Rovatok

Harmincéves a Művészetek Völgye

Ki hinné, hogy elszállt ennyi év, és az első fecskék már lassan az unokáikat viszik a Völgybe kikapcsolódni. Sok változáson, gyarapodáson, fogyáson, szépészeti eljáráson ment keresztül a Balaton-felvidék legnagyobb nyári eseménye a kezdetek óta, de mindenképp öröm, hogy idén július 23. és augusztus 1. között ismét várja a közönséget a kultúrvidék.

Mindig is családi esemény volt, és ebben a tíz napban most a Kapolcs-Taliándörögd-Vigántpetend háromszögre koncentrálódott területen is a megszokott völgyhangulattal tér vissza az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja. A könnyűzenei koncertek, a színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programok mellett az előző évek sikerén felbuzdulva több biciklis és gyalogos túra indul innen, valamint számos új, a gyerekek, szülők és nevelési szakemberek számára is érdekes foglalkozáson és előadáson lesz lehetőség részt venni.

Idén először nyit saját udvart Vecsei H. Miklós és a POKET közösség, ahol irodalmi és zenés programokkal hívja közös alkotásra a fesztiválozókat. Szintén új helyszín lesz a Petőfi Udvar, ahol a kortárs és klasszikus irodalmi események mellett kertmozi és mesék várják a kicsiket is. Kapolcs új főterére költözik a kézműves vásár és a Nemzeti Filmintézet, amely a kisebbek számára is tartogat mozgóképeket. 

A Kapolcson egész évben működő, de „első völgyező” Kalapos Kertbe a MANK Artporta költözik be kortárs kiállításokkal, színházzal, képzőművészeti workshopokkal. Műgyűjtés másként elnevezésű művészeti kalandjátékuk a család minden tagjának szól. Ennek keretében művészeti alkotásokat kell keresni a játékban résztvevő udvarokban és szelfizni velük, majd feltölteni a fotót a közösségi oldalak egyikére, és jó esetben be lehet zsebelni a nyereményt, akár egy kortárs művészeti alkotás formájában. Az Analóg Udvarban a fotózás alapjaival ismerkedhetnek az érdeklődők, majd kiállítás nyílik az alkotásaikból. 

Egy napra az Operaház is a Völgybe érkezik, mégpedig egy kamionon szállítják ide Donizetti vígoperáját, a Szerelmi bájitalt. Új játéktér nyílik régi játékokkal, például kosaras körhintával a Hagyományok Háza helyszínén. Visszatér a Művészetek Völgye programjába a Klastrom, és minden este fényfestés varázsolja hangulatossá a legendás templomromot.

Kőbánya udvara

Jubileum a jubileumban: szintén 30 éves a Quimby zenekar, és ez alkalomból Plusz-Mínusz című koncertjüket adják elő a Panoráma Színpadon. Hogy az évfordulókból ki ne fogyjon a fesztiválnép, visszatér a Völgybe a 25 éves Fonó és világzenei koncertekkel ünnepel. A Folk Udvar házigazdája a 20 éves Hagyományok Háza, programjában pedig idén a nő kerül a középpontba. A népzenei fellépők a hajnalig tartó táncház és énektanulás mellett női kézműves mesterségeket, praktikákat mutatnak be. 20 éves a LEMangURIA, Kreatív Mozgásudvarukban ennek jegyében a „születés, újjászületés” témája köré szövik a programunkat. A táncos, zenés workshopok, reggeli légzőgyakorlatok mellett most a Holdkunyhó ad helyet a főként női témájú előadásoknak, beszélgetéseknek. 

A Kaláka Versudvar idén 10. alkalommal nyitja meg kapuit, házigazdái az 50 éves Kaláka Zenekar és az idén ugyancsak 50. születésnapját ünneplő Lackfi János. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című verslemezének 10. jubileumi koncertje szintén a Művészetek Völgyében hallható a Harcsa Veronika Udvarban, ahol Ringató foglalkozások is várják délutánonként a legkisebbeket.

A Budapest Fejlesztési Központ által tervezett zöldfejlesztésekről, a klímaváltozás hatásairól, városfejlesztésről indul mindennap beszélgetés a Pest-Buda Udvarban. A programokat kiállításokkal, zenével, gasztrokalandokkal színesítik, emellett lesz gyermekmegőrző és képességfejlesztő játszóház is. Esténként pedig koncertek: fellépnek többek között a Grecsó fivérek és a Kaukázus együttes. 

Völgyhangulat

Egy udvarnyi Kőbánya-életérzés a Völgyben: a fővárosi kerület helyszíne egész nap várja a látogatókat. Napközben a családoké a főszerep babakocsmával, szórakoztató workshopokkal. A Cirque du Tókertben állnak színpadra a kortárs tánc és az újcirkusz legjobbjai, a Tünet Együttes szabadtéri nagytakarítást rendez például, a Firebirds workshopjain pedig bárki kipróbálhatja magát artistaként.

A Tarisznya Udvarban az emberi kapcsolatokról lesz szó naphosszat. Udvarprogramjuk mellett teremtésvédelmi e-tanösvényt is indítanak, amelynek segítségével a Taliándörögd környéki lankákat és mezőket bejárva találkozhatnak a családok a pusztai vándorlás (exodus) történetével. A Református templom a találkozás, beszélgetés, felfedezés, játék és irodalmi finomságok helye lesz. A Diabelli Alapítvány természettudományos oktatói, művésztanárai egész napos foglalkozásokkal, a Társasjátékvölgy csapata klasszikus és új játékokkal készül. Igazi lazulós hangulat várható a KenderKertben és zenés játékos atmoszféra a Petendi Pajtában, ahol a  Művészeti Középiskolák Találkozója is zajlik majd a fesztiválozók bevonásával.  

Kapolcsi utcakép

Az Aktív Magyarország Völgybázisáról e-bike és gyalogos túrák is indulnak, a természet- és környezetvédelmi egyesületek, nemzeti parkok, mint a WWF, a Jane Goodall Intézet vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Művészetek Zöldje helyszínen táboroznak. 

A tíz nap alatt környezettudatosságra buzdító akciók is lesznek a Zöld Völgy jegyében. 

✤✤✤

Jegyvásárlás a Művészetek Völgye megújult honlapján lehetséges, ahol minden további fontos információ és a teljes program is elérhető.