Rovatok

Újra itt a Cinemira! Családi buli az interaktív gyerekfilm-fesztiválon

Holnap, október 23-án kezdődik és vasárnap estig tart a Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban. Többek között Jankovics Marcell kultikus animációja, a Fehérlófia 4K felbontású, digitálisan felújított változata is látható lesz, de a programban sok tabutémát feszegető alkotás is helyet kapott. A szakemberekből álló zsűri Aranymókus-díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb alkotásokat, a legjobb magyar gyerekfilm díjáról pedig gyerekzsűri dönt majd. A fesztivál igazgatójával, Lakos Nóra filmrendezővel beszélgettünk az eseményről.

Lakos Nóra
Fotó: gyerekkelvagyunk.hu/Szirbek Anita

Honnan ered a Fesztivál ötlete?

A fesztivál szervezésen túl filmrendezőként dolgozom, és mindig is érdekelt a gyerekfilm műfaja. Feltűnt, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedekben alig készült ilyen alkotás, Jóformán egy teljes generáció nőtt fel hazai gyerekfilm nélkül. Van egy visszatérő teória, hogy a hollywoodi produkcióhoz – Harry Potter, Star Wars stb. – képest nem lehet labdába rúgni egy magyar gyerekfilmmel. Engem viszont nem hagyott nyugodni a kérdés. Sok európai fesztiválon jártam, és láttam, milyen csodálatos gyerekfilmek készülnek a világ minden táján, de sajnos nem jutnak el a magyar közönséghez. Ezek a művek nemcsak a szórakoztatásról szólnak, hanem fontos témákat vetnek fel a mindennapokkal kapcsolatban is. Például mi most Cinemira KIDS-en a kisebbeknek egy kedves, az újrahasznosításról szóló olasz animációs mesét vetítünk Kikukázva címmel, míg a nagyobbaknak egy holland gyerekfilmet, a Csúnya Gyerekek Klubját mutatjuk be. A többszörösen díjnyertes alkotás remek vizuális világú sci-fi, disztópia, témája pedig a ma létező szépségideál lerombolásáról szól.

Már négy éve csináljátok a Cinemirát, megváltozott szerinted azóta a gyerekek ízlése? Az elmúlt négy évben elterjedt a TikTok, egyre több gyerek készít rövidebb formátumú videókat. A Cinemira hogyan reagál ezekre a változásokra?

Mi már a kezdetektől fogva interaktív fesztivál voltunk. A mottónk is az: mozizz és alkoss! A Cinemirán több workshopra is jelentkezhetnek a gyerekek: készítés, animáció, kaszkadőr, tánckoreográfia, filmtrükk, vagyis egy csomó mindenben kipróbálhatják magukat a résztvevők. Külön érdekesség, hogy a mostani fesztiválon egy olyan workshopot is szerveztünk, amelyen a gyerekek a Ruttkai Bori Bandának készíthetnek videoklipet. Emellett a színészet iránt érdeklődő gyerekek a teljes fesztivál alatt részt vehetnek egy castingon, talán egy filmbe is bekerülhetnek majd. A Filmszínész leszek! című beszélgetésen ismert színészektől is kérdezhetnek, mint Nagy Ervin, Lovas Rozi, Wunderlich József vagy Für Anikó. 

A workshopok hogyan működnek?

Csapatokra bontjuk a résztvevőket. Az animációs workshopon például minden csapat más-más eszközt fog majd használni, az egyik legóval, a másik gyurmával dolgozik majd, és mindannyian megtanulják az animációs szoftver működését. Profi kaszkadőrcsapat is jelen lesz: bunyózós koreográfiákat sajátíthatnak el a gyerekek. Természetesen ez csak trükk, nem érhetnek igazából egymáshoz a felek. A táncos workshopon egy ismert tánc részletét tanítja meg a koreográfus a résztvevőknek. A filmes workshopon telefont használnak a gyerekek. Ebben az évben az a feladat, hogy mindenkinek hoznia kell egy vagy több vele megtörtént érdekes, de valamilyen szempontból hihetetlen sztorit. Ezekből állítunk majd össze egy izgalmas történetet, amelyet felveszünk. Mindenki kipróbálhatja magát színészként is, megmutatjuk, hogyan kell a kamerát használni, a különböző plánokat és a hangot felvenni.

Lakos Nóra
Fotó: gyerekkelvagyunk.hu/Szirbek Anita

Érezhető vizuálisan vagy témafeldolgozásban valamilyen kulturális különbség mondjuk az amerikai, európai, indiai és ázsiai filmek között?

Nagyon is. Az indiaiaknál gyakori téma az árvaságból, a szegénységből való kitörés lehetősége. A franciáknak főleg az animációs vizuális világuk kimagasló, meghatározó színeik, formáik, zenéjük azonnal felismerhető. Iránban az ottani elnyomó politikai környezet arra ösztökéli az alkotókat, hogy alternatív módokon keresztül beszéljenek megoldatlan és feszítő társadalmi kérdésekről. A gyerekfilmeken keresztül ez veszélytelenebbül valósítható meg. A skandináv mozi képi világa és a történetmesélése is kissé visszafogottabb, hűvösebb, letisztultabb. Most például versenyben van a Cinemira KIDS-en egy misztikus világú norvég film is, amely a sarki fényről, rókákról, farkasokról, északi mitológiai szimbólumokról szól. Egészen más a világa, mint például egy cseh filmnek. A különbségek ellenére viszont mégis mindenki számára érthetőek és élvezhetőek ezek a filmek, mivel hiába más egy-egy alkotás szimbólumrendszere vagy nyelvezete, a gyerekek hasonló problémákkal küzdenek a világ minden táján. A KIDS-en sok film foglalkozik például az identitással, a családdal. Milyen az apuka, az anyuka, és milyen vagyok én? Egyáltalán ki vagyok én?

Hogyan jutnak el a magyar gyerekek szélesebb köréhez ezek a művek?

A fesztiválon túl is tartunk vetítéseket. A Cinemirán bemutatott alkotásokból készítünk egy válogatást, amelyet az iskolák és óvodák elkérhetnek tőlünk. Tavaly péládul 2500 óvodás nézte meg Cinemira KIDS válogatását országszerte. Idén már a kórházakban is elérhetővé szeretnénk tenni a most bemutatott rövidfilmeket.

Mi képes igazán megfogni a gyerekeket egy filmben?

A gyerekek a felnőttekhez hasonlóan nem egy homogén csoportot alkotnak, ezért nagyon nehéz megfogalmazni, hogy kinek mitől működik egy mozgókép. Velem is előfordul, hogy egy film először nem érint meg, aztán később mégis igen, vagy teljesen különböző jelentéssel telik meg számomra, attól függően, hogy épp milyen a lelkiállapotom, vagy hol tartok az életemben. Ez a kérdés a gyerekek esetében is összetett, és sok mindentől függhet. Ha meg kellene határoznom, hogy mi a titka egy jól sikerült filmnek, akkor talán az őszinteséget, igaziságot emelném ki, mert ezáltal még olyan helyzeteket, érzéseket is átélhetővé tesz a néző számára, amelyeket akár soha nem is élt meg korábban.

Lakos Nóra
Fotó: gyerekkelvagyunk.hu/Szirbek Anita

Nemrég mutatták be első nagyjátékfilmedet, amely nagy sikert aratott. Min dolgozol jelenleg? 

Most egy gyerekfilmen dolgozom, egy holland kisregényt adaptáltam. A történet arról szól, hogy az írás hogyan tudja meggyógyítani egy gyerek lelkét, milyen felszabadító hatású lehet a mai digitális világban. Engem, mint rendezőt elsősorban az érdekel, hogy az írás erejét és csodáját hogyan lehet vizuális módon megjeleníteni a vásznon. Például a kislány leír egy helyzetet, de végül úgy dönt, hogy kitörli. Ez a filmben úgy jelenik meg, hogy visszafelé látjuk megelevenedni a kisatírozott jelenetet, amely végül eltűnik a vászonról. Vagy ugyanaz a jelenet különböző alternatív végkifejlettel jelenik meg. Az ilyen vizuális megoldásoktól válik majd nagyon játékossá a film.

Idén első alkalommal rendeztétek meg kamaszoknak is a fesztivált, a Cinemira TEEN-t. Hogyan sikerült?

Nagyon izgalmas feladat volt számunkra, hogy hogyan tudjuk a kamasz közönséget elérni, és megszólítani. A kiemelt programjaink mind teltházzal mentek, vagyis lehet hinni abban, hogy komoly és fontos témákról szórakoztató módon vagy akár drámai hangvételben, izgalmas vizuális megközelítéssel meg lehet fogni a gyerekeket. Reméljük, a szombaton kezdődő Cinemira KIDS-nek is sikere lesz.

A Cinemira KIDS részletes programját fesztivál honlapján találjátok.

Címoldali kép: Cinemira