Rovatok

Minden gyereknek szüksége lenne a jó matektanárra – A jövő cukrászainak és informatikusainak is

Miért fontos, hogy mindenkinek jó matektanára legyen? Adunk néhány választ a kérdésre: a gyerekek nem feltétlenül ismerik fel, hogy mi érdekli őket és miben tehetségesek, ehhez jó tanár is kell.

Rengeteget számít egy inspiráló tanár. Az általános iskolás gyerekem osztályában például 12 gyerek szeretne orvos és biológus lenni, mert a tanár megkedveltette velük a biológiát. Ugyanez a helyzet a matematikával is. Jó eséllyel azokból lesznek a jövő informatikusai, mérnökei, közgazdászai, akiknek matematika iránti érdeklődését felkeltette egy jó pedagógus. Sok gyerek iskolaváltás után jön rá, hogy tulajdonképpen imádja a matekot, mert az új tanára sokkal jobb, mint az előző volt. Az iskola feladata, hogy a gyerekek számára feltárja a világ lehetőségeit, és ráébressze őket arra, hogy miben tehetségesek. A matektanárhiány elveszi a gyerekektől annak valódi lehetőségét, hogy kipróbálják magukat egy fontos területen.

Matematikai alapismeretekre mindenkinek szüksége van az életben.

Nem árt, ha tudunk számolni, amikor saját kezűleg akarjuk kifesteni a lakást, és fel kéne térképezni, hogy hány négyzetméter a falfelület, nehogy véletlenül ötször annyi festéket vegyünk, mint amennyire szükség van. Matek kell ahhoz is, hogy a fizetésünket jól be tudjuk osztani a hónapban, és félre tudjunk tenni a jövőre. Természetesen még sorolhatnánk a példákat, hogy hétköznapi életünkben hol és mikor derül ki, hogy mégiscsak hasznos tárgy a matek. Felnőtt korában gyermeked gyakran kárát fogja látni, ha az iskolában nincs jó matematika tanára, aki felkészíti az életre.

A jó matektanár a logikus gondolkodást is fejleszti, amire szintén mindenkinek szüksége van.

A logikus gondolkodás fontos ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk lévő világot, hogy megoldjuk a felmerülő problémákat, hogy érvek mentén tisztázzuk a konfliktusainkat, hogy megértsük, minek mi lesz a következménye, mi az ok és az okozat. A jó matekóra agytorna is a gyerekeknek, ami ezt a képességet fejleszti. Ezért nem csak a leendő informatikusoknak és közgazdászoknak kell a jó matektanár, hanem mindenkinek.

Arról természetesen lehet vitatkozni, hogy milyen a megfelelő matematika tananyag az általános iskolában vagy a gimnáziumban, de tény, hogy a matematikai tudásra és logikus gondolkodásra mindenkinek szüksége lesz azután is, hogy kikerült az iskolapadból.

Címoldali kép: 123rf.com