Rovatok

Miért fontos, hogy a tanár válassza ki a tankönyvet? 2. rész

A szabad tankönyvválasztás egyik fontos követelése a pedagógus szakmának. Jelenleg tantárgyanként általában két állami tankönyvből választhat a pedagógus. Ezek a könyvek szerepelnek a hivatalos tankönyvlistán, és ezeket kölcsönözheti ingyenesen a tanuló az iskolából. Sokkal nagyobb választékra lenne szükség ahhoz, hogy különböző tudásszintű és képességű gyerekeket eredményesen oktasson az iskolarendszer. Összeszedtünk néhány gyakran felmerülő kérdést a tankönyvválasztással kapcsolatban.

Nem okozna káoszt az oktatásban, ha sok, különböző tankönyvből választhatna a tanár?

A pedagógusok az állami iskolákban a NAT (Nemzeti Alaptanterv) szerint tanítanak. A különböző tankönyvek különböző módszereket jelentenek, amelyek mindig a NAT-hoz illeszkednek. Alapvetően nem mást tanulnak a gyerekek, hanem más módon.

Mi számít ma pontosan tankönyvnek?

Az, amit hivatalosan tankönyvvé nyilvánít az Oktatási Hivatal. Egy-egy tankönyv 4-5 évre kapja meg a minősítést, ezt követően újra elbírálják a státusát. A Hivatal eljárási rendszere azonban sajnos teljes mértékben részrehajló, és nem szakmai szempontok szerint mérlegel. 2018-ban szinte az összes magánkiadó könyve (az idegen nyelvek oktatása kivételt képez) lekerült a hivatalos tankönyvlistáról. Számos szakmailag elismert tankönyv is szerepelt az elutasítottak listáján.

A tanár csak az államilag hivatalosan tankönyvnek minősített könyvekből taníthat az iskolában?

Nem egészen. A tanár a tankönyv mellett segédeszközöket is használhat. Sok minden számít segédeszköznek. Folyóirat, film, fotó szemelvények stb. Többek között azokat a könyveket is használhatja a pedagógus segédeszközként, amelyek korábban tankönyvnek minősültek, de ma már nem azok. Ezt azonban a pedagógusnak a szülőkkel meg kell beszélnie, mivel ezeket a (tan)könyvet meg kell vásárolni.

Ingyenes vagy nem ingyenes a tankönyv? Több iskolában ingyenesen kapják a gyerekek.

Ingyenesen kölcsönözhető, de nem kapja meg a diák örökbe. Ezzel több probléma is van. Egyrészt, a tanév végén vissza kell adni a könyvet, és ha a diák beleírt, vagy sérült a könyv, az árát ki kell fizetni. Sok gyerek számára azonban a tanulási folyamat lényeges része, hogy a könyvben aláhúzza a fontos részeket. Ez a szövegértési folyamat része. Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója szerint „az is problémát jelent, hogy az osztály a tananyagot az adott évben gyakran nem tudja befejezni, a következő évben folytatnák azt. Év végén azonban a tankönyvet le kell adni, így a diákok tankönyv nélkül maradnak. Nem beszélve arról, hogy az érettségire készüléshez mind a négy évfolyam tankönyvére szükség van.” A rászoruló diákok a korábbi rendszerben egyébként ténylegesen ingyen kapták a tankönyvet.

Köszönjük Kereszty Péternek, a TANOSZ (Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete) elnökének, hogy szakmailag ellenőrizte a cikk tartalmát.

Címoldali kép: 123rf.com