Rovatok

Egy nem mindennapi történet két valószínűtlen barátról – Ábel könyvajánlója

Anna Woltz holland író már hatévesen sem volt egyszerű eset. Megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó olvasni. Ki sem nyitott egyetlen könyvet sem. Egy év múlva viszont kezébe került Astrid Lindgren egyik műve, a Mi, bullerbói gyerekek, és Anna többet soha nem hagyta abba az olvasást. Írni tizenkét éves korában kezdett, és egyre furfangosabb történeteket talált ki. Azóta is írással tölti a napjait. Számtalan műve jelent már meg magyarul is a Pagony kiadó gondozásában. Megkérdeztük a most középiskolába készülő Ábelt, mit gondol az író Alaska – Nem vagy egyedül című könyvéről.

Ábel (14) könyvajánlója

Imádom a kutyákat, pláne a golden retrievereket. Így nagyon élveztem a történetet két fiatalról, akiket egy különleges kutya hoz össze…

Eljött a középiskolai tanév első napja: Parker és Sven már nagyon várják, mert szeretnének minél gyorsabban barátokat szerezni. De egyikőjüknek sem könnyű….

Svenről nemrég derült ki, hogy epilepsziás. Tudja, hogy ez hamar ki fog derülni az osztálytársai számára is, és őt fogják a fura gyereknek tartani az osztályban. Hogy rejtegesse sebezhetőségétt, rögtön támadni és gúnyolódni kezd. Pedig csak egy dolgot szeretne: barátokat találni.

Anna Woltz író (Fotó: Carli Hermès)

Parker más stratégiát választ: csendben meghúzza magát a háttérben. Traumával küzd. A szüleit fegyverrel kirabolták a nyáron, és ő szemtanúja volt az esetnek. Az esemény nem hagyja nyugodni, fáradhatatlanul keresi a felelősöket, hogy elnyerjék büntetésüket.

A két fiú már az első iskolai napon halálos ellenséggé válik, ugyanis kiderül, hogy Parker szeretett kutyája, Alaska – akit tavaly el kellett ajándékoznia – pont Svenhez került. Parker elhatározza, nem hagyja annyiban a dolgot, és visszalopja Alaskát. Nekilódul az éjszakának, ám a sötétség leple alatt lopás helyett a fiúk beszélgetésbe elegyednek….

Az író sok izgalmas kérdést felvet: zaklatás, trauma, barátság, elfogadás, szeretet, és minden olyasmi, amivel egy középsikolai diáknak meg kell birkóznia.

Az Alaska – Nem vagy egyedül nem egy tipikus strandolvasmány, mert az élet nehéz kérdéseivel foglalkozik, de éppen ezért ajánlom mindenkinek.