Rovatok

Romló tanulmányi eredmények covid idején

Rengeteg szülő aggódik amiatt, hogy a járványhelyzet és az iskolabezárások miatt romlanak a gyerek tanulmányi eredményei, ami a továbbtanulására és a későbbi boldogulására is kihat. Eric Oldfield, a Brainly tanulóközösség vezérigazgatója tippeket ad arra, hogyan sarkalljuk gyermekeinket a tanulásra.

Az idei tanév rendkívül megterhelő volt a gyerekeknek, a tanároknak és a szülőknek egyaránt. A koronavírus-járvány drámai hatást gyakorolt az oktatási rendszerre. Az osztálytermet sok millió diák zoom-szobára cserélte le, a pedagógusok pedig keserves küzdelemmel igyekeztek alkalmazkodni az új oktatási módszerhez. 

Mindezzel együtt a diákok sajnos sokkal kevesebb tudásra tettek szert, mint a pandémia előtt. Az iskolabezárások okozta veszteséget fokozzák a gyerekek mentális állapotában bekövetkező változások, az általános jelenséggé vált „covid-válság”. A baj azonban megelőzhető, ha a nyár folyamán megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket.

Hogyan óvják meg a szülők a gyermekeiket attól, hogy az iskolabezárások következtében lemaradjanak? Eric Oldfield, a világ legnagyobb online tanulóközösségének, a Brainly-nek a vezérigazgatója és nem mellesleg két iskolás korú lány apja nagyon jól tudja, hogy milyen kockázatokkal jár ez a több hónapos kimaradás az iskolából. Lássuk hát, mit javasol Eric Oldfield azoknak, akiknek a gyerekei gyengébb tanulmányi eredményt produkáltak az elmúlt időszakban.

Kreatív kézműves ötletek

Mivel a gyerek rengeteg időt tölt tanulással (meg mással) a számítógép előtt, leginkább azzal tudjuk rábírni a gondolkodásra, ha arra biztatjuk, hogy tervezzen és alkosson meg saját kezűleg valamilyen tárgyat. A neten ehhez rengeteg jó ötletet találunk: a 3D-s kirakósoktól és a kreatív társasjátékoktól kezdve a kartondobozból építhető űrállomásig vagy labirintusig ezernyi módja van annak, hogy a gyerek kiélje a kreatív energiáit.

Tanulási célú hobbi

Itt a remek lehetőség arra, hogy új hobbiba kezdjen a gyerek. Tanuljon meg játszani egy új hangszeren, vegyen részt természetjárással egybekötött kincskereső túrán, kísérletezzen mese- vagy történetírással, sakkozzon, tanuljon programozást, vagy csatlakozzon egy online kvízjátékot űző csapathoz. A hasznos kikapcsolódás az értelmi képességeket is pallérozza.  

Küldjük ki az udvarra tanulni!

Magától értetődő, mégis érdemes hangsúlyozni, hogy egy kis napsütés és friss levegő jót tesz a mentális egészségnek. Az unatkozó diák nyomban felélénkül, ha kiszabadul az otthontanulás egyhangúságából. A testmozgás felfrissíti az emlékezetet és gyorsítja az észjárást. Ezért hát nyugodtan rugdossa az a gyerek a focilabdát az udvaron, miközben a fővárosokat tanulja, vagy magolja a szavakat ugróiskolázás közben, esetleg a természetet járva ismerkedjen a honi növényzettel és állatvilággal. 

Írassuk be egy online tanfolyamra!

Gondoljunk úgy az ilyen netes tanfolyamokra, mint egy virtuális nyári táborra. Ám mielőtt vaktában beiratnánk valamelyikre a gyereket, keressünk olyan, az ő személyére szabott programokat, amelyek biztosan lekötik majd. Akár a hiányosságok pótlására is kihasználható ez a lelassult időszak.

Tartsuk ébren a kíváncsiságát!

Még az érdeklődő gyereknek is kell egy kis ösztönzés, hogy nyáron is tanuljon. Csináljunk neki kedvet az olvasáshoz például pontozással, amivel valamilyen jutalmat nyerhet. Léteznek olyan kérdezz-felelek online alkalmazások is, amelyek révén új ismereteket szerezhet. Mindez segíthet abban, hogy megússza vagy leküzdje a covid-válságot.

Bármit válasszunk is ezek közül a módszerek közül, a gyereknek biztosan hasznára válik, ha az iskolabezárás alatt és a nyár folyamán testileg-lelkileg aktívan várja a szeptembert.

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org