Rovatok

Vigyázz, kész, rajt! – Indulnak a középiskolai felvételik

Ha középiskolába készül jövő szeptembertől a gyereked, gondolom, már totál kikészültél. Hetek óta mehet nálatok a műsor, a különórák, a sakkozgatás, hogy melyik iskola a legnyerőbb: az, ahova a legjobb barát is vágyik, vagy az, amelyikben jó a természettudományi tagozat (legalábbis azt csiripelik a madarak).

Annyi különböző szempont merül fel, hogy ember legyen a talpán, aki képes kitalálni, hogy végül is mi legyen a célravezető stratégia. Holnapig, azaz december 3-a éjfélig ugyan még csak a központi felvételire kell jelentkezni, de már ott is beköszönt az őrület: hol írja meg a gyerek? Mert az sem mindegy. Az abban a középiskolában tanító tanárok fogják javítani a gyereked dolgozatát, és sok múlhat azon, hogy ezt hogyan teszik. Lehet-e még kicsikarni majd belőlük egy-két pontocskát, amikor majd reklamálni mentek, hogy tulajdonképpen két k-val írta a szót a gyerek, csak épp ott fogyott ki a tinta a tollából, vagy nem is mínusz van azon a lapon, hanem osztásjel stb., stb.? 

Exams GIF - Find & Share on GIPHY

De mitől őrül meg minden középiskola előtt álló gyerek és egész családja a felvételi időszak alatt? 

Tényleg olyan sokat számít, hogy hova, milyen iskolába fog járni 4 évig? Komolyan azt gondoljátok, ha nem jut be az elit gimnáziumba, véget ér a „szakmai karrierje”? Nem fog egyetemet végezni? Mire fel ez az elviselhetetlen, hetek óta tartó stressz, őrület, eszméletlen drága különórák? Rettegés, hogy be ne csusszanjon egy vacakabb jegy még félév előtt. Az utolsó gondtalan általános iskolás évbe rondít bele a folyamatos gyomorremegés. Sok gyerekbe tényleg azt verik bele otthon vagy az iskolában, hogy ha nem kerül be az általa ilyen-olyan szempontok alapján vonzónak tartott középiskolába, akkor örökre elhegedüli az életét, a karrierjét, nem veszik fel egyetemre, és tök hülyék között kell majd végigszenvednie négy teljes középiskolai évet. Hát nem!

Először is próbáljunk meg hideg fejjel végigmenni az egész felvételi procedúra dátumain. Ha ez sikerül, és az adminisztrációt úgy ahogy abszolváljuk, rögtön csökkenni fog a stresszhormon a szervezetünkben. Például érdemes beírni a telefonunkba (és a gyereknek is) a fontos határidőket. 

Az Oktatási Hivatal honlapján megtaláljátok azokat a középiskolákat (meg az összes lényeges információt), ahol központit lehet írni. Bármelyik iskolát lehet választani, nem számít a vizsga helyszíne a felvételi szempontjából. Mégis a gyerekek gyakran azt részesítik előnyben (bár semmi jelentősége nincs), ahova elsősorban felvételt szeretnének nyerni. Végig kell gondolni több szempontot: valóban ez a legjobb választás? Az osztályból más is megy oda felvételit írni? Ez sokat számít a gyerekeknek. Ha kevésbé érzik idegennek a környezetet, magabiztosabbak lesznek. A felvételi vizsgára jelentkezést annak a középiskolának kell elpostázni vagy online elküldeni, ahol meg akarja írni a gyerek az írásbeli felvételit (ennek idén december 3. a határideje). 

Nagyon fontos, hogy ha a gyerek valamilyen tanulási nehézséggel küzd, akkor szükséges a megfelelő szakértői véleményt, valamint a speciális körülmények, illetve eszközök igénylésére vonatkozó szülői kérelmet csatolni a jelentkezési laphoz. Csak így kaphat a gyerek hosszabb időt a feladatok megoldására, vagy felmentést bizonyos típusú feladatok alól.

Aztán eljön a legsötétebb, leghidegebb, legborzalmasabb első nap a gyerek életében: a felvételi napja: január 22.

Nervous Ted Striker GIF by filmeditor - Find & Share on GIPHY

És te mit csinálj, miközben a gyereked élete első nagy megméretésével van elfoglalva? Te csak mászkálj remegve az iskola folyosóján és izgulj. Hiába mondanám, hogy ne ezt csináld, úgyis ezt fogod. Számíts rá, és készülj fel, minden pszichológiai tudásodat latba vetve, hogy a gyerek esetleg sírva fog kizuhanni a teremből, azt hadarva, hogy nulla pontot fog elérni, és az osztályába se akarja többet betenni a lábát, mert biztos mindenkinek sokkal jobban sikerült, mint neki. Ne aggódj, ha neki vacak lett, másnak is az; a pontszámhatárok pedig lejjebb fognak ereszkedni. 

Ha pedig befigyel a koronavírus nálatok, és nem sikerül megugrani a központi felvételit, még mindig van lehetőségetek pótvizsgára. (2022. január 27., 14 óra), de ezt azért ne csesszétek el, például ne késsetek. Ha hátrányos helyzetben vagytok, de a gyerek jól teljesít, jelentkezhettek december 10-ig az Arany János Tehetséggondozó Programba. Ha a gyerek felvételt nyer, speciális program alapján készíti fel majd az iskola az egyetemi felvételire. Budapesten, a program keretében a 22. kerületi Budai Nagy Antal Gimnáziumba kérhetik a gyerekek a felvételüket.

Februárban (7-én) aztán jön a feketeleves, a hideg zuhany vagy a kellemes csalódás. Ha a hideg zuhany effektus jön be, beslattyogtok az iskolába, és hosszas sorban állás után belekukkanthattok, mire is jutott a gyerek 2×45 perc alatt. 

Aztán lázasan elkezdtek plusz pontocskákért harcolni a javítást elvégző tanároknál. Minden fél pontnak jelentősége lehet, úgyhogy nem ér feladni a küzdelmet. 

Ha jó fej tanárhoz sodort a sors, esélyetek van rá, hogy pár pontot össze tudtok kaparni. Ez általában mindenkinek sikerülni szokott, aki elég erőszakos, határozott és kitartó.

Freezing Game Of Thrones GIF - Find & Share on GIPHY

Február egyik valószínűleg még szintén igen hideg napján (18-án) be kell adnotok a középiskolai jelentkezési lapot. Ez fájni fog. Több iskolát is meg kell jelölni ‒ na de melyeket? Vajon bejuttok ezzel a teljesítménnyel az áhítottba? És különben is hány iskolát írjatok be? Ötöt, tízet, tizenötöt? Az rengeteg szóbelit jelenthet, ami végtelenül megterhelő lehet egy kiskamasz számára. Ráadásul, egy-egy iskolához több tanulmányi területet is be lehet írni, tehát jelentkezhet a gyerek spanyol nyelvi tagozatra, természettudományira, akár rajzra, így növelve a bejutás esélyeit az adott iskolába. 

Február-márciusban indulnak a szóbeli vizsgák. Nem minden középiskola tart tantárgyi szóbeli vizsgákat, esetleg csak elbeszélgetnek a gyerekkel. 

A szóbeli vizsga ismét komoly próbatétel lesz. Ismerőseim gyerekei mesélték, mi mindent kellett átélniük egy-egy ilyen felvételi során. Sajnos akadnak iskolák, ahol a biztató, meleg légkör helyett közöny és apátia, rosszabb esetben szőrszálhasogatás fogadja a felvételiző gyerekeket a tanárok részéről. 

Márciusban újfent izgalmas napok elé néztek. Egyrészt kiderül (16-án) az iskolák felvételi jegyzékéből, hogy kit, hova vettek fel. Ezen információ alapján most még módosíthattok a tanulói adatlapon: iskolák, tagozatok sorrendjén stb. Áprilisban kézhez kapjátok az értesítéseket, következik az újabb para: futkosás jogorvoslatért, egyéb, eddig még fel sem merült iskolák meglátogatása, igazgatóknak könyörgés stb. Ha pedig májusig nem sikerült megoldani a gyerek helyzetét, kezdődik az egész balhé elölről a pótfelvételikkel.

Mit mondjak? Nem irigyellek benneteket!!!

Címoldali kép: Shutterstock