Az ételallergiások számára az ünnepek néha bonyolultak. Sok olyan sütemény van, amit szívesen fogyasztana a család, de a neten található receptek dömpingjében nehéz eldönteni, melyik az, amelyik valóban működik. Ökoanyu kipróbált receptje segíthet az ételallergiásoknak.

A mézeskalács a karácsony elmaradhatatlan finomsága. De ha ételallergiások is vannak a családban, akkor igazi fejtörést okozhat, hogyan készítsük el az ikonikus finomságot.
Én a lányaimmal a következő receptet készítem évek óta ‒ töretlen sikerrel:
Hozzávalók:
- 50 dkg Schär B lisztkeverék
- 20 dkg vaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál xantángumi
- 1 dl méz
- 1 dl cukor
- 1 dl víz
- 2-3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
A vizet, a mézet és a cukrot összeöntjük és alacsony lángon felmelegítjük, összedolgozzuk, azaz egy kanállal összekeverjük, hogy homogén szirupot kapjunk. Közben a liszthez keverjük a szódabikarbónát, a xantángumit és a fűszerkeveréket, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Ha ez kész, a mézes keveréket kanállal összedolgozzuk. A végeredmény ebben a pillanatban mindenre emlékeztet, csak tésztára nem, de semmi pánik, lesz ebből még illatos mézeskalács!
Egy éjszakára röpülhet a hűtőbe, akkor lesz igazán jó. Egy óra pihentetéssel is működik a tészta, de ha egy egész éjjel a hűtőben van, akkor lesz igazán tökéletes.
Másnap ne lepődjünk meg, ha a lábosba kövült gezemicét találunk ‒ pont így kell kinéznie.
Kanállal ki tudjuk szedni, és a kézmelegtől szépen formázhatóvá vélik a tészta. Ha kicsit ragadna, kevés lisztet érdemes szórni alá.
Utána lehet nyújtani, szaggatni, majd sütőpapíron sütőbe vele. Sütőtől függően 5-10 perc alatt készül el, ezt ki kell tapasztalni.
Két tipp:
– Ha picit vastagabbra nyújtjuk, akkor igazán porhanyós mézeskalácsokat kaphatunk.
– A sütőből félpuhán érdemes kivenni, mert akkor lesz isteni, ha kihűl. Akkor kell kikapni, amikor épp elkezdene egy kicsit barnulni.
Ez a tészta egy nem túl édes változat, úgyhogy aki édesebben szereti, próbálkozzon az arányok tologatásával, de a mézzel óvatosan kell bánni, mert ha csak a méz mennyiségét növeljük, ragadós lehet a tésztánk.