Rovatok

Két mennyei és egyszerű szaloncukor házilag

Otthon készíteni olyan ételeket, amelyeket akár boltban is megvehetnénk, nem kizárólag azért hasznos, mert magunk alakíthajuk az ízvilágot és mert kihagyhatunk belőle bizonyos összetevőket, hanem azért is, mert segít minket kicsit újrakapcsolódni az ételeinkhez. Nem beszélve arról, milyen jó móka mindezt a gyerekünkkel együtt megtapasztalni.

Ebben a hónapban ‒ hogy még több praktikus tipp-pel, ötlettel bővítsük az oldalon elérhető cikkek sorát ‒ különböző együttműködések eredményeként született írásokat is találhattok majd a honlapunkon. Elsőként fogadjátok szeretettel Ökoanyu házi szaloncukorreceptjeit.

Marcipános és málnás-marcipános házi szaloncukor

Az a helyzet, hogy nem szeretem a darált diót, a darált mákot is csak módjával, a bejgli sem a zsánerem, a fahéjat mostanában kezdem megszokni, de azt nem merném állítani, hogy szeretem. Van, aminek jól áll, ezt elmondhatom róla. Tehát ha összegezni kellene, azt mondanám, a karácsonyi ízvilág nem igazán áll közel a szívemhez. Persze, szoktam eszegetni bejglit, ezt-azt, de ha soha többet nem ehetnék ilyesmit, nem sírnék utána.

Így aztán, amikor a szaloncukor-változatokon gondolkodtam, nagyon vágytam valami másra. Így jutott eszembe a málna, ami pár éve lépett elő az egyik kedvenc gyümölcsömmé. 

Adta magát tehát a jól kezelhető marcipán és a nyarat idéző málna házasítása, hogy költői legyek. Ahogy ebbe az egész szaloncukros ízvilágba berobban ez a friss, nyári íz, az szerintem mámorító.

Na, sok a duma, jöjjön a recept!

Most úgy csináltam, hogy egy nagyobb adag házi készítésű marcipánt szedtem ketté és a massza felét pimpeltem fel málnával.

Az alapmassza hozzávalói:

  • 30 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg porcukor

Kísérleteztem előtte és nekem a többi receptben javasolt mandula-cukor arányok túl édesek lettek. Ezekkel az arányokkal nem ég ki az agyam, de a nálam édesszájúbb családtagjaimnak is pont jó.

A cukrot a mandulaliszttel összekevertem, majd az egészet még „por” formában kettéosztottam.

A sima keverékhez nagyon óvatosan evőkanállal annyi vizet tettem, hogy jól formálható masszát kapjak. Et voilá! Kész is a házi marcipán.

A másik adagból lesz a málnás csoda, a következőképpen:

25 dkg fagyasztott málnát felengedtem, majd szűrőn átpasszíroztam, végül két evőkanál kristálycukorral sűrű szirupot, szinte már zselét főztem belőle. Ez kis mennyiség lesz, ne lepődjünk meg, de bőven elég a maradék mandulalisztes alaphoz, amihez víz helyett a málnaszirupot adtam.

Így két tálban két csodálatosan formázható masszát kaptam, melyekből kis nudlikat formáztam.

A kis marcipán-nudlikat akár rögtön be is vonhatjuk csokimázzal, de én kitettem őket egy kicsit a szabad levegőre hűsölni, amíg elkészítettem a csokimázat.

A csokimázhoz 15 dkg 70%-os csokoládét használtam, méghozzá így:

10 dkg csokoládét olvasszunk fel vízgőz felett, úgy, hogy a felső lábos alja ne érjen a vízbe.

Ha kész, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a maradék 5 dkg csokoládét. Így a massza pont olyan hőmérsékletű lesz, hogy nem olvasztja meg a tölteléket és ha megdermed, finom roppanóssá válik.

Két villa segítségével forgassuk bele a kis marcipán-nudlikat a csokiba, szedjük sütőpapírra vagy rácsra. Aztán száműzzük őket valami hűvös helyre (gang, erkély). Ebben a jó kis hidegben szűk 10 perc alatt tökéletes lesz.

Utána már söndörgethetjük, tekergethetjük is valami szép papírba, mi szalvétát használtunk a célra.

Nagy Réka, Ökoanyu

A receptek Nagy Réka Ökoanyu ‒ Csináld magad című könyvében jelentek meg.

A szerző legújabb a könyve, a Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek a 8-12 éves korosztálynak szól.

Ökoanyut a gyerekei számos érdekes kérdéssel lepik meg, melyeken keresztül mesél a körforgásos gazdaság, az esélyegyenlőség, a fenntartható divat, az adományozás, a szelektív szemétgyűjtés, a húsevés, a biogazdálkodás, a biodiverzitás, a vízhasználat, a környezettudatos közlekedés, a tudatos vásárlás, a pazarlás elkerülése és még sok más fontos témáról. De a fenntarthatóság arról is szól, hogy mi, emberek hogyan bánunk egymással.

Címoldali kép: Shutterstock