Rovatok

Erőn felül segítenek a magyarok ukrajnai menekülteknek

Csodálatosak a magyarok! – olvasható az ukrajnai krízis kezelésével kapcsolatban a közösségi bejegyzésekben. Az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültek száma meghaladta a százezret, a segítésükre kialakult összefogás híre bejárja a világsajtót, számos cikk szól a magyarok emberségességéről. 

A háború kitörése óta se szeri, se száma a felajánlásoknak, a segítők általában civilek, civil szervezetek vagy egyházak. Az emberek együttérzőek, mindenki a lehetőségéhez mérten támogatja a menekülteket. Ukrán oldalon az ottmaradó kárpátaljaiak segítenek eljutni a határig, aki átért, annak itthoni magyarok kínálnak ételt, italt, ruhákat, tolmácsolást, jogi segítséget, ingyen fuvart és szállást országszerte. A legtöbben tovább mennek Nyugat-Európába, vagy magyarországi rokonoknál, barátoknál keresnek menedéket, akinek nincs hova mennie, annak a katasztrófavédelem segít. A budapesti pályaudvarokon civilek, a segélyszervezetekkel és a rendőrséggel közösen segítik az Ukrajnából vonattal érkezőket, de gyakorlatilag az egész ország összefogott.

Az önkéntesek szerint fontos a barátságos és nem túl direkt közeledés, mivel a menekültek háborús élményeik miatt bizalmatlanok. A magyarok szívesen segítenek pénzadománnyal, de pillanatnyilag nagyon keresett az Ukrajnának szánt gyógyszer- és kötszer adomány is. Ezek elsősorban segélyszervezeteken, alapítványokon, egyesületeken keresztül juttathatók célba. Ételt, ruhaneműt és tisztálkodási eszközöket a legtöbb gyűjtőponton fogadnak, de örülnek matracoknak, takaróknak, hálózsákoknak is. 

A felajánlásokat és segítségkéréseket bárki nyomon követheti a Facebook nyilvános csoportjaiban. A bejegyzéseket priorizálják és csak azok kerülnek ki, amelyek hiteles, hivatalos forrásból érkeznek. Hastag jelölések (#) egyértelműsítik az igényeket és a felajánlásokat, így bárki gyorsan és hatékonyan megtalálhatja a megfelelő információkat. 

Figyelem! A szükségletek változhatnak és településenként eltérőek lehetnek, ezért ha valaki a határ felé indulna vagy csomagot juttatna el valamely gyűjtőpontra, célszerű előtte érdeklődni vagy ellenőrizni a közzétett listákat, posztokat.