Rovatok

Karácsonyi nyereményjáték – Eredményhirdetés

Köszönjük, hogy ilyen sokan részt vettetek a nyereményjátékunkban, és megválaszoltátok a Természettudományi Múzeummal kapcsolatos kérdéseinket. A nyerteseket e-mailen értesítjük, a nyereményüket, A típuspéldány elrablása… című könyvet pedig a napokban postázzuk. Gratulálunk! A megfejtéseket pedig itt olvashatjátok.

5 kérdés ‒ 5 válasz

1. Mit küldött Kittenberger Kálmán Afrikából a múzeum igazgatójának, hogy a terepen végzett, elhivatott munkáját bizonyítsa?
Egy oroszlán által leharapott ujjpercét, az ujjbegyén az állatok preparálásakor keletkezett arzén foltokkal

2. Hány állatpreparátumot őriznek a Természettudományi Múzeum gyűjteményei?
9 milliót

3. Mikor és miért égett porrá az állatgyűjtemény jelentős része?
1956-ban belelőtt egy szovjet tank.

4. A 19. század végén Új-Guineában a gyűjtőmunkát végző Bíró Lajos eljutott sok olyan területre is, ahonnan előtte európai ember még nem tért vissza. Hogyan biztosította testi épségét az agresszív harcos és kannibál hírében álló bennszülöttek között?
Több bennszülött közösségben is feleségül vett egy-egy helyi lányt vagy asszonyt. Írásaiban 3 feleséget említ, de talán jóval több is lehetett.

5. Ki volt a világtörténelem első fegyveres repülőgép-eltérítője?

Báró Nopcsa Ferenc őslénykutató, az erdélyi dinoszauruszok felfedezője, később az MTA rendes tagja, aki a Tanácsköztársaság idején így menekült Budapestről Bécsbe.

A típuspéldány elrablása… című regény egy gyerekeknek szóló krimi mese, amelynek egyik érdekessége, hogy az Ökológiai Kutatóközpont egyik kutatója, Rózsa Lajos írta. Ha van kedvetek, olvassátok el a vele készített interjúnkat.