor filozófiája című művéből, aztán este a TÁP Színház tart előbemutatót a járvány tépázta Roletti című előadásából. Este a szintén színészekből álló Dante, valamint Ágoston Béla zenekara, a Zuboly zenél.

július 17., szombat

Szombaton – hogy ne teljen színház nélkül az idő – a hagyományos EgynaposSzínház projekt következik. A Pesti Magyar Színiakadémia egykori tanulói „rögtönöznek” Verőce irodalmi történeteiből, de lesz Peer Gynt-átirat a Pécsi Művészeti Gimnáziumtól a k2-ős Benkó Bence rendezésében. Családügyi szempontból különleges lehet Nagy Mari monodrámája, a Mária testamentuma, amely Colm Tóibín regénye alapján készült a fia, Viktor Balázs rendezésben, és egy magányos anya beszél benne a fiával való kapcsolatáról.

Megkönnyebbülésként kendőzetlen és komikus kapcsolati jeleneteket ad elő az E-Mancik Színházi Manufaktúra Szomjas férfiak sört isznak helyettem címmel. Utána jön a Mezítlábas Opera a Blue Monday című előadással, Janklovics Péter egy új stand-uppal, a Major zenekar a fesztiválhimnusszal és végül a k2 Színház hiperpetya nevű bandája.

július 18., vasárnap

Az utolsó nap gyerekelőadásokkal lesz tele, de zene is akad bőven a kicsiknek Orbán Bori és Pánczél Kristóf, valamint Hunyadi Máté és Bencsik Levente duója jóvoltából. A záró este pedig minden felnőttnek felidézi a gyerekkort Beck Zoli Gyereknek bátor című szólóestjével, a rég látott Belmondo zenekar koncertjével és a csupa népszerű táncdalból álló Szerelemfesztivál című előadással a BIAK színészosztályától.

A Belmondo zenekar

Az egész esemény arról a hagyományos, szeretetteli, családias és kreatív együttlétről szól, amit az emberiség ősidők óta annyira szeret, a gyerekek pedig egyenesen imádnak. Csak az menjen, aki ezt bírja.

A Major Minorra korlátozott számú napijegy váltható csupán 3500 Ft-ért. A megvásárolható jegyek számát a szervezők napi 150 db-ban korlátozták, ezzel biztosítva a családias hangulatot, és hogy mindenki beférjen minden előadásra. Az esemény védettségi igazolvány nélkül is látogatható, ingyenes sátorozási lehetőséggel. Verőcei kedvezmény (lakcímkártyával, csak a helyszínen): napijegyek féláron. A belépés 14 év alatt ingyenes. 

Bővebb információt a fesztivál honlapján találtok.

Címoldali kép: Pribék Nóra / Facebook