Rovatok

Ördögi játékok a Katlanban

Színház, zene, buli, képzőművészet, családi programok, irodalom ‒ együttlét. Augusztus 3. és 7. között felélénkül Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd vidéke: a fesztiválozó családok és baráti társaságok örömére közeledik a 14. Ördögkatlan Fesztivál. Az esemény ‒ amelynek mottója: „Nem vagyunk normálisak” ‒ a rendezők szándékai szerint idén is a szabadság szigete lesz.

Az Ördögkatlan egyenes ági örököse a Bárka Színház pulai helyszínének a Művészetek Völgyében. Annak idején sokan követték az ott fellépő előadókat Baranyába, Villány környékére, az itteni falvakban pedig szívesen fogadták a művészeket és a fővárosból meg az ország más területeiről akár kisgyerekeikkel bulizó fiatalokat és unokákkal érkező idősebbeket. Az akkori kicsik most kamaszok és a Meseladik színházi műhelyből talán kinőttek, viszont továbbra is találnak maguknak társaságot és programokat: például a beremendi strandot, ahol lustán, kamaszosan a medencéből figyelhetik az eseményeket, és adhatják át magukat a semmihez nem hasonlítható katlanfílingnek.

A Katlan hagyományos programjai mind szerepelnek a műsorban, és minden korosztály találhat neki szóló előadásokat. De lehet kerékpározni, futóversenyezni, zenei műhelyezni, és lesznek újdonságok is.

Idén is minden műfajból a legjobbakat kapjuk. A gyerek- és családi programok javát a Rutkai Bori Banda, a Bóbita Bábszínház, a Simorág Táncirkusz, az Apacuka Zenekar és a Pécsi Pagony helyszín szolgáltatja.

A Hagyományok Háza helyszíne pedig gyerek- és felnőttmesékkel, koncertekkel, közös éneklésekkel, kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, hajnalig tartó táncházakkal várják most is a katlanlakókat.

A Maszkpersely terve

Kiemelt helyet kap a programok között a Maszkpersely, amelyet Háy János író ötlete nyomán Lengyel Csaba és a Játéknap Kft. valósított meg. Nagyharsány központjában épül egy játékos kocka, fennkölten „vírus-emlékműnek” is nevezhetnénk. Ide lehet majd örökre elzárni a fölöslegessé vált maszkokat, amikor az Idő engedi – lehet, hogy csak jövőre, a 15. Ördögkatlanban. Ahogy Háy János írja: 

Ez az egyszerű, de felemelő gesztus magát az Időt ragadja meg. Múlt és Jövő találkozási pontja a Jelen minden momentuma, és ha ez az aktus egy közösség személyes jegyeit hordozó, kitüntetett pillanata, az maga a közös ünnep. Erre a közös ünnepre készülünk.

A Másnap projekt kiindulópontja számos előadatlan dal, amelyeket kész-félkész állapotban őriz a Cseh Tamás Archívum. A dalokat, Cseh Tamás és Csengey Dénes szerzeményeit itt lehet majd először hallani élőben Beck Zoli és Szűcs Krisztián  előadásában. A zenés színházi este szerkesztője Csengey Balázs, akinek édesapja épp harminc éve halt meg.

Díszvendégek lesznek: a Nézőművészeti Kft. független társulat (Mucsi Zoltán „Kapa”, Scherer Péter „Pepe”, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter szövetsége), nélkülük elképzelhetetlen a katlantestvériség. Továbbá: Bereményi Géza író, a 26. születésnapját ünneplő Pannon Tükör kulturális folyóirat és Pál István Szalonna népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.

Bereményi Géza. Fotó: Stekovics Gáspár

Cseh Tamás után másik védnökét, a felnőttek és gyerekek által egyaránt hőn szeretett Törőcsik Marit veszítette el a fesztivál. Augusztus 6-án Mozart Requiemjével emlékeznek majd a hazai kulturális élet legtöbbet díjazott művészére Beremenden a Megbékélés templománál.

Az Ördögkatlan öt napja alatt felfedezhetjük a környék kulturális-művészeti gazdagságát. A fesztiválnak otthont adó Baranya megyében és a határon túli horvát területeken valaha a vidék legfontosabb őskori kultúrája, a vučedoli kultúra virágzott. Ebből kaphatunk ízelítőt: a játékos kedvűek a korszak autentikus elemeire épülő társasjáték által ismerhetik meg az őskori közösségek életét, a színházrajongók pedig egy interaktív vitaszínházi kalandjáték során lehetnek a bronzkori kultúra aktív résztvevői.

✤✤✤

A szervezők külön felhívják a figyelmet arra, hogy karszalagot csak azok a felnőttek kaphatnak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. 

A teljes és részletes program, valamint minden hasznos információ (szállásról, utazásról) megtalálható az Ördögkatlan Fesztivál honlapján és a Facebook-oldalán.

Címoldali kép: Veled Kerek Udvar, Beremend