Rovatok

Készítsd el a kicsikkel: hófehérre száradó, filléres díszek házilag

A következő recepttel egy sokféleképpen díszíthető, színezhető, illatosítható díszt gyárthatsz, amelyet akár ajándékkísérőnek is használhatsz.

Hozzávalók (1 csésze = 2 dl)

– 1 csésze szódabikarbóna

– fél csésze étkezési keményítő (pl. kukorica- vagy burgonyakeményítő ‒ a kukoricával nem lesz annyira hófehér a végeredmény)

– 3/4 csésze víz

– illóolaj, ha illatosítani is szeretnéd a díszeket (később, a fára feltéve is érdemes néha csöpögtetni rájuk illóolajat, ha alternatív fád van, például erdei fenyőd.)

Elkészítés
  • Keverjük össze a szódabikarbónát a keményítővel, majd adjuk hozzá a vizet. Folyamatos kevergetés mellett melegítsük a keveréket közepes lángon, figyelve, nehogy odaégjen! A keverék idővel elkezd sűrűsödni, addig keverjük, míg gyurmaállagú nem lesz. 
  • A masszát borítsuk ki egy üvegedénybe, majd letakarva hagyjuk hűlni. 
  • Ha már annyira kihűlt, hogy tudunk vele dolgozni, gyúrjuk át, ezután nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra. Több részletben dolgozzunk, hogy ne száradjon ki a „tészta”. 
  • Bármilyen sütikiszúróval kiszúrhatjuk, ilyenkor spatulával szedjük fel a díszt, különben könnyen deformálódik. Ha a fára szánjuk, mindenképpen szúrjuk ki hurkapálcával a dísz tetejét.

A kész szépségekbe csipkét, leveleket is belenyomhatunk, így különleges mintájuk lesz, de száradás után (2-3 nap) megfesthetjük temperával, akrilfestékkel is. 

💚💚💚

A receptet és a képeket köszönjük a Zöldbolt.hu csapatának! Ötletekért, hasznos tanácsokért, megbízható fenntartható termékekért kövessétek őket a Facebookon vagy az Instagramon.