Rovatok

A színház, amelynek természetes közege az iskola

Iskola és színház, ez a két fontos eleme az október 7-én és 8-án zajló V. Tantermi Színházi Szemlének. Stílusosan az egykori iskolából kialakított Jurányi Házban rendezik és minden egyes előadása iskolaigazgató- és pedelluspukkasztó.

Lassan tízéves lesz a Füge Produkció által koordinált Tantermi Színházi Projekt pályázat, amelynek célja a 13-18 éves korosztályt megszólító, magas színvonalú, iskolákban játszható előadások ‒ elsősorban vidéki ‒ továbbjátszásának a támogatása. A pályázat nyomán létrejött előadások alkalmazkodnak az osztálytermek adottságaihoz és figyelembe veszik a tanítási rendet, az iskolai körülményeket. Érdekes és nem véletlen egybeesés, hogy a szemle helyszíne a ma már színházként is működő Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, amely egykor iskola volt. A szervezők nemcsak diákokat és tanárokat, hanem minden olyan érdeklődőt szeretettel várnak, aki szívesen fejlesztené a színház segítségével a kommunikációs képességeit és szeretne olyan impulzusokat kapni, amelyek hatására beindul a fantáziája. 

A Szemle idei programja két csoportra osztható. A versenyprogramban vadonatúj tantermi, színházi nevelési előadások láthatók, az OFF programba pedig a már nyertes előadásokból válogattak. Az itt látható produkciók változatos témákról szólnak: az önérvényesítésről, a függőségekről, a fiatalok körében különösen népszerű virtuális valóságról, a hajléktalanságról, a kimondott szó erejéről, valamint arról, hogy ki kell állni az igazunk mellett, és el kell mondani a véleményünket akár egy számunkra kellemetlen helyzetben is. 

Tandem Színház Egyesület: Fapados revü

Csütörtök délelőtt az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet kezd a Tisztelt szülő(k)! című előadással, amely a nagybetűs életről és a felelősségről szól, valamint arról, hogy a kicsik meg tudják-e győzni a nagyokat, és fordítva. Utána a K2 Színház online térben játszódó, cyber társkeresős Anyeginje következik, majd a Horizont Alkotócsoport Alazor című előadása, amely a Dungeons & Dragons szerepjáték elemeit használva kínál részvételi lehetőséget a diákoknak. A Gamer című darab két gyerek kalandozását mutatja be egy videójátékban, de a Hesteg: #ènis#engemis, és a Kollázs Kulturális Egyesület Muter meg a dzsinek című előadása is tartalmaz virtuális valóságot. A napzáró esemény, a Tandem Színház Egyesület Fapados revüje az Első Kézből a Hajléktalanságról program előadóival játszott szituációs játékokból és a Fedél Nélkül hajléktalan szerzőinek műveiből áll.

Másnap, pénteken az SZFE bábszakos hallgatói kezdenek A halhatatlanságra vágyó királyfival, aztán újra támad a K2 a Hamlettel, majd jön a KOHÓ Műhely addikció ügyi előadása, a Függvények. A Szabad Kurzus Alapítvány Atya, fiú… című előadásával és a Terminal Workhouse SZÓ/Hősök című zenés, bábos szócsatájával ér véget a szemle. 

A részletes műsort a Jurányi Ház honlapján találjátok.

Címoldali kép: Manna Produkció bábelőadása