Rovatok

Itt a 11. PsychArt24 Művészeti Maraton

A PsychArt24 Művészeti Maraton egy egész napos közös alkotó program a pszichoszociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek lebontásáért. A Moravcsik Alapítvány és az általa működtetett Budapest Art Brut Galéria legnagyobb éves rendezvénye pénteken és szombaton zajlik három nagyvárosban.

A 11. PsychArt24 Művészeti Maratonon (Budapesten, Debrecenben és Szegeden) egymás mellett alkothatnak a pszichiátriai betegek, a fogyatékossággal élők, az egészségesek, az amatőrök és a profi művészek úgy, hogy a résztvevők nem tudják, ki melyik kategóriába tartozik. 

A pszichoszociális fogyatékossággal élők ezzel az eseménnyel is lehetőséget kapnak arra, hogy felvállalhassák önmagukat, élhessenek az önkifejezéssel végre úgy, hogy ne betegként kezeljék őket. Az eseményen létrejövő alkotásokból a galéria később kiállítást mutat be. A déltől délig tartó, 24 órás eseményen a rendezők minden eszközt biztosítanak a gondtalan művészeti alkotáshoz, ám ha valaki ragaszkodik a saját ecsetéhez, festékéhez, abból sem csinálnak problémát. 

A szervezői fontosnak tartják, hogy ne csak betegséggel élők, hanem környezetük, családjaik, barátaik is részt vegyenek a maratonon, hogy másképp lássák betegséggel élő hozzátartozóikat, büszkék legyenek rájuk. Az is lényeges, hogy a rendezvényen újabb kapcsolatokat alakíthatnak ki a résztvevők, ami elengedhetetlen az életminőségük javulásához. 

A mentális hátrányokkal élők sokszor szoronganak, és mivel nehezen fejezik ki az érzelmeket, nem ritka, hogy elszigetelődnek a környezetüktől. A társadalmi beilleszkedésüket ezen kívül sok esetben a velük szemben létező előítéletek is gátolják. Kezelésükben azért van nagy szerepe a művészetterápiának, mert az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. 

A Maraton helyszínei: 

Semmelweis Egyetem EOK, Budapest, IX., Tűzoltó u. 37-43.) A budapesti helyszínen ma este 9 órakor a Face Plastic Acoustic zenekar ad koncertet.

Szegedi Tudományegyetem, József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722, Szeged, Ady tér 10.)

Debreceni Egyetem, Élettudományi Központ (4032, Debrecen, Egyetem tér 1.)

További információt itt találtok.