Rovatok

Miért rossz a gyereknek a szegregált oktatás?

Hazánkban jogellenes a szegregált oktatás, mégis lépten-nyomon előfordul. Nem csak az elkülönített gyerekeknek rossz ez: minden gyerek és az egész társadalom a kárát látja.

2018-ban a gyöngyöspatai diákok, akiket 13 éven át elkülönítve oktattak az iskolájukban, beperelték a magyar államot. A bíróság igazat adott nekik.

Kiderült ugyanis, hogy sokkal alacsonyabb színvonalú oktatást kaptak, mint társaik, és emiatt hátrányos helyzetbe kerültek. 

Holott a közoktatás egyik legfontosabb feladata, hogy lehetőséget nyújtson mindenki számára a felemelkedésre. 

Ha gyerekeket elkülönítve, tehát szegregáltan oktatnak, az minden esetben oda vezet, hogy a rosszabb körülmények között élők alacsonyabb színvonalú képzést kapnak. Gondoljunk csak bele: ha csupa olyan gyerek jár egy osztályba, akiknél nincsenek otthon könyvek, mert a családjuknak nem jut pénz a művelődésre, akkor egyik sem fog a társai kezében meglátni könyvet. Honnan kapna kedvet a művelődéshez? 

Ahogy a diákok, úgy az iskola is megbélyegzetté válik. Aki teheti, kimenekíti a gyerekét, elapadnak a források, így az intézmény ebek harmincadjára kerül. Az oda járóknak nagyon csekély lehetőségük lesz arra, hogy a családjuknál iskolázottabbá váljanak, jobb életet élhessenek.

Ha azonban a hátrányos helyzetű diák együtt tanulhat a többiekkel, és külön odafigyelnek a nehézségeire, akkor esélyt kap a boldogulásra. 

Az eltérő hátterű vagy eltérő képességű gyerekek egy osztályon belüli, úgynevezett differenciált oktatására számtalan modern pedagógiai módszer létezik. Ezek alkalmazásából mindenki – tehetséges és gyenge képességű, hátrányos helyzetű és az elithez tartozó gyerek – egyaránt profitál.

Megfelelő keretek között – tehát ahol a tanároknak megvan a szabadsága és nem túlterheltek – mindenképpen megoldható az egyéni igényekre szabott oktatás. Sőt, elvárás kellene, hogy legyen!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink elégedett, békés társadalomban éljék majd felnőtt életüket, akkor már gyerekként találkozniuk kell egymással. Meg kell tanulniuk egymással beszélni, egymást elfogadni, egymásnak segíteni. Máshogy nem lehet. Ha a gyerekeinket elkülönítjük egymástól, akkor felnőve áthidalhatatlan szakadékok lesznek közöttük.