Rovatok

Íme a tökéletes, glutén- és tojásmentes mézeskalács!

Az ételallergiások számára az ünnepek néha bonyolultak. Sok olyan sütemény van, amit szívesen fogyasztana a család, de a neten található receptek dömpingjében nehéz eldönteni, melyik az, amelyik valóban működik. Ökoanyu kipróbált receptje segíthet az ételallergiásoknak.

A mézeskalács a karácsony elmaradhatatlan finomsága. De ha ételallergiások is vannak a családban, akkor igazi fejtörést okozhat, hogyan készítsük el az ikonikus finomságot.

Én a lányaimmal a következő receptet készítem évek óta ‒ töretlen sikerrel:

Hozzávalók:
  • 50 dkg Schär B lisztkeverék
  • 20 dkg vaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál xantángumi
  • 1 dl méz
  • 1 dl cukor
  • 1 dl víz
  • 2-3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

A vizet, a mézet és a cukrot összeöntjük és alacsony lángon felmelegítjük, összedolgozzuk, azaz egy kanállal összekeverjük, hogy homogén szirupot kapjunk. Közben a liszthez keverjük a szódabikarbónát, a xantángumit és a fűszerkeveréket, majd elmorzsoljuk a vajjal.

Ha ez kész, a mézes keveréket kanállal összedolgozzuk. A végeredmény ebben a pillanatban mindenre emlékeztet, csak tésztára nem, de semmi pánik, lesz ebből még illatos mézeskalács!

Egy éjszakára röpülhet a hűtőbe, akkor lesz igazán jó. Egy óra pihentetéssel is működik a tészta, de ha egy egész éjjel a hűtőben van, akkor lesz igazán tökéletes.

Másnap ne lepődjünk meg, ha a lábosba kövült gezemicét találunk ‒ pont így kell kinéznie.

Kanállal ki tudjuk szedni, és a kézmelegtől szépen formázhatóvá vélik a tészta. Ha kicsit ragadna, kevés lisztet érdemes szórni alá.

Utána lehet nyújtani, szaggatni, majd sütőpapíron sütőbe vele. Sütőtől függően 5-10 perc alatt készül el, ezt ki kell tapasztalni.

Két tipp: 

– Ha picit vastagabbra nyújtjuk, akkor igazán porhanyós mézeskalácsokat kaphatunk. 

– A sütőből félpuhán érdemes kivenni, mert akkor lesz isteni, ha kihűl. Akkor kell kikapni, amikor épp elkezdene egy kicsit barnulni.

Ez a tészta egy nem túl édes változat, úgyhogy aki édesebben szereti, próbálkozzon az arányok tologatásával, de a mézzel óvatosan kell bánni, mert ha csak a méz mennyiségét növeljük, ragadós lehet a tésztánk.