Rovatok

Miénk (lesz egyszer majd) itt a tér!

Budapest Erzsébet királynéról elnevezett kerületében a szeptemberi hétvégéken változatos utcai kulturális programokat kínál az Erzsébetvárosi Kultúrpiknik című rendezvénysorozat. Az elmúlt hétvégén a Kamaszfesztiválra és a Hetedhét Kulturális Fesztiválra látogattunk el.

A 7. kerület lakói sokat szenvedtek már a bő évtizede rájuk szakadt buliturizmustól: az ordítozó angol legénybúcsú-hordáktól, az összemocskolt kapualjaktól és játszóterektől, a szétszemetelt utcáktól. A pandémia alaposan megtizedelte a külföldi turistákat, jó néhány szórakozóhely nem is élte túl a csapást. Erzsébetváros mégsem lett élhetőbb, zöldebb, otthonosabb. Csupán bezárt a négyszáz kocsma némelyike, és angol ordibálás helyett magyar üvöltözéstől zengenek az utcák.

A kerület polgármestere, Niedermüller Péter azt ígéri, változtatni fog a helyzeten: lesz majd zöld, pezsegni fog a szellemi élet. Az utcákon kulturális eseményeket rendeznek, a kocsmák helyén galériák, könyvesboltok nyílnak, közösségi tereket lehet látogatni. E törekvésnek voltunk mi is szem- és fültanúi az elmúlt hétvégén, amikor két kulturális programba is belefutottunk a Klauzál téren. 

Szeptember 10-én, pénteken a Kamaszfesztivál tanévnyitó eseménye (a záró rendezvényre az iskolai év végén kerül majd sor Miskolcon), szombaton a Hetedhét Kulturális Fesztivál szerette volna feldobni a megfáradt Klauzál teret. Ám a gyönyörű napos idő ellenére is csak keveseket tudtak a térre csábítani a programok. A lakók rég elszoktak már az olyan úri huncutságtól, mint az utcai kulturális programok, koncertek, pedig a fellépők – elsősorban kamaszok, gyerekek – színvonalas produkciókkal és nagy lelkesedéssel léptek a színpadra mindkét napon.

Kamaszfesztivál, fotó: Szirbek Anita

A 8K Alapítvány által életre hívott Kamaszfesztivál tanévnyitó eseményén a fellépők közül a Lauder Javne iskola tehetséges tanulóiból álló Naim Klezmer Band zenekar vett le bennünket a lábunkról. A gyönyörű hangú, 14 éves Liza elmesélte, hogy imád énekelni, hét éve jár énektanárhoz és számtalanszor fellépett már a zenekarral. A zenéléshez nagyon sok támogatást kap az iskolájától, de hiába halmoz sikert sikerre, mégsem az éneklésből kíván majd megélni, hanem pszichiátriával, pszichológiával szeretne később foglalkozni. A gimnazistákból álló Crush zenekar is maximális hang- és erőbedobással játszott, többek között Amy Winehouse- és The White Stripe-számokat. Este pedig Kaukázus koncertre lehetett rázni.

Hetedhét Kulturális Fesztivál, fotó: Szirbek Anita

11-én, szombaton a Hetedhét Kulturális Fesztivál foglalta el a teret koncertekkel, gyerekelőadásokkal és irodalmi programokkal. Szilágyi Zsófia irodalomtörténész Kemény István íróval beszélgetett, majd a Voices of Budapest zenélt. Amikor megérkeztünk, épp a Tanod’Art színházi műhely gyerekszínészei sziporkáztak a Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című könyvéből készült színdarabban. 

A rendezvény szervezőjét, Fülöp Zsuzsanna operaénekest kérdeztük a fesztiválról.

Milyen apropója van a fesztiválnak?

Én eredetileg operaénekes vagyok, de már húsz éve szervezek koncerteket. Mindig is foglalkoztatott a művészetek találkozása, többek között azért, mert a családunkban több különböző művészeti ág is szerepet kap. A férjem Gál András festőművész, a lányom most a Kisképzőbe jár fotós szakra. Vágó Csilla művészettörténésszel közösen szerveztük meg a fesztivált a 7. kerületi Erzsébetváros önkormányzatának felkérésére. Ez az első alkalom, de azt az ígéretet kaptuk, hogy ebből tradíció lesz, és minden évben itt lehetünk majd. 

Hogyan lehet a közösséget bevonni az ilyen kulturális eseményekbe? Nemcsak itt, a 7. kerületben, hanem általában. Szomorúan tapasztaljuk, hogy a gazdag és sokszínű program ellenére milyen kevesen vannak a téren. 

Az iskolákat, szülőket kellene buzdítani, hogy ilyen alkalmakat ne hagyjanak ki, hiszen itt minden generáció, akár gyerek, akár felnőtt, találhat magának tartalmas szórakozást. Szeretnénk azokat is közel hozni a kultúrához itt, a kerületben, akik esetleg nem jutnak el színházba vagy koncertekre.

Kamaszfesztivál, fotó: Szirbek Anita

Miért Hetedhét Kultúra Fesztivál a rendezvény neve?

A 7. kerületben vagyunk, és hét művészeti ágat szeretnénk bemutatni itt: képzőművészetet, zenét, irodalmat, színházat, táncművészetet, bábművészetet és népművészetet. 

Milyen egyéb terveik vannak?

Tavaly ingyenes koncertsorozatot szerveztünk Voices of Budapest címmel, a fővárossal és a Budapest Branddel közösen. Öt hétvégén öt koncertet adtunk öt helyszínen, tehát összesen huszonötöt. Az a tervünk, hogy ezeket a koncerteket elvisszük Budapest testvérvárosaiba is. Idén szeptembertől pedig a Magyar Állami Operaház által szervezett Opera Nagykövetei rendezvénysorozatban veszek részt, amelynek célja, hogy minél több gyerek megismerkedhessen az opera és a balett világával. Gimnáziumokban, általános iskolákban beszélünk az operáról a gyerekeknek. Egy kicsit énekelünk is, beavatjuk őket a színház működésének rejtelmeibe. Egy-egy darabról konkrétan is mesélünk, például A varázsfuvola színeinek a szimbolikájáról, vagy arról, hogy miként változott a nők szerepe az operák tükrében, vagy hogy hogyan viszonyulnak a nők férfiakhoz, a szerelemhez az egyes művekben.

A szeptemberi kultúrrally folytatódik: 26-án, vasárnap a Judafestre és a Civil Korzóra érdemes kilátogatni. 

Címoldali fotó: Szirbek Anita