Rovatok

Sétálni, sétálni… – Sétafesztivál 2021

Vannak, akik a sárga téglával kirakott utat, vannak, akik az erdőt járják szívesen. De olyanok is akadnak, akik a városi sétákat kedvelik. Nekik szól a vasárnap estig tartó 4. Sétafesztivál.

Az elmúlt tíz évben nagyon népszerűek lettek a vezetett, tematikus séták a fővárosban és több vidéki városban. Egyre-másra jelennek meg az olyan hirdetések, mint „Fedezd fel Budapest rejtett kincseit és rántsd le a leplet a főváros titkairól”. 

Komplett vállalkozások alapultak arra, hogy egy könyvbemutató vagy egy történelmi esemény, egy ünnep kapcsán megjárassák az embereket a zegzugos utcákon, és lépten-nyomon kiselőadásokat tartsanak nekik szakemberek, esetleg híres színészek az érdekes épületek előtt. Olyan vicces neveik vannak ezeknek a sétagyáraknak, mint Hosszúlépés, Budastep vagy Sétaműhely

Teljesen átlagos kulturális intézmények, de civil szervezetek vagy szakmai társulások programjain is szerepelnek séták saját tematikákkal. A Kortárs Építészeti Központ például a profijába illően épületmustrákat szervez, amelyek közt van mérőszalagos verzió is. De sorolhatnám napestig, hogy mennyit lehet járkálni ennek az országnak a városaiban egy kortárs írótól, egy feminist történésztől vagy akár egy rockzenésztől vezérelve. Ha nem legénybúcsúba, akkor ilyen társaságokba lehet botlani hétvégente a főváros belső kerületeiben is. 

Ezekből a sétákból most egy egész fesztiválnyi áll rendelkezésére a háromnapos ingyenes Sétafesztivál jóvoltából. Péntektől vasárnapig profi sétavezetők vagy az adott téma szakértői segítségével barangolhatják be az érdeklődők a fővárost.

A négy éve létesült fesztivált minden évben valami érdekes tematika köré szervezik. Idén Rózsa Péter frissen megjelent Budapest zsidó arca című kötete az irányadó. A fesztivál a könyv bemutatójával nyílik pénteken 18 órakor az új Gödörben (VI. ker., Király u. 50.) és a Zefiroth együttes koncertjével zárul az Epreskertben vasárnap 18 órakor. A kettő között pedig sok-sok séta lesz, amelyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak, kortól és lakóhelytől függetlenül. Aki fát akar ültetni, az idén is megteheti, a nemrég elhunyt városvédő Ráday Mihály emlékére.

A programokról ITT találtok bővebb információkat.

Címoldali kép: Budapest, Városmajor, 1938, Fortepan/Lissák Tivadar