Rovatok

Mit tehet a szülő, hogy ne hálózzák be gyermekét a neten?

Bár az internet igazán hasznos és megkönnyíti az életünket, komoly veszélyeket is rejteget – különösen a gyerekek számára. Mivel jelenleg a gyerekek többet lógnak az interneten, mint valaha, a gyermekpornográfiának való kitettségük kockázata is minden korábbinál magasabb a megosztott vagy saját készítésű képek következtében. McKenna Saady írása.

A járvány kezdete óta 97 százalékkal nőtt a felnőttek által kiskorúak ellen elkövetett online megkörnyékezések száma. Ráadásul riasztó újdonság, hogy a ragadozók gyakran ráveszik a gyerekeket arra, hogy kifejezetten saját tartalmakat – saját készítésű gyermekbántalmazási anyagokat – állítsanak elő. 

Mi, szülők figyeljünk fel az figyelmeztető jelekre, és vegyük észre, ha a gyermekünk belekeveredett valamibe. Tanítsuk meg arra, hogy felismerje a netes ragadozók mesterkedéseinek a vészjeleit – és azonnal szóljon nekünk – mielőtt bántódás érné. Ismerjük meg azokat az alkalmazásokat, amelyek veszélyt hordozhatnak egy gyerek számára, például, mert általa idegen felnőttek vehetik fel vele a kapcsolatot. Szülőre és gyermekre egyaránt ráfér az oktatás, hogy hatékonyan vegye fel a harcot a szexuális gyermekbántalmazás ellen.

Először is lássuk, melyik az a négy figyelmeztető jel, amelyet egy szülőnek vagy gondviselőnek észre kell vennie!

A gyermek behálózásának felismerése 

1. Egyre több időt akar online tölteni.

2. Elrejti az online tevékenységét.

3. Új, felnőttes, gyakran szexuális jellegű nyelvezetet használ.

4. Fokozott érzelmi labilitást és védekező beállítódást mutat.

Több online töltött időeltitkolt online tevékenység

Ha a gyerek gyorsan eltakarja a képernyőt, amikor közeledsz felé, vagy ha homályosan nyilatkozik arról, hogy mit csinál, kivel beszélget online, akkor félő, hogy online ragadozó markába került.

Felnőttes nyelvezet hangulatingadozás

Figyelj fel arra, ha a gyermeked olyan felnőttes – sokszor szexuális jellegű – kifejezéseket használ, amilyeneket nem várnál tőle. Ez olyasvalakitől származhat, aki neki nem való témákat tárgyal meg vele, esetleg fokozatosan be akarja őt vezetni a szexről való fesztelen beszélgetésbe.

Ha a gyermeked érzelmileg labilisabb, mint máskor, vagy ha a magatartása szokatlanul védekező, a többi felsorolt figyelmeztető jelekkel kombinálva, akkor valószínűleg egy internetes ragadozó lapul a háttérben.

Milyen lépéseket tegyünk a gyermek online biztonsága érdekében?

1. Tekintsd át az adatvédelmi beállításokat az eszközein és az alkalmazásaiban. Győződj meg róla, hogy titokban tartja a személyes adatait.

2. Ismerd a barátait. Ha tudod, hogy milyen körben mozog, akkor rögtön feltűnik, ha valaki kilóg abból.

3. Figyelmeztesd a gyereket, hogy mindig jelentse a visszaélést. Járj utána, hogyan kell bejelenteni, ha valaki alkalmatlankodik egy gyakran használt alkalmazásban, és ezt a gyerekednek is tanítsd meg.

4 figyelmeztető jel a neten, amely a gyermeket óvakodásra inti

A biztonságos internetezésről szóló családi megbeszéléseken (ha kell, kiváló forgatókönyvünk van arról, hogy mit mondjunk a gyereknek az online veszélyekről) okvetlenül sorold fel, hogy milyen jelek figyelmeztethetik arra, ha egy ragadozó készül kivetni rá a hálóját. Ezek a minden hájjal megkent bűnözők nagyon értenek ahhoz, hogyan kell fokozatosan elnyerni a gyerek bizalmát, hogy a közelébe férkőzhessenek. Fontos tehát, hogy a gyerek idejekorán felismerje az intő jeleket, mielőtt elfajulna a dolog. Például azonnal szóljon a szülőnek vagy más megbízható felnőttnek, ha valaki:

– titoktartásra kéri

– ismeretlenül ajándékokkal és bókokkal halmozza el

– szexuális jellegű tartalmakat küld neki

– ismeretlenül személyes adatokat kér tőle

„Tudsz titkot tartani?”

Ez az egyik módja annak, hogy a ragadozó bizalmaskodva elszigetelje az áldozatát. Magyarázd meg a jó titok (például egy meglepetésbuli) és a rossz titok (valami fontos dolog eltitkolása a szülők elől) közötti különbséget. 

„Modell lehetnél!”

Az természetes, hogy mind szeretünk bókokat kapni – ám ha az interneten egy vadidegen ajándékokkal és bókokkal áraszt el egy gyereket, akkor gyanút foghatunk. A hízelgés bevált behálózási stratégia – ezt jobb, ha tudják a gyerekek, és óvakodnak a ragadozótól!

„Hadd mutassak valami bizalmasat

Ha akárki – főleg, ha idegen és legfőképp, ha felnőtt idegen – szexuális tartalmú anyagot küld vagy szexről beszél az interneten a gyereknek, feltétlenül szólni kell a szülőnek. Ez ugyan nyilvánvalónak látszik, csakhogy a ragadozó agyafúrtan blokkolhatja a gyerek helyes ítélőképességét. Esetleg csak visszajelzést vagy tanácsot kér egy fotóval kapcsolatban, vagy meggyőzően bizonygatja, hogy mindenki csecsemőszámba veszi a gyereket, pedig ő már elég érett ahhoz, hogy bármit elfogulatlanul megtárgyaljon. Magyarázd meg a gyermekednek, hogy ha elbizonytalanodik, vagy ha olyan üzenetet kap, ami kellemetlenül érinti, amitől feszeng, mindig az a helyes, ha szól egy felnőttnek.

„Otthon vannak a szüleid?”

A gyerek soha ne adja ki az interneten a személyes adatait. Még az olyan ártatlannak tetsző kérdések is, mint az, hogy „melyik iskolába jársz?”, megkönnyítheti a ragadozó hozzáférését a gyerekhez.

Mit mondj a gyereknek az internetes behálózás veszélyeiről?

„Ha nem vagy biztos valamiben, amit az interneten látsz, fordulj hozzám, és majd együtt eldöntjük, mire véljük.”

„Ha észreveszed, hogy hibát követtél el az interneten, mondd meg nekem, és én megígérem, hogy nem fogok haragudni. Azért vagyok, hogy segítsek.”

„Bízz az ösztöneidben. Ha valamit rossznak érzel, akkor az talán tényleg rossz. Nem kell senkivel semmit megosztanod, ha neked az kényelmetlen.”

Természetesen senki sem akarja elhinni, hogy a gyerekével valami szörnyűség történhet, csakhogy statisztikák tanúsítják, hogy ez sajnos lehetséges. Beszélgessetek minél sűrűbben erről a témáról, attól kezdve, hogy a gyerek már felügyelet nélkül is internetezik. Ha kellő elővigyázatosságra tesz szert, nem tudja majd becserkészni holmi internetes ragadozó.

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org/