Rovatok

Több tízezer kilométer a matematikáért – Interjú Szemerédi Endre matematikussal

Az elmúlt hetekben rendezték meg az ország legnagyobb és legtöbb gyereket megmozgató szabadtéri matekversenyét, a Medve Matekversenyt, amely azért is különleges, mert a feladatok megoldásán kívül még futkározni is kell. Az esemény országszerte hetven helyszínen zajlott, és összesen ötezren vettek részt rajta. A verseny egyik neves pártfogójával, Szemerédi Endre Abel-díjas matematikussal a Medve Matekról, egyéni munkamódszeréről és a fociról beszélgettünk.

Úgy tudom, gyerekkorában focista szeretett volna lenni. Hogy kötött ki végül a matematika mellett? 

Igen, focista akartam lenni, és nem is fociztam annyira rosszul. De a matematika is egész jól ment, aminek jó hasznát vettem. Anyukám halála után gyermekotthonban nevelkedtem, és a keményfiúk rendesen osztottak minket, kisebbeket. 

Szemerédi Endre (Fotó: gyerekkelvagyunk.hu/Szirbek Anita)

Szerencsémre az egyik keményfiú felismerte, hogy jó szolgálatot tehetek neki. Így végül mindig én írtam meg a matekleckéjét, ő pedig cserébe megvédett. 

A gimnáziumban sem matematikusnak készültem. Édesapám hatására az orvosi egyetemre jelentkeztem. De hamar kiderült, hogy nem bírom a vér látványát, így három hónap múlva otthagytam a kart és elmentem segédmunkásnak a Finommechanikai Vállalathoz. Egy nap aztán az utcán összefutottam Elman Gábor barátommal, aki akkor már az ELTE matematika-fizika tanár szakára járt. Gábor nemcsak jó matematikus volt, hanem magas is. Ez nagyon imponált nekem, és akkor elhatároztam, hogy én is oda jelentkezem. Elsőre nem vettek fel, de a következő évben már igen.  

Több alkalommal is elvállalta, hogy a Medve Matekversenyen Ön lesz a díjátadó. Az Önnel készült interjúkban sohasem mulasztja el megemlíteni a versenyt. Mikor és hogyan hallott először az eseményről, és miért tartja fontosnak a küldetést?

Nyolc éve ismerkedtem meg Balogh Tamással, a Matematika Összeköt Egyesület elnökével, és nagyon megtetszett az ötlet, hogy a szabadban rendeznek matematikaversenyeket, Budapesten például a Gellérthegyen. A feladatokat különböző állomásokon kell megoldani, így a résztvevő gyerekek és felnőttek a verseny végére komoly túrát is megtesznek. Az is nagyon szimpatikus, hogy csapatban kell dolgozni, és az egész verseny nagyon vidám hangulatban telik. A medve-matekosok sokat tesznek a matematika népszerűsítéséért, és ez fontos számomra. Nem csak a matematikusoknak van szükségük a matematikára és a logikus gondolkodásra. 

A matekversenyeket a Medve Matek kivételével általában zárt térben rendezik, és csendben oldják meg a feladatokat a gyerekek. Sokan talán azt gondolják, hogy az ilyen körülmények elengedhetetlenek a komoly gondolkodáshoz. Ön hogyan dolgozik? 

Én gyakran úgy gondolkozom, hogy közben sétálok. Régen rengeteget gyalogoltam erdőben, utcákon, bárhol. A hangzavar például nem zavar. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, sok nyarat töltöttünk a Balatonon, mivel a feleségem is pedagógus. Ott a strandon sétáltam fel-alá. 

Volt idő, amikor egy lapos tetős társasházban laktunk, akkor a tetőn gyalogolva dolgoztam. Matematikai munkásságom alatt már biztos több tízezer kilométert megtettem. 

Ma már rossz a csípőm, és nem sétálok annyit. De mindenkinek más a munkamódszere, sokan íróasztalnál dolgoznak szívesebben.

Szemerédi Endre matematikus

Szemerédi Endre matematikus 1940-ben született Budapesten. Munkásságát számos hazai (Széchenyi-díj, Magyar Szent István-rend, Neumann János professzori cím) és nemzetközi díjjal jutalmazták, köztük a tudományág Nobeljének tekintett Abel-díjjal, amelyet 2012-ben vehetett át.

A Magyar Tudományos Akadémia, valamint az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának tagja. Húsz évig egyetemi tanárként dolgozott az amerikai Rutgers Egyetem Számítógéptudományi Tanszékén. 81 éves nyugdíjasként ismét Magyarországon él, továbbra is aktívan részt vesz a nemzetközi matematikai világ tudományos munkájában.

A sport fontos az életében. Teniszezett is, és nagy sportrajongó. Ha megkérdezem például, hogy ki nyerte a focivébét 1976-ban, meg tudja mondani? 

Rossz a kérdés, 1976-ban nem volt világbajnokság, csak 1978-ban, és akkor az argentinok nyertek. Mario Kempes volt a gólkirály.  

Totózni nem szokott? Ilyen tudás birtokában talán érdemes lenne… 

Talán… 

Van kedvenc teniszezője? 

Novak Djokovic.   

Van olyan sport, amelyikhez szükséges a logikus gondolkodás? 

Igen. Például a fociban a mérkőzés előtt a stratégiát alaposan megvitatják az edzők a játékosokkal, és ezen rengeteg múlik. Nem elég a gyorsaság, a technikai tudás, fejben is ott kell lenni. Ez persze számos más sportra is érvényes. Falmászó unokámtól tudom, hogy a falmászók is stratégiát dolgoznak ki egy-egy útvonal megmászására, a teniszben is fontos a logikus stratégiai gondolkodás, és még sorolhatnám.      

A családjában fontos a matematika? A felesége, gyerekei, unokái hogyan állnak a kérdéshez?

Feleségem nyelvtanár, de a matematikához is van érzéke. 

Egyébként az első randevúnkon mutattam neki egy matematikafeladványt. Igazából csak azért, mert zavarban voltam, hülyeségeket beszéltem, és ez jutott eszembe. Megoldotta. Azért ez imponált nekem. 

De legjobban a vidám nyugalma tetszett. A paksi csárda kerthelyiségében ebédeltünk, és egyszer csak belepottyant az ölébe egy szétrágott haldarab. Gondolom, egy macska ellopott a konyháról egy halat, és felvitte a tetőre. Végül a maradék Panni ölében landolt. Panni lenézett, mondta, „hoppá”, elegánsan lesöpörte a ruhájáról, majd hozzám fordult, és azt kérdezte, „hol is tartottunk?”. Azt hiszem, akkor villanhatott át először az agyamon, hogy ez a nő nemcsak okos, de laza is, pont feleségnek való. És persze gyönyörű volt… Most is az. Gondolom, az is segített.

A gyerekek között van matematikus?

Egyelőre nincs, de ez nekem nem probléma. Annak örülök, ha mindenki azzal foglalkozik, amit szeret. Ez persze nem jelenti azt, hogy idegen lenne tőlük a matematika. Két unokámmal, Szandival és Matyival például két évig rendszeresen foglalkoztam a hétvégéken, ahol szellemes matematikafeladatokat és fejtörőket oldottunk meg. Nagyon élveztük. Jó érzékük van hozzá, de nem szeretnének matematikusok lenni. Két lányom közgazdász, ahhoz is sok matematikát kellett tanulni. 

Említette, hogy jó ötletnek tartja, hogy a Medve Matekversenyen csapatban dolgoznak a gyerekek. Ön is sok cikket írt másokkal. Hogyan zajlik egy ilyen közös munka? 

Erre nehezen tudok válaszolni. Különböző emberekkel különbözőképpen dolgozom együtt. Van, amikor együtt gondolkodunk, de olyan is van, hogy felvetünk egy problémát, mindenki külön-külön gondolkodik rajta, és utána megbeszéljük, hogy ki mire jutott. 

A Medve Matek versenyzői akcióban (Fotó: gyerekkelvagyunk.hu/Szirbek Anita)

Több évig élt az Egyesült Államokban, de nyugdíjas korában visszaköltözött Magyarországra. Miért?

Mi anyagi okok miatt mentünk külföldre. Öt gyereket eltartani mindenhol nehéz, de ott mégis könnyebb volt. Jó állást kaptam egy egyetemen. Az évek alatt mindig gyakran jártunk haza, mert fontos volt számunkra az itteni család és a barátok. Amikor nyugdíjba mentünk, hazaköltöztünk, ez is volt a terv.   

Hiányzik valami az ottani életéből?

Sok évig éltem Amerikában, és sok barátságot kötöttem. A barátok hiányoznak, de a matematikai közösség igen nemzetközi és a konferenciákon találkozom velük. Néha Budapestre is ellátogatnak. És persze tartjuk a kapcsolatot a neten is. 

Igaz az az anekdota, hogy már évek óta az egyetem számítástechnikai tanszékén dolgozott, de nemhogy nem használt komputert, azt sem tudta, hogy kell bekapcsolni?  

Én elméleti matematikával foglalkozom, és a problémák közül néhányat, amelyet megoldok – többek között –, a számítástechnika területén is alkalmazzák. De személyesen nekem a matematikai problémák megoldásához nincs szükségem számítógépre. Egyébként ez már régen volt, ma már be tudom kapcsolni a komputert.

Sziklai Eszter, Dávid Emma, Győri Juli (Fotó: gyerekkelvagyunk.hu/Szirbek Anita)

Matematikaverseny a szabadban futkározva

A verseny első fordulója után az egyik budapesti nyertes csapat tagjait, a tízéves Dávid Emmát, Győri Julit és Sziklai Esztert kérdezgettük élményeikről. A csapat végül a döntőt is megnyerte. 

Hogyan zajlik egy ilyen szabadtéri matekverseny? 

Eszter: A verseny elején kapunk egy útilaput és egy térképet. A térképen fel vannak tüntetve az állomások. Minden állomáson egy feladatot kell megoldanunk, és utána megmondják, hogy hova, melyik állomásra menjünk tovább. Ezt ráírják az útilapura is. 

Emma: Van egy főútvonal és több kerülőút is. Ha a főútvonalon rontasz el egy feladatot, kerülőútra küldenek, és az ottani állomások feladatait is meg kell oldani, mielőtt visszajuthatsz a főútra. 

Juli: Azt hiszem, a főúton a feladatok is nehezebbek, mint a kerülőutakon. Mi minden feladatot meg tudtunk oldani, és nem kellett kerülőútra mennünk, így gyorsabbak is voltunk sok más csapatnál.   

A Medve Matek miben különbözik a többi versenytől? 

Eszter: Általában a matematikaversenyeket teremben tartják, ahol persze egy helyben kell ülni. A kérdések is mások. Ott inkább matekos kérdéseket kell megoldani, itt főleg logikai feladatokat kaptunk. 

Emma: Nekem nagyon tetszett, hogy ezen a versenyen szaladgálunk is. Futás közben néha elfáradtunk, de akkor pont jött egy feladat, amelynek megoldása közben kipihenhettük magunkat, aztán újra futottunk.  

Juli: Nagyon vicces az egész, és nem a számolás a lényeg, hanem a gondolkodás. A verseny végén a szervezők összeszámolják, hogy a résztvevők összesen hány kilométert tettek meg. Már nem emlékszem pontosan, de körülbelül tízezer kilométert.

Ti a jelek szerint nagyon jó matekosok vagytok. Szerintetek azok is élvezik a versenyt, akik esetleg kevésbé jók matekból, és emiatt többet is kell gyalogolniuk a kerülőutakon? 

Emma: Szerintem igen. A mi osztályunkból indult olyan is, aki nem szereti a matekot, és ő is nagyon élvezte. 

Hogyan dolgoztatok össze? Milyen volt a közös munka? 

Juli: Mindannyian megpróbálkoztunk a feladattal, utána elmondtuk egymásnak, mire jutottunk, és a legjobb ötleten együtt gondolkodtunk tovább. Valahogy így. 

Szerintetek mi kell ahhoz, hogy valaki jól tudjon csapatban dolgozni?  

Emma: Szerintem az, hogy ha a másik csinál valamit, ami szerinted nem jó, azt nem szabad leszólni. Akik nem barátok, azoknak lehet, hogy ez nehezebben megy, de nekünk ez nem volt probléma. 

Sokan úgy gondolják, hogy a matematika nem fontos azoknak, akiket inkább a történelem vagy a magyar érdekel. Szerintetek?  

Emma: Szerintem legalább az alapok elsajátítása fontos, az mindenhez kell. Az életben vannak olyan helyzetek, amikor szükség van erre a tudásra.

Sz. A.

A Medve Matek további rendezvényeivel kapcsolatban ITT találtok információkat.

Címoldali kép: Gyerekkelvagyunk.hu/Szirbek Anita