Rovatok

Ajándéktipp a konyhából: illatos, édes kence – mézes ambrózia

Édesszájú ismerőseinknek remek ajándék lehet egy finom, édes kence, amit tényleg könnyű elkészíteni, és egy szép üvegbe töltve kedves meglepetés lehet a fa alatt. A kicsiknek ünnepi kenyérfeltétként működhet, de használhatjuk ízesítésre, édesítésre is. Ökoanyu írása.

© Shutterstock

A régi mézes-vajas kenyér „újragondolt, trendi és szofisztikáltabb” kivitelezése az ambrózia. A lányom mindig nagy bociszemekkel néz rám, ha fogyóban az üveg, és kéri, hogy keverjem be az újat.

Egy fájdalmam van csak: a méz értékes anyagai a melegítés során részben elvesznek, de ha megpróbáljuk nagyon alacsony lángon tartani készítés közben és nagyon rövid ideig melegítjük, akkor még nincs minden veszve, és mégsem nutellát készítünk.

A receptúra nem viccel, „gazdagnak” mondanám, de cserébe nem kell belőle sok.

Lássuk:

  • egy bögre méz
  • egy bögre tejszín
  • 20 dkg vaj
  • 1 tk természetes vaníliakivonat

A mézet egy lábosban a legkisebb lángon rövid ideig melegítjük a tejszínnel. Ha ez a két összetevő már elkezdett vegyülni, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát is, majd botmixerrel összedolgozzuk a krémet. Üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk.

Kenhető kenyérre is, annak, aki szereti, de használhatjuk ízesítéshez is, én a köleskásába szoktam belőle tenni egy keveset.

Nagy Réka, Ökoanyu

A recept Nagy Réka Ökoanyu ‒ Csináld magad című könyvében jelent meg.

A szerző legújabb a könyve, a Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek a 8-12 éves korosztálynak szól.

Ökoanyut a gyerekei számos érdekes kérdéssel lepik meg, melyeken keresztül mesél a körforgásos gazdaság, az esélyegyenlőség, a fenntartható divat, az adományozás, a szelektív szemétgyűjtés, a húsevés, a biogazdálkodás, a biodiverzitás, a vízhasználat, a környezettudatos közlekedés, a tudatos vásárlás, a pazarlás elkerülése és még sok más fontos témáról. De a fenntarthatóság arról is szól, hogy mi, emberek hogyan bánunk egymással.

Címoldali kép: Shutterstock