Rovatok

5 szórakoztató partijáték a téli szünetre és akár szilveszterre is

A téli szünetben jó, ha van a tarsolyunkban pár olyan társasjáték, amit többféle összetételű társaságban is lehet játszani és jó esetben áthidalja a korosztályos, generációs, esetleg nyelvi különbségeket. Összeállításunkban öt olyan partijátékot mutatunk, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, és amelyeket akár szilveszterkor is bevethetünk, hogy mindenki garantáltan jól szórakozzon. Ökoanyu írása.

Panic lab (​​Pánik a laborban)

Az amőbák elszabadultak a laboratóriumban, és most szétszéledtek mindenfelé! Gyorsan el kell kapnod őket! A speciális dobókockák megmutatják, hogy melyik laboratóriumból tűnt el az amőba, és hogy milyen amőbát is kell pontosan keresnünk. Akinek először sikerül, azé a pont!

De vigyázz, az amőbák menekülnek, szellőzőkben bujkálnak, mutálódnak ‒ nem lesz könnyű dolgod velük! Gyors, pörgős játék, a felsoroltak közül talán ennél kell leginkább koncentrálni. De az izgalom és a nevetés garantált! Gyorsasági műfajban komoly klasszikusnak számít!

A Mit játsszunk? YouTube-csatorna videójában Réka és Zoli mesél a játékról:


Nem én voltam!

Melyik állat pottyantott a szoba közepére? A Nem én voltam! című társasjátékban gyors kézre és jó memóriára van szükség ahhoz, hogy másra tudd terelni a gyanút. A játék egy tény körül forog, ami szerint egy állat a nappali közepére piszkított. Ki lehetett az? A játékosoknak figyelniük kell a kártyáikat, és közben úgy kell csavarniuk a szót, hogy eltereljék magukról a gyanút és a másik játékost hozzák kínos helyzetbe. Aki nem tudja tisztázni a vád alól a saját állatát, az veszít. 

Amilyen egyszerűnek tűnik a játék, épp annyira szórakoztató is. Persze némiképp figyelni kell, kinél, milyen lap maradt még kézben, de a mókafaktor sokkal nagyobb, mint amennyire gondolkodni kellene rajta.

A Mit játsszunk? YouTube-csatorna ajánlója:


Tick Tack Bumm

A Tick Tack Bumm, amely több országban is elnyerte az Év játéka-díjat, nemcsak a játékosok kreativitását és kommunikációs készségét, hanem a reflexeit is próbára teszi. A játékmenet nagyon egyszerű: dobunk egy különleges kockával, elindítjuk az időmérőt, majd felcsapunk egy lapot. A kocka megmutatja, hogy a kártyán szereplő szótöredéknek hol kell szerepelnie a szóban. Az időmérő megadja, hogy mennyi időnk van. A kártya megmutatja a szótöredéket. A szavakat villámgyorsan kell mondani és közben az időmérőt továbbpasszolni, hiszen senki sem tudja, hogy mennyi ideig ketyeg, mielőtt elhangzik a BUMM! Így jár az időmérő kézről-kézre, miközben mindenki kiabálja a szavakat. Egyszer csak a ketyegés abbamarad és BUMM! Aki nem tud elég gyorsan szót mondani, és a kezében marad az időmérő, amikor elhangzik a BUMM, annak a felfordított lap a büntetése. 

Pörgős, vidám játék, általában nagy nevetés a vége. A csapat korosztályos összetételétől függően könnyíthetünk a játékszabályon is akár, hogy a fiatalabb korosztály is be tudjon kapcsolódni.

Ebben a videóban Nasz Dániel mutatja be a játékot:


Dobble

A Dobble kártyajáték nagyon egyszerű, könnyen tanulható játék. Az azonosságokat kell felfedezni az 55 kerek lapon, melyek tele vannak változatos, motiváló képekkel. A Dobble kártyajáték alapszabálya pofonegyszerű: az 55 lap közül bármely kettőt kiválasztva csak egyetlen azonos képet láthatunk. Ki találja meg először? Könnyű feladatnak tűnik, de a nagy kapkodásban könnyen mellé lőhetünk. 5 különféle játékmódban mérhetjük össze megfigyelőképességünket és gyorsaságunkat. A Dobble többszörösen díjnyertes társasjáték.

Vegyes társaságoknak, patchwork családoknak is remek játék. Sőt, ezt a játékot még nemzetközi társaságok is tudják játszani, ha megegyeznek abban, hogy melyik ábrára milyen szót használjanak. De egy jó csapattal még a különböző nyelvű elnevezések is viccesek lehetnek. A játékba a nagyobb ovis korosztály is magabiztosan be tud csatlakozni.

Gyors, vidám, nevetős játék.

A Mit játsszunk? YouTube-csatorna ajánlója: 


Robbanó cicák

Fergeteges partijáték felrobbanó cicákkal, bölcs kecskékkel és féktelen röhögéssel! A Robbanó cicák pörgős és vicces társasjáték, amelyben a játékosok meg akarják úszni, hogy „robbanó cica” kártyát húzzanak a pakliból. Ezért ravasz trükköket vetnek be: lapokat csennek egymástól, megakadályozzák kártyák kijátszását, a megfelelő pillanatban újrakeverik a paklit…

Na, vajon van-e cica a húzópakli tetején? A Robbanó cicák egy kártyapakliba oltott orosz rulett, amely a tinik kedvence lehet. Míg szülőként a sorunkra várunk, a kártyák olvasgatása is jó szórakozás lehet. Vicces, szórakoztató, bár annyira nem bonyolult, mégis „kapudrog” lehet a társasok világába.

A Mit játsszunk? YouTube-csatorna ajánlója: 

Címoldali képünk illusztráció. © Shutterstock