Rovatok

8 kreatív javaslat egy virtuális karácsonyi vacsorához

Amennyi gondot okozhatnak a karácsonyi előkészületek, pláne nehezített körülmények között, annyira jól tud esni egy kötetlen beszélgetéssel töltött szabad este. Ha járvány miatt nem lehet személyesen találkozni, rendezzünk karácsonyi együttlétet videós összeköttetéssel! A tetszés szerint bármekkorára nyitható asztalunkhoz az összes kedvenc rokonunkat és barátunkat meghívhatjuk. Robyn Welling írása nyomán.

© Shutterstock

Beköszöntött egy újabb december, de a helyzet mit sem változott a tavalyi december óta, amikor a családok a pandémia miatt nem gyűlhettek össze karácsonyt ünnepelni. Eljött a tavasz, el a nyár is, hozott magával egy kis könnyebbséget, és az emberek világszerte föllélegeztek, a maszkok is lekerültek róluk időlegesen, és reménykedni lehetett a régi életünk visszatérésében. De hiú volt ez a remény, most már tudjuk. Ezt a karácsonyt is kénytelenek vagyunk óvatosan, távolságtartóan tölteni, és ezt a gyerekekkel is meg kell értetnünk. De ahogy mindennek, ennek is vegyük észre az előnyeit ‒ mert azok is vannak számosan ‒, a lehetőségek pedig szinte kimeríthetetlenek! 

A virtuális karácsonyi vacsoránkra hívjunk meg minél több embert, a nagycsaládon kívül a barátainkat is. Sőt, használjuk ki, hogy a végtelenségig hosszabbítható az asztalunk, és invitáljuk meg a kedves ismerőseinket is.

Az se baj, ha csak az utolsó pillanatban jut eszünkbe valaki. Nincs fáradságos és költséges utazás, tolongás, bosszúság, az öltözékünkre sem kell annyi gondot fordítanunk. Akár a kedvenc pizsamánkban is nekiülhetünk a vacsoránknak (de persze senkit se beszélek le róla, hogy megadja a módját), és mindenki azt eszik, amit akar. Bárki elkészítheti otthon konyhaművészeti remekét, és ki is teheti a netre, hadd csodálja meg a vendégsereg.

Hiányoznak persze a hús-vér rokonaink, a puszi, az ölelés, de mulatni azért jól tudunk így is. És nem árt egy kis lazítás amúgy sem. Ha esetleg híján lennétek a jó ötleteknek, amelyekkel még derűsebbé tehetitek ezt az ünnepi estet, mutatunk nyolc kiváló ötletet, amitől feledhetetlen lesz az idei virtuális karácsonyunk. (Ezek a szórakozási lehetőségek természetesen személyes együttlét esetén is kipróbálhatók.)

1. Beszélgetős játékok

Amíg várunk, hogy megpiruljon a pulyka vagy felforrjon a halászlé, kiváló időtöltés a játék. Be is készítetünk néhány egyedi játékötletet. Az a jó bennük, hogy interakcióra ösztönöznek, és eközben új dolgokat is megtudhatunk egymásról. Íme a kedvenceink:

 • „Inkább” ‒ ezt a játékot bárhol, bármikor játszhatjátok, nem kell hozzá semmi. Mi lennél inkább: kutya vagy macska? Inkább minden reggel desszertet ennél, vagy minden este sokáig fennmaradnál? A kérdések száma végtelen, a jellegük pedig a játékosok életkorától függ. 
 • Kettő igaz, egy mese ‒ ez se valami bonyolult. Mindenki három dolgot mondjon magáról, de ezekből csak kettő legyen igaz. A többieknek ki kell találniuk, hogy a háromból melyik állítás az, amelyik kitalált. Nagyon kacagtató, ugyanakkor tanulságos játék. Eközben is jobban megismerjük egymást.
 • Emlékszel? ‒  csuda egyszerű, és minden előkészület nélkül játszható. Hunyjátok be a szemeteket (vagy mindenki fordítsa el a kameráját), és mondjátok meg, hogy mire emlékeztek. Milyen színű blúzt visel a nagymama? Mi van az unokatesód zoomjának a hátterében? Kiderül, hogy kinek a legjobb a memóriája. (Spoiler: általában a gyerekeknek!)
 • Köszönetcímkézés ‒ ez a játék azzal kezdődik, hogy valaki megköszön egy másik résztvevőnek valamit, amit nagyra értékel, az illető pedig továbbadja a köszönetet valaki másnak, másért. A köszönetet indokolni is kell ám! A végén aztán lubickolunk a hálában.
2. Ki-ki ossza meg a tehetségét

A virtuális találkozók különösen alkalmasak arra, hogy tanuljunk egymástól, ezért kérdezősködjetek, kinek van olyan tudása, amit szívesen megosztana. Esetleg egy nagynéni vagy nagybácsi el tud készíteni egy olyan karácsonyi fogást, amit mindenki szeret. Vagy ha a nagyi szeretné elárulni a titkos pitereceptjét, még az ünnep előtt sütő-főző tanfolyamot tarthat az egész családnak, hogy aztán mindenki az ő finom sütijét dicsérje a karácsonyi vacsorán. Pulykaevés közben tudósítson az a rokon vagy barát, aki a legjobban ért a pulyka felvágásához, a vacsora végeztével pedig jelentkezzen a felnőttek közül a koktélkeverő zseni, és mutassa meg, milyen a tökéletes vacsora utáni ital.

3. Karácsonyi kérdések

Ha elakad a társalgás, vagy valami kínos téma miatt feszengünk, feloldhatja a hangulatot ez a kérdezős játék. Külön előnye, hogy bármilyen korú résztvevőnek megfelel:

 • Mi az a három szó, ami eszedbe jut a karácsonyról? 
 • Mi az a hagyomány, amihez ilyenkor leginkább ragaszkodsz?
 • Mi az, amit a te családod másképp csinál karácsonykor, mint a többiek?
 • Minek örülsz karácsonykor a legjobban?
 • Ha az egész világon akárkit meghívhatnál karácsonyra, kit hívnál meg, és miért?
 • Képzelj el egy olyan süteményt, ami a lehető legfurcsább töltelékkel van töltve. Milyen lenne az a süti? (Ez a kérdés inkább a kicsiknek van fenntartva.)
4. Trivia kvízjáték

Ha ezt játsszuk, mindenféle apró-cseprő kérdéseket lehet feltenni. Ezúttal a családtagokat faggassuk: 

 • Melyik rokon volt már ejtőernyőzni? 
 • Ki szeretett volna kígyót háziállatnak? 
 • Ki nem bír ránézni a szilvásgombócra, mióta húszat megevett egy ültő helyében? 

És így tovább. Most is sokat tanulhattok, és még többet nevethettek!

5. Ássatok le a múlt mélyére

A karácsony az elmélkedés, a múltba nézés ideje is. Összegyűlik a család, ha nem is testben, de virtuálisan. Nézitek a képernyőn, ki mit eszik, együtt vacsoráztok, és közben folyik a szó, cserélgetitek az emlékeket, jópofa történeteket meséltek, amit van, aki nem ismer még, más pedig szívesen meghallgatja újra. Fényképeket mutogattok egymásnak, fölelevenítitek a régi és új élményeiteket, és megemlékeztek azokról a családtagokról, akik már nincsenek köztetek.

6. Emlékezzetek meg a régi szokásokról

A gyerekektől kérdezzétek meg, milyen régi karácsonyi szokásokat ismernek. Tudják-e például, mi az a betlehemezés, amikor a kisfiúk pásztornak beöltözve, házról házra járva karácsonyi énekeket énekelnek? Vidéken sok helyen él még ez a szokás. A karácsony minden gyerek számára öröm, nem kell ahhoz vallásosnak lenni. Aki nem vallásos, az is ismerheti a szép bibliai történetet, amiből megtudhatja, mit ünnepelünk karácsonykor. Abban megegyezhetünk, hogy a szeretetet mindenképpen. 

7. „Klikkesedjetek”

Oszoljatok szét kis csoportokra, szerencsére ez virtuálisan is megvalósítható. Van, amit jobban meg tudtok beszélni négy- vagy hatszemközt. A gyerekek is összegyűlhetnek egy külön csetszobában, hogy megtárgyalják a legújabb TikTok-őrületet.

8. Vacsora után következik a virtuális ajándékosztás

Ezt különböző mókás módokon megoldhatjátok. Írjatok egymásról versikéket és olvassátok fel őket. Rajzoljatok, készítsetek egyszerű tárgyakat, mutassátok föl, és mondjátok meg, kinek szánjátok. Persze, az együtt élő közeli hozzátartozók valóságosan is megajándékozzák egymást karácsonykor. 

Boldog karácsonyt!

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock