Rovatok

15 napos karácsonyi szeretetkihívás: mindennap tégy valamit a gyerekedért

Szülőnek lenni nehéz. Rengeteg a gondunk-bajunk. Nem árt hát olykor tudatosítani, mi a legfontosabb: az, hogy a gyerekünk szeretve érezze magát. Mert nem elég szeretni: külön gondot kell fordítanunk arra, hogy ő is teljes biztonsággal így érezze. Joanna Eng írása.

Szürke hétköznapokon, a mindennapi hajszában inkább a problémákon, súrlódásokon akadunk fenn. Úgy érezzük, ezért vagy azért eltávolodott tőlünk a gyerek, az életkorát, a társaságát vagy éppen magunkat kárhoztatjuk emiatt. Fordítsuk át pozitívra ezeket a borús gondolatokat. Milyen új kötődési és kapcsolódási formákat találhatnánk még vele? Karácsony közeledtével azon is elgondolkodhatunk, hány és hányféle módon éreztessük vele, hogy nemcsak a kitüntetett napokon szeretjük és keressük a boldogságát, hanem az összes többin is.

Álljon most itt bő két hétre való ötlet ‒ ennyi elég lesz a szeretet ünnepéig. Fogadd el ezt a 15 napos kihívást, majd tedd a szeretet kifejezését mindennapos szokássá!

1. nap, december 10.: Tedd el 2 órára a telefonodat!

Két óra hosszáig bírd ki, hogy nem nyúlsz a telefonodhoz (még egy cuki fotózás kedvéért sem!), és csak a pillanatnak éljetek!

2. nap, december 11.: Dalolásszatok!

Vesd le a gátlásaidat (ha vannak) és engedjétek ki jól a hangotokat! A hajkefe megteszi mikrofonnak.

© Shutterstock
3. nap, december 12.: Hagyj üzenetet!

Írj vagy rajzolj egy aranyos üzenetet, amit csak később fedez föl a gyerek. Csempészd a hátizsákjába vagy ragaszd ki a fürdőszobatükörre, de akár a zsebébe vagy a cipőjébe is dughatod.

4. nap, december 13.: Sétáljatok!

Férjen bele az időtökbe egy jó kiadós séta, legyen felfedezőút jellege, vegyetek észre mindenféle szépséget, apró furcsaságot, ami talán eddig elkerülte a figyelmeteket.

5. nap, december 14.: Olvassatok együtt!

Kucorodjatok össze, és csemegézzetek a régi kedvencekből, vagy olvassatok valami újat. Először olvass te, aztán fordulhat a kocka, és olvashat a gyerek. A szövetségetek is szorosabbá válik ezáltal, no meg roppant élvezetes és tanulságos ez a tevékenység!

© Shutterstock
6. nap, december 15.: Szív alakú reggeli

Palacsintából, pirítósból, tükörtojásból, gyümölcsből is készíthetsz ilyen szívderítő meglepetést.

7. nap, december 16.: Mondd, hogy büszke vagy rá!

Gondolj valamire, amivel büszkévé tett a gyereked mostanában, és beszélj róla! A dicséretből sosem elég. Csak arra ügyelj, hogy elég konkrét legyél, arról beszélj, amit tett, ne őt magát minősítsd.

8. nap, december 17.: Kérdezz bármit!

Mondd a gyereknek, hogy 15 percen át akármit kérdezhet, és ígérd meg, hogy őszintén válaszolsz rá.

© Shutterstock
9. nap, december 18.: Engedd, hogy segítsen!

Hagyd a gyerekednek, hogy elvégezzen egy felnőttnek való feladatot, legyen az salátakészítés vacsorára vagy az összeg leolvasása egy számláról.

 10. nap, december 19.: Ügyeskedjetek!

Nem kellenek ehhez feltétlenül barkácskellékek, megteszik a textilmaradékok, tojásdoboz is, de például origamit is hajtogathattok, amihez nem kell más, csak papír!

 11. nap, december 20.: Családi mozizás

Gyárthatsz neki jegyeket, állíts fel büfét ‒ pompás mulatságot rendezhetsz, anélkül, hogy kitennétek a lábatokat a házból!

 12. nap, december 21.: Soron kívüli összebújás

Szakíts időt reggel vagy este egy kis összebújásra a kanapén, és kérdezd ki, milyen volt a napja. De aztán ne bambulj el, hanem jól figyelj arra, hogy mit válaszol a gyerek!

 13. nap, december 22.: Mesélj neki

Akár a gyerekkorodról, akár kitalált mesét. Együtt is kitalálhattok egy történetet, abból remek szórakozás és rengeteg nevetés lehet!

 14. nap, december 23.: Finom falatok

Vegyél valami újdonságot, amit érdemes lesz megkóstolni, mondjuk, egy egzotikus gyümölcsöt vagy egy új ízesítésű popcornt!

 15. nap, december 24.: Nézegessetek régi képeket!

Nincs meghittebb időtöltés a családi ‒ csecsemőkori, esküvői és egyéb emlékezetes vagy vicces eseményeken készült ‒ képek nézegetésénél, ami akár az ünnepi vacsora elfogyasztása után is jó móka lehet. Felemlegethetitek azokat a történeteket, amelyek eközben az eszetekbe jutnak. Mesélhetsz a saját gyerekkorodról is, ez még inkább erősíti köztetek az összetartozás érzését.

Készen állsz a kihívásra? Attól ne tarts, hogy ha letelik a 15 nap, nem lesz újabb 15 ötleted, hiszen evés közben jön meg az étvágy!

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock