Rovatok

Miért fontos, hogy a tanár válassza ki a tankönyvet? 1. rész

A pedagógussztrájk kapcsán gyakran felmerül a szabad tankönyvválasztás követelése. De pontosan mit jelent ez, és miért olyan fontos? Röviden azért, mert így sokkal hatékonyabban lehet tanítani. De nézzük kicsit részletesebben. Néhány pontban összeszedtük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Azért fontos, hogy a tanár válassza a tankönyvet, mert a gyerekek nem egyformák.

A diákok képességei, műveltsége és családi viszonyai eltérőek, és ezt a tanítás során figyelembe kell venni.
„Egy belvárosi általános iskolában nem feltétlenül ugyanúgy kell tanítani, mint egy kis faluban, mivel más környezetben élő gyerekek mást látnak és ismernek a világból. Természetesen az anyagi háttér is sokat számit. A tehetősebb környékek iskoláiban más módszerekre lehet szükség, mint olyan osztályokban, ahova sok hátrányos helyzetű gyerek jár” – hangsúlyozza Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója. A pedagógusnak részben épp az a feladata, hogy meg tudja állapítani, az adott osztály számára melyik lenne a legjobb tanítási módszer.

Azért fontos, mert a tanárok sem egyformák.

A tanár sem robot, van olyan tankönyv, amelyik közelebb áll a személyiségéhez és a tanítási stílusához. A hozzá jobban passzoló könyv segítségével eredményesebben tanít, és ez a gyerekek teljesítményén is meg fog látszani.

Azért fontos, mert versenyhelyzetet teremt, és a jobb, hatékonyabb könyvek lesznek a nyertesek.

Ha szabadon lehet választani a tankönyveket, a tanárok azt fogják használni, amelyik jobb. A tankönyvkiadó cégek ezért mindent elkövetnek, hogy fejlesszék a tankönyveiket. Konzultálnak a pedagógusokkal, tananyagfejlesztő műhelyeket hoznak létre stb. A végeredmény az, hogy több jól használható tankönyv lesz a piacon. Ezzel szemben, ha csak az állam dönt arról, hogy miből kéne tanítani nem feltétlenül a legmegfelelőbb anyagokat választja ki, és kiesnek a piacról a kiváló magánkiadók tankönyvei. Jó példa erre a Mozaik Kiadó, amelynek tankönyvei nemzetközi díjakat nyertek, külföldre is rendelik őket, a tanárok is meg voltak elégedve velük, de Magyarországon lekerültek a hivatalos tankönyvlistáról.

Vajon nem okozna káoszt az oktatásban, ha sok, különböző tankönyvből választhatna a tanár?

Ha kíváncsi vagy a válaszra, olvasd el cikkünk hamarosan megjelenő második részét is, amelyben összeszedtünk néhány gyakori kérdést a témával kapcsolatban.

Köszönjük Kereszty Péternek, a TANOSZ (Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete) elnökének, hogy szakmailag ellenőrizte a cikk tartalmát.

Címoldali fotó: 123rf.com