Rovatok

Karácsonyi adok-kapok – Tippek adományozáshoz

Még egy rázós év végén is van karácsony. Karácsony mindig van. Ott is, azokban a házakban, ahova félnénk benézni, nehogy a szegénység ham, bekapjon minket és leöblítsen egy kis kútvízzel.

Az év egyik legérzékenyebb időszaka ez. Azok számára is, akiknek van miből, azoknak pedig főként, akiknek nincs miből karácsonyt teremteni.

Karácsonykor mindenkinek kicsit nagyobb szíve nő. Sok-sok jót kívánunk az exeinknek, beengedjük a kóbor macskát, és kedvesebben mosolygunk arra a mindig udvariatlan szomszédra is, hátha.

© Shutterstock
Adományozás, valós segítség ‒ lelkeink megváltása

Ma a tanító néni Libri plasztikkártyát kap a szülői munkaközösség tagjaitól év végén, régen pedig ott volt a Gergely-járás: a tanulók az iskolába készülő gyerekek hívogatása (énekes játékkal köszöntötték az iskolát kezdő gyerekeket már oda járó társaik) mellett adományt gyűjtöttek a tanítóiknak. Ebből a természetbeni adományból (egyszerűbb ételek) a tanító végül megvendégelte a diákjait. Számos ehhez hasonló hagyomány, szokás kapcsolódik az adományozáshoz régről, amelyek elsősorban egyházi szervezésben zajlottak. 

Az 50-es években feloszlatott egyházi adományszervező egyesületek helyére Magyarországon a rendszerváltás után alakultak a nemzetközi összefogásban is részt vevő egyházi adományozó csoportok, mint például a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, kicsit később a Magyar Református Szeretetszolgálat vagy a Baptista Szeretetszolgálat.

Egy mondat a zsarnokságról

Az oly rendszeres rendszer-igazságtalanságot elviselni kénytelen Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) már 1981-ben megalakult. A háza táján zajló évtizedes, leszámolásszerű intézkedések ellenére ma is működik a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Idén megvonták tőlük az intézményeik működtetésére kapott kiegészítő támogatást is, amely számokban kifejezve 95 millió forint, azaz 50 intézmény és 2300 hátrányos helyzetű gyerek áthúzását jelentette. Iványi Gábor lelkészi vezető azonban még mindig talpon van, november közepén átvehette a Budapest díszpolgára címet.  

Ennek a szimbolikus jelentőségű támogatásnak kapcsán nyilatkozta: 

A nehézségek ellenére szívemből mondom, jobb a kerekek alatt lenni, mint egy lenni a kerekeknek akár csak egy küllőjével is, amelyek eltaposnak bárkit vagy csendben tűrik, hogy törvénytelenség és képmutatás folyjon ebben az országban, úgymond a kereszténység örve alatt.

Iványi hosszú évek óta tartó küzdelme, a vele való államhatalmi packázás nem marad láthatatlan, rendszeresen olvashattunk róla az utóbbi években. A lelkész kálváriája megérne egy szentté avatást, hősiesség és példa tekintetében ez egy valós evangéliumi történet.

Mára az egyházi szervezetek mellett egyrészt civil szervezetek által életre hívott és működtetett, másrészt pedig állampolgárok, egy-egy kerületben élők, falusiak, városiak, helyi, „jó szomszédi” csoportjaiban is szerveződik adományozás.  

Harácsony ‒ Inkább adj, cserélj, és zéró vész!

Vásárlási szokásainkat szerencsére kezdjük átformálni. Tere van már a használtnak, a csere-bere fórumoknak, örülünk, ha újrahasznosíthatunk. Az utóbbi időszak egyik pozitív hozadéka ez, figyelünk arra, amit még meg lehet menteni. 

A 80-as évek Mariahilferstrasse-hangulatát idéző bevásárlási rohamok felnőttjei ma a kerületi „Zero Waste” Facebook csoportban cserélgetik a joystickot és az egészmogyorós csokit, a levetett gyerekruhákat és a kinőtt játékokat. Mert vannak már ilyenek, hála az égnek, egyre több kerületben, városrészben indulnak el a virtuális cseréldék. © Shutterstock

Kinőtted, megutáltad, porosodik? Add oda másnak!

Cirkulálnak a tárgyaink és nem a szemétben végzik, fontosak lesznek, mert ha nekünk nem kellenek is, más a hasznukat leli.

Zero Waste

A használt cuccok csereberéjével foglalkozó Facebook-csoportokra a „zero waste” keresőszavakkal legkönnyebb rátalálni. A találatok között kerületenként, városonként pillanatok alatt felleljük a saját csoportunkat (ha már létezik). Néhány példa: III. kerületi zero waste csoport, Zero waste Budakalász, Zero waste Szombathely és így tovább. Ha nem találod a saját helyed a Zero Waste térképen, uccu neki, csinálhatsz is egyet!

Többet főztem

Ugyanígy működnek a Többet főztem nevezetű csoportok is a közösségi oldalon, ahol a frizsiderben ide-oda tologatott rakottkrumpli-adagot ajánlhatjuk fel másnak, mielőtt még megromlana. Például: Többet főztem! XIII. kerületi csoport, Többet főztem Budapest, Többet főztem XII. kerület – Kajacsere kalandok a Hegyvidéken, Többet főztem 7 kerület, Nyíregyházán többet főztem.

Ingyen elvihető

Találhatunk bútorral és háztartási eszközökkel kapcsolatos csoportokat is, ilyen például az Ingyen elvihető bútorok és háztartási eszközök vagy az Ingyen-Bútor-Lakberendezés. Akadnak olyan csoportok is, amelyekben nem kategorizálnak, bármit felajánlhatnak egymásnak az emberek. Például: Felajánlom Baján, Budapest ingyen minden, Ingyen elvihető Budapest 5775, Ingyen elvihető dolgok.

Ki tudja, lehet, hogy éppen ezek a gesztusok vezetnek bennünket ki abból a slamasztikából, amibe a megosztás természetes ösztöne, szokása került az utóbbi évtizedekben. Amikor minden autóban csak egy ember ül, vagy utálunk beszállni mással a liftbe, elfordulunk, ha a parkban alvó bácsi kiabál álmában, akkor egy-egy ilyen csoporton keresztül máris látszik, hogy a két házzal arrébb lakó anyuka is ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint mi. Vagy kiderül, hogy valakinek, akivel már zötyögtünk együtt korábban a villamoson, a legnagyobb vágya egy olyan kötőtű, amit csak a szép emlékek miatt őrzünk évek óta a beépített szekrényben. 

A Zero Waste tehát lokális „adjunk egymásnak” partnerség, és amilyen sikeres, számtalanszor túlmutat önmagán. 

Szívmelengető, szívnövesztő történetek születnek, és rengeteg vidámság. Lelkes városi együtt létezés alakul ki egy-egy ilyen virtuális közösségben. Most már karácsonyi album is nyílt néhány csoportban, mehet az adok-kapok!

Fagyöngy alatt, adománnyal a zsebben – Merre indulj, ha adományoznál?

Adományozni ma már pillanatok alatt lehet, csak akarni kell. Az online térben rengeteg fórumot találunk ehhez. A teljesség igénye nélkül összeszedtük azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek igazán megérdemlik a támogatást.

Adjukössze

Kedvenc tematikus oldalam az adjukossze.hu, ahol működési terület szerint keresgélhetünk a nekünk szimpatikus szervezetek között, gombnyomásra, bankkártyával fél perc alatt érezhetjük mellkasunkban a melegséget; adományunk el is indult a kiszemelt szervezethez. Az oldal folyamatos, nyitott regisztrációs lehetőséget nyújt az adománygyűjtésre vállalkozó szervezetek számára. Átlátható, kényelmes, informatív felület, a ma adományozójának divatos és praktikus online telefonkönyve. Az oldalt és a programot a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) működteti.

Élelmiszerbank

Ijesztő szám, de Magyarországon évente 1,8 millió tonna felesleges élelmiszer keletkezik. Ennek a feleslegnek idejében történő visszafordításából, kuka elől mentéséből, rászorulóknak való eljuttatásából próbálja meg kivenni részét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A képlet egyszerű és nagyszerű: élelmiszeripari gyártók és kereskedők oldalán felhalmozott felesleges, forgalomba nem  hozható élelmiszereket gyűjtenek össze, és osztják szét partnerszervezeteik között. Így kerül a rászoruló családok asztalára végül az, ami  a kukában landolt volna. Karácsonykor is számíthatunk rájuk, jó volna, ha ők is számolhatnának velünk!

Mikulásgyár

A szokásos helyen és időben, de új helyszínnel, gyűjtőpontokkal kiegészülve december 1-től vár adományokat a Mikulásgyár ‒ a Télapó óriás varázsgömböce. Budapesten mindennap 9 és 21 óra között tudtok adományokat leadni a gömböcbe az Ötvenhatosok terén, a Pólusban 10 és 19 óra között, országosan a postai átvevő pontokon pedig adott nyitvatartás szerint.

Cipősdoboz Akció

Nagykorú lett a Cipősdoboz Akció, idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Babtista Szeretetszolgálat szervezésében. Már online is állíthatunk össze dobozt, személyesen pedig 389 gyűjtőponton adhatjuk át adományainkat. Az adományozottak rászoruló gyerekek, a dobozokat online vagy megtestesült formájukban december 19-ig várják.

Igazgyöngy Alapítvány

Az Igazgyöngy Alapítvány központja Told, de 17 további településen dolgozik mélyszegénységben élő, többségében cigány gyermekekkel és családjaikkal, oktatási, családgondozási, közösségfejlesztési programján. Az aktuális segítséget karácsonyi adomány formájában 27 településre igyekeznek eljuttatni idén. Pénzbeli adományt az oldalukon keresztül a legegyszerűbb felajánlani, de ha ez áll közelebb a szívünkhöz, lehetőségeinkhez, tárgyi adományokat is gyűjtenek folyamatosan.

Tündérpakk Alapítvány

A Tündérpakk Alapítvány idei, karácsonyi gyűjtése cikkünk megjelenésekor már véget ért ugyan, de az adományoknak továbbra is fontos és szükséges helye van náluk. Ők azok, akik folyamatosan segítik a szegénységben, mélyszegénységben élő családokat, az anyaotthonok lakóit és a bántalmazó kapcsolatból menekülőket. Oldalukon szétnézve bőven találsz helyet adományodnak, a tündérek többek között azon munkálkodnak jelenleg, hogy egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Gadnán működő óvoda életveszélyes fűtését korszerűsítsék.

Adománytaxi

Az Adománytaxi 2015 óta vállalja, hogy a felajánlott adományokat személyesen begyűjti önkéntes sofőrjei segítségével, majd ezeket rendszerezi és eljuttatja vidékre, ahol a rászoruló családoknak közösségi programokat is szervez az adomány átadásán kívül. Idén tavasszal egy nagyon szimpatikus, kampányukról lehetett olvasni: a fenntarthatóság jegyében ruhákat árvereztek el civil szervezetek segítségével, a felkínált ruhákat pedig 20 különböző szervezet képviselői mutatták be, így megismerhettünk olyan civileket, akiknek a tevékenysége szélesebb körű elismerést és figyelmet érdemelne. Az Adománytaxi munkatársai karácsonykor is várják az adományokat, a felület itt is egyszerű, pontosan látjuk, mi mennyire elég.

Heti betevő

Transzparens, budapesti szervezet a Heti betevő csapata, amely 2013 óta oszt melegételt közterületeken. Az ötlet a pesti Kisüzem nevű étteremben született: az adományokat kis perselyekben gyűjtötték a bulinegyedben, és már indulásuk első hetében 50 adag ebédet tudtak tálalni. Azóta már országosan működnek a vasárnapi ételosztások, a program általában kétezer embert lakat jól hetente. A Klauzál tér mellett már Fehérváron, Pécsett, Makón és a Józsefvárosban is osztanak ételt. Adományunk ebben az esetben azt jelenti, hogy azok ehetnek egy tartalmas tál melegételt, akiknek valószínűleg csak hetente egyszer van rá lehetőségük. Karácsonykor például.

Bagázs

A dányi és a bagi cigánytelepen élő emberek mindennapjait segíti a Bagázs csapata. Karácsony közeledtével, az állandó támogatási formák mellett a honlapjukon elhelyezett fenyőfa várja, hogy adományok útján egy-egy újabb dísz kerülhessen fel rá. A grafikus ötlet szívbemarkoló, a cél pedig szent: a szervezet nem adományokat oszt szét a nehéz helyzetben lévő emberek között, hanem kiutat mutat, és a napi személyes jelenléte mellett az ott élők számára született programokkal edukál, hogy az érintett cigányok végre saját kezükbe vehessék a sorsukat, boldoguljanak, önmagukért és a gyerekeikért.

Krisna-tudatú Hívők

Ételosztás tekintetében évek óta számíthatunk a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségére, amely most, karácsony közeledtével számos helyszínen (Somogy, Zala, Bács-Kiskun, Heves és Hajdú-Bihar megyében, valamint a fővárosban) lépnek akcióba. Adományokat online is folyamatosan fogadnak.

újSTART

Az Új Start Alapítvány hozta létre a Roma tehetség és az Esélyt a szemnek! programokat. Szeptemberben cipőt, karácsonykor játékot gyűjtenek a kis falvak rászoruló családjaiban élő gyerekek számára. Az idei játékgyűjtési akció már véget ért, de az alapítvány folyamatosan fogad adományokat. Minden fillér jó helyre megy! 

Oltalom

Az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület kapta idén az Európai Parlament Európai Polgár díját, ami azért is érthető, mert 1989-es megalakulása óta támogatja a hátrányos helyzetű gyerekeket, a hajléktalanokat, a szegényeket és a betegeket. Az egyesület széles körű karitatív tevékenységét képtelenség néhány mondatban összefoglalni, itt most csak arra van lehetőségünk, hogy elmondjuk, hol és hogyan tudjuk támogatni a munkáját.

A Blahán, a Blahán

Biztosan mindenki emlékszik a Blaháról a végtelenbe kígyózó sorokra, az ételosztások ordító helyszínére. 2013-2014-ben aztán bekövetkezett az is, hogy az ételosztó szervezetek területfoglalási engedélyeinek kiadását elkezdték visszatartani. A cél az volt, hogy a belvárosból valahogy kiszorítsák a meleg ebédért sorban álló szegényeket. Ha erre emlékszünk, akkor arra is, hogy 2016-ban a Szent Rókus-kápolna falán, a korábbi ételosztások helyszínén hatalomnak szóló, festékszórós üzengetés kezdődött.

Az első felirat egy érdeklődő kérdés volt: „Orbán kaviárt vacsorázik, és ti?” ‒ amire hamarosan kifújta valaki a választ: „Semmit”.  Aztán mindezt példás gyorsasággal eltüntették. De erre is megérkezett a reakció: „Hiába fested le, Orbán g..i marad” – ezt is lemázolták azonnal. Végül az üzengető a stílusára talált, József Attila mondatával utoljára ez a felirat került ki: „Sziszegve sem szolgálok aljas, nyomorító hatalmakat”.

Bennem nagyon él a kép, ahogy a sárga falon egyre több takarásban voltak a mondatok, és már nem állt ott senki, hogy ételt kapjon, mintha őket is átfestették volna. 

Azóta még súlyosabb az éhesek helyzete, összefogásra van szükség. Nemcsak karácsonykor, de ilyenkor talán fogékonyabbak vagyunk a kezdésre. Ha megvannak a felesleges holmijaink, vagy úgy tudunk gazdálkodni idén, hogy van mit megosztanunk, akkor adományozzunk, adjunk, akár közvetlen környezetünkben is. Nem kell manapság messzire menni, hogy szükséget lássunk.

Címoldali kép: Shutterstock