Rovatok

A gyerekek nem bolondulnak bele a stresszbe – Mit csinálnak másképp a finn oktatási rendszerben? 1. rész

Finnországot sokszor bezzegországként emlegetik nem csak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is. Nem véletlenül. Tényleg megérdemlik. A világ legkevésbé korrupt országai közé tartozik, egy valódi jóléti társadalom, és ami nagyon fontos, jól működik az oktatási rendszere. Ezek a dolgok természetesen összefüggenek, az oktatás ugyanis meghatározza, hogy milyen lesz egy ország pár évtized múlva. Mutatjuk, mit csinálnak másként – 1. rész.

A finn oktatási rendszer egyszerre célelvű és emberközpontú. Nem maga a tanulás a cél, az, hogy az anyagot pusztán leadják, a gyerekek bemagolják, majd végül a tanárok kikérdezzék. A finneknél a tanulás eszköz, pontosabban a tanulás ad eszközöket a gyereknek magához az élethez. Ez lenne a lényeg, nem?

Azt, hogy milyen hatékonyak az iskoláik a finn gyerekek PISA-teszteken elért eredményei mutatják. Ennek ellenére nem kell megszakadniuk a tanulásban: okos módszerekkel, a gyerek érdeklődésének és lelkesedésének erejét felhasználva tanítanak. Sokkal jobban megmarad a lexikális tudás is, ha a világban elfoglalt helyén, a környezetével összefüggésben, életszerűen tálalják az információkat, nem pedig kiragadva, száraz tényanyagként.

Ez az életközeli módszertan azért is jó, mert így a gyerek nem bolondul bele a stresszbe 14 éves koráig. Mert a finneknek fontos a gyermekeik mentális egészsége. Ehhez minden iskolában iskolapszichológus is rendelkezésre áll, aki nem a “flúgos” gyerekekkel foglalkozik, hanem egy szakképzett, felkészült felnőtt, akiben megbízhat, ha bármit meg akar beszélni.

A finn alaptanterv ugyan liberális, de mégis jól szabályozott. Az egész országra vonatkozó irányelveket fogalmaznak meg, amelynek célja, hogy az ország egész területén – Helsinki belvárosától, a Lappföld északi csücskében található Utsjokiig – mindenki ugyanazt a színvonalú oktatást kapja. Nem is divat még a leggazdagabbak körében sem drága magániskolába vinni a gyereket, hiszen nincs rá szükség. Az alaptanterv a színvonalat ugyan megköveteli, de kellő szabadságot ad a tanároknak, hogy valódi nevelői munkát végezhessenek, illetve alkalmazkodhassanak a különböző helyzetekhez.

Cikkünk második részében még több érdekességet megtudhatsz a finn oktatási rendszerről. Hamarosan folytatjuk!