Rovatok

Kortárs művészet az egész családnak – Garten Balaton

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az augusztus 21-ig tartó Garten Balaton kortárs művészeti heteket három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. Az eseményt elsősorban azoknak ajánljuk, akiket érdekel a kortárs festészet, szobrászat és fotóművészet.

Fotó: Lukács Gabi

A különleges tematikájú kiállításokkal egybekötött programsorozat varázsa, hogy személyes közelségbe hozza a kortárs képzőművészetet, miközben a helyi kulturális szereplők bevonásával felélénkíti a mikrotérség kulturális életét is. Vagyis mindenki keveredik mindenkivel és tanít a másiknak valamit. Lesz például közösségi fotómentési akció, amelynek keretében arra kérték Lovas lakóit, hogy osszák meg a település életével kapcsolatos régi fényképeiket a fesztiválozókkal, hogy aztán a digitalizált képekből nyilvános fotóvetítést szervezhessenek. Ezen kívül sok más közösségi akció is lesz, valamint négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció tekinthető meg számos társművészeti rendezvény kíséretében. 

Jánosi Anna: NEST. Akril-vászon. 50x60cm. 2021.

A Garten Balaton központi kiállítása és vására a Határaink címet kapta, amely a pandémia által okozott határhelyzetekre, valamint a kortárs művészet határokat feszegető és azokat olykor átlépő kortárs tendenciák sokszínűségére reflektál. Az idei válogatásban minden eddiginél hangsúlyosabban kaptak helyet a pályakezdő művészek alkotásai. Több mint húsz első kiállító van idén, a katalógusban pedig több mint 100 művész közel 300 műve szerepel. 

drMáriás: Győrfi Pál táncra perdül Lady Gagával a koronavírusok elrettentésére Derain kertjében. Giclee print. 30x42cm. 2021.

A kiállításokon és vásárokon kívül tárlatvezetések, pódiumbeszélgetések, színházi előadások, koncertek, kertmozi-vetítések is lesznek. A kisebbek igazán progresszív gyerekprogramokon vehetnek részt. Elsősorban 10-15 éveseknek szól például Mona Dániel zenetörténész (a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája című ifjúsági programsorozatának művészeti vezetője) Modernia ‒ Vonóland című kortárs zenei workshopja. Gyerekeknek és szülőknek egyaránt őrületes élmény lehet Sós Gergő, alias Monoton Monokrom Balaton-felvidék Sound Mapping műhelye, amelyen a művész segítségével domborzati mintázatokat, színeket lehet zenei élménnyé alakítani és abból saját grafikus kottát készíteni. El nem tudjuk képzelni, hogy megy ez, de a részletes programban mindent alaposan elmagyaráznak. Kalandra fel!

A részletes programot a Garten Balaton honlapján találjátok.

Címoldali fotó: Lukács Gabi