Rovatok

„Szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez”

Immár második alkalommal rendezik meg Magyarország egyetlen, kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szóló klasszikus zenei fesztiválját. A Kalandra Fül Fesztivál ezen a hétvégén, augusztus 28-29-én várja a családokat a Budapest Music Centerben.

Ha létezik abszolút „sztár” a zeneszerzők között, Mozart biztosan ezek egyike. Személyisége  számtalan alkotót, de még egy csokoládégyárost is megihletett: a salzburgi cukrász, Paul Fürst róla nevezte el az 1800-as évek végén a híres, pisztácia-marcipán tölteléket rejtő édességet. S hogy mit tehetünk azért, hogy gyermekünk ne csak a csokigolyót ismerje, de az ihletőjét is? Vigyük el az Óbudai Danubia Zenekar által életre hívott Kalandra Fül Fesztiválra, amelyen megtekinthető a „Mozart, a csokigolyók sztárja” című előadás is. Hámori Máté karmester mutatja majd be Mozart változatos zenei világát a gyermekkori zsengéktől egészen a Requiem drámájáig – gyerekeknek, hzmorral fűszerezve. 

Európai szinten is ritkaságnak számít a kifejezetten a fiatal korosztályt célzó, klasszikus zenei esemény, a Danubia tagjainak azonban rengeteg tapasztalata van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai. A fesztivál azon túl, hogy értékes információkat, minőségi zenei élményt nyújt – mindezt a gyerekek számára befogadható módon –, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében is.

Immár második alkalommal gyűjtjük egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez 

– olvasható a zenekar közleményében.

A zenekarral közös produkciók között szerepel a Kárász Eszterrel és az Eszterlánc mesezenekar tagjaival készülő előadás. (Kárász Eszterrel készült korábbi interjúnk itt található.) Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátékát, a Grimm testvérek történetéből készült Jancsi és Juliskát szintén a zenekar tagjainak közreműködésével viszik színpadra. Az előadás további különlegessége, hogy Kiskovács Eszter grafikus élő illusztrációja kíséri majd.

A fesztivál mindkét napján lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni. Ilyen például Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, amelyen a gyerekek a zenészek közreműködésével megismerkedhetnek a fúvós hangszerekkel. A Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásán az érdeklődők különböző kreatív képző- és iparművészeti technikákat fedezhetnek fel, amelyek az adottságaik játékos kibontakoztatására ösztönzik a résztvevőket. A műhely vezetője Balla Vera képzőművész. A kicsit megpihenni vágyóknak a Pagony Kiadó elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint meseolvasók is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”.

A BMC előterében a két nap során több alkalommal élő zeneautomaták fogadják a közönséget. A fesztivál ideje alatt különböző külső helyszíneken is találkozhatunk a zenészek pop-up produkcióival, villámkoncertjeivel, amelyek révén a koncertterem környékére is elviszik majd a fesztivál hangulatát.

Hallásvédelem

A zenekar folytatja a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítést: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívják fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket a helyszínen bárki kipróbálhat.

A kétnapos fesztivál részletes programját itt találjátok.

Címoldali fotó: Posztós János